Το μουσείο «λυχνοστάτης» στον τελικό του διαγωνισμού «Ευρωπαϊκό Μουσείο Χρονιάς 2010»

Κανένα σχόλιο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Μουσείων ενημέρωσε με έγγραφό του το Μουσείο παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» ότι προκρίθηκε στην τελική φάση του 33ου διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο του Μουσείου της Χρονιάς 2010. Πρόκειται για έναν ετήσιο διαγωνισμό που διοργανώνεται από το 1977 από το European Museum Forum (EMF) και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο διαγωνισμό μπορούν να  συμμετάσχουν όλα τα Ευρωπαϊκά Μουσεία, δημόσια και ιδιωτικά, ανεξάρτητα από τη θεματολογία τους. Φέτος αρχικά συμμετείχαν 45 Μουσεία από 16 Ευρωπαϊκές χώρες και στην τελική φάση προκρίθηκαν τα 27, ανάμεσα σ’ αυτά και το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» -μοναδικό από τα υποψήφια Ελληνικά Μουσεία που πρότεινε η Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης-. Το τελικό στάδιο επιλογής θα διεξαχθεί στις 19-22 Μαΐου 2010 στο Tampere της Φινλανδίας, όπου κάθε Μουσείο θα κάνει μιαν ημίωρη αυτο-παρουσίαση και στη συνέχεια τα 20 μέλη της κριτικής επιτροπής –που αποτελείται από κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες (μουσειολόγους, αρχιτέκτονες μουσείων, μουσειοπαιδαγωγούς, ιστορικούς κ.λ.π.) θα κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η αρχική αποτίμηση των κριτών που επισκέφθηκαν το Μουσείο τον Οκτώβριο 2009 και εξέτασαν εξονυχιστικά κάθε στοιχείο του Μουσείου (εκθεσιακούς χώρους, συλλεκτική πολιτική, εκπαιδευτική αποστολή, υπηρεσίες κοινού, τεχνολογικές εφαρμογές, συνεργασίες με τοπική κοινωνία & φορείς, συντήρηση και αποθήκευση αντικειμένων, κ.ά.) ήταν ιδιαίτερα θετική.

«Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση, ήδη η υποψηφιότητα και η πρόκριση στην τελική φάση αποτελεί μια σημαντική διάκριση και επιβράβευση του Μουσείου ‘ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ’» σημειώνει ο διευθυντής του Γιάννης Μαρκάκης -που θα το εκπροσωπήσει στον τελικό του διαγωνισμού-, καθώς η έντυπη έκδοση με τα υποψήφια Μουσεία και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αποστέλλονται στις Υπηρεσίες Πολιτισμού των Ευρωπαϊκών χωρών, σε ταξιδιωτικούς οδηγούς και προβάλλονται στο διαδίκτυο.

"Sponsored links"

Τέλος, να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» παρουσίασε την ακουστική ξενάγηση «Ανεστορήματα» σε διεθνές συνέδριο στη Ρώμη για την «Τεχνολογία & Πολιτιστική Κληρονομιά». Στο συνέδριο, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Ρώμης Sapienza και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρώμης, έγιναν και ενδιαφέρουσες συναντήσεις (Β2Β meetings) γνωριμίας πολιτιστικών φορέων από Βαλκανικές χώρες και χώρες της Β. Αφρικής με Iταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις υπηρεσίες και τα προϊόντα πολιτισμού.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live