Το Σάββατο αναχωρεί για την Ουγκάντα η τρίτη ομάδα των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Κανένα σχόλιο

Το Σάββατο 15 Μάιου αναχωρεί από τα Χανιά με προορισμό την Ουγκάντα η τρίτη ομάδα εθελοντών των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ στα πλαίσια της σειράς αποστολών βοηθείας του προγράμματος «γέφυρα ανθρωπιάς ΧΑΝΙΑ-ΚΑΜΠΑΛΑ» που εγκαινίασε το γραφείο Χανίων των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ τον Οκτώβρη του 2009.

Η Ουγκάντα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί σήμερα μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με προσδόκιμο ζωής τα 50 χρόνια, και με ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας που ξεπερνά το 8%. Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σχεδόν το 40% των πολιτών της, παραμένει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν από τον πλανήτη μας, κάνουν θραύση σ’ αυτή τη χώρα. Έτσι, η ελονοσία θεωρείται εκεί η πιο επικίνδυνη ασθένεια για όλες τις ηλικίες (ποσοστό θανάτων 21.2%) και ακολουθεί ο ιός HIV / AIDS (15%), η φυματίωση και οι αναπνευστικές λοιμώξεις (με 11%) κλπ.

Οι Γιατροί του Κόσμου από τα Χανιά, ξεκίνησαν από τις 12 Οκτώβρη το πρόγραμμα «γέφυρα ανθρωπιάς ΧΑΝΙΑ-ΚΑΜΠΑΛΑ» που αφορά ιατρικές επισκέψεις σε τακτά χρονικά διαστήματα στην Ουγκάντα, όπου προσφέρουν την πολύτιμη βοήθεια τους στο νοσοκομείο της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στην Καμπάλα ενώ παράλληλα ενισχύουν τη δράση του Κέντρου Υγείας στο Μόντε και γενικότερα στην επαρχία Λούβερο, όπου λειτουργεί μόνιμα Κέντρο Υγείας της Οργάνωσης με ντόπιες νοσηλεύτριες, σε κτίριο που έχει παραχωρηθεί στους Γιατρούς του Κόσμου για χρήση.

"Sponsored links"

Η πρώτη αποστολή ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 12-27 Οκτώβρη 2009 και η δεύτερη αποστολή στο διάστημα 16-31 Γενάρη 2010. Σ’ αυτές τις αποστολές οι γιατροί της Οργάνωσης των Χανίων παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο της Καμπάλα και σε τέσσερα επαρχιακά ιατρεία, ενώ μονιμοποίησαν τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στο Μόντε.

Η τρίτη ομάδα των Γιατρών του Κόσμου είναι πενταμελής και θα μεταφέρει μαζί της βοήθεια σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, προϊόν της εκστρατείας συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουγκάντα που η Οργάνωση έχει ξεκινήσει στα Χανιά το τελευταίο διάστημα. Στην ομάδα περιλαμβάνεται πνευμονολόγος, χειρουργός, αναισθησιολόγος, γενική γιατρός και διοικητικός. Η αποστολή θα παραμείνει στην Ουγκάντα για είκοσι ημέρες και θα επιστρέψει στα Χανιά στις 3 Ιουνίου. Επιπλέον στόχος και επιδίωξη αυτής της αποστολής είναι η διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης και δεύτερου Κέντρου Υγείας από το Γραφείο Χανίων των Γιατρών του Κόσμου στην πολύπαθη βόρεια Ουγκάντα και συγκεκριμένα στην επαρχία του Γκούλου στα σύνορα με το Σουδάν, που μέχρι πρόσφατα δοκιμαζόταν από ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο.

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους Χανιώτες που για άλλη μια φορά στήριξαν το έργο τους. Ευχαριστεί θερμά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς συλλόγους, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους έμπορους, όλους όσους -επώνυμα ή ανώνυμα- στάθηκαν στο πλευρό μας. Χάρη στη δική τους βοήθεια και συμπαράσταση η ΓΕΦΥΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΧΑΝΙΑ-ΚΑΜΠΑΛΑ είναι σήμερα μια πραγματικότητα. Χάρη στη δική τους βοήθεια, ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε και να κάνουμε πιο αποτελεσματικό τον αγώνα μας.

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά, στην οδό Μπουνιαλή 11, κάθε απόγευμα 6-9, τηλέφωνο 2821023110

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live