Το Δίκτυο ΟικοΚρήτη για την οριστική απόφαση του ΣτΕ κατά της επένδυσης στον κάβο Σίδερο

Κανένα σχόλιο

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης εκφράζουν την ιδιαίτερή τους ικανοποίηση για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την ΚΥΑ του 2007 με την οποία είχε εγκριθεί η παραθεριστική επένδυση της εταιρείας «Minoan Group» στον κάβο Σίδερο σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχώρησε η Μονή Τοπλού (η απόφαση θα είναι διαθέσιμη γραπτώς σε ένα περίπου μήνα).

Το σχέδιο που απορρίφθηκε ήταν μια επένδυση κτηματαγοράς δεύτερης κατοικίας ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων (7000 κλίνες) σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού που μεταβιβάστηκε παράτυπα στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή για να παραχωρηθεί στην εγγλέζικη εταιρεία Loyalward Ltd (σήμερα Minoan Group) για 80 χρόνια! Το σχέδιο, που είχε την υποστήριξη όλων των κυβερνήσεων, στην πραγματικότητα είναι ένα σκάνδαλο από νομικής, οικονομικής, αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής άποψης.

Μερικοί από τους ακυρωτικούς λόγους της προσφυγής είναι ότι η έκταση της επένδυσης βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000, ότι έπρεπε να έχει υποβληθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ότι παραβιάζει το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Κρήτης. Η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Κρήτης αφορούν πολλές δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, δεκάδες χιλιάδες κλίνες και περισσότερα από 6 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών. Οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων μόνο σε νερό ξεπερνούν κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον ημιξηρικές περιοχές της Ελλάδας που θεωρείται ως πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση.

"Sponsored links"

Όπως είχαμε επισημάνει, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη χαρακτηρίζουν το καθεστώς των προστατευόμενων και των αρχαιολογικών περιοχών του τόπου μας. Ενώ αποτελούν αναγνωρισμένη παγκόσμια κληρονομιά, παραμένουν εκτεθειμένες σε κάθε αλεξιπτωτιστή “επενδυτή” που βρίσκει σ’ αυτές φτηνή γη για να σχεδιάζει γήπεδα γκολφ και παραθεριστικές κατοικίες, υφαρπάζοντας στην ουσία αυτόν τον σπουδαίο φυσικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό πόρο από τις τοπικές κοινωνίες.

Το σχέδιο κρίθηκε παράνομο ακριβώς λόγω των περιβαλλοντικών επιχειρημάτων που προβάλαμε στην προσφυγή που υπέγραψαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού και εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής. Δικαιώθηκε μια δύσκολη μάχη για την προστασία της ακεραιότητας, της βιοποικιλότητας και του μοναδικού μνημειακού χαρακτήρα της Κρητικής αυτής γης που κράτησε χρόνια και πήρε διεθνείς διαστάσεις. Ο αγώνας όμως δε σταματά εδώ. Ήδη η εταιρεία δηλώνει με ανακοίνωσή της ότι βλέπει το νόμο για την επιτάχυνση των επενδύσεων (το fast track) που ψήφισε η Βουλή ως μια νέα ευκαιρία για να επανέλθει.

Επείγει, ακόμα, να διοργανωθεί το Συνέδριο που έχουν αναγγείλει τα τρία Επιμελητήρια για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Ο κάβος Σίδερο, όπως και οι άλλες αναγνωρισμένες περιοχές στο νησί μας, είναι ανάγκη να προστατευτούν από κάθε επιβουλή με τη δημιουργία Φορέων Διαχείρισης και την εκπόνηση των Σχεδίων προστασίας και ήπιας διαχείρισης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η Γραμματεία του Δικτύου ΟικοΚρήτη

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων “ΟικοΚρήτη”
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης», Οικολογική Ομάδα Ψηλορείτη, Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Φίλοι του Δάσους της Κέρης”, Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον, Σύλλογος Προώθησης ΑΠΕ και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, Σύνδεσμος Γουρνών «Ανάπτυξη και Περιβάλλον», Οικολογικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Μαλλίων «ο Ποταμός», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βιάννου, Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου, Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού Δήμου Μακρύ Γιαλού, Προοδευτικός Σύλλογος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live