Το Συμβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεξάρτητες έρευνες για τα μεταλλαγμένα

Κανένα σχόλιο

Γραπτή απάντηση σε ερώτηση του Κρίτωνα Αρσένη

Την υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει σε συστηματική και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που συνεπάγεται η εμπορία των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) υπογραμμίζει το Συμβούλιο σε απάντησή του σε γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με την αξιοπιστία των γνωμοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η απάντηση αποτελεί την πρώτη σαφή αποδοκιμασία από πλευράς Συμβουλίου της πρόσφατης νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής για την αδειοδότηση των ΓΤΟ και ευθεία αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της EFSA, καθώς έρχεται λίγους μήνες μετά την υποβολή πρότασης από τον Επίτροπο Υγείας Τζον Ντάλι για την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας σχετικά με τη δυνατότητα των κρατών μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ στην επικράτειά τους.

"Sponsored links"

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθεσε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το ζήτημα ανεξαρτησίας της EFSA απέναντι στα συμφέροντα των εταιρειών βιοτεχνολογίας καλώντας την Επιτροπή να ανταποκριθεί στο αίτημα που υπέγραψαν 1 εκ. ευρωπαίοι πολίτες ζητώντας μορατόριουμ στις καλλιέργειες μεταλλαγμένων μέχρι να δημιουργηθούν αξιόπιστοι μηχανισμοί ελέγχου επιπτώσεων τους στην ανθρώπινη υγεία, στη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ασφάλεια. Η συλλογή υπογραφών έγινε με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, κατοχυρώνεται το δικαίωμα των ευρωπαίων πολιτών να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει το ευρωπαϊκό δίκαιο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί 1 εκ. υπογραφές.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live