Χρηματιστήριο: Μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις του ανθρώπου

Κανένα σχόλιο

Δυστυχώς για ορισμένους, ο άνθρωπος έχει κάνει μια πολύ μεγάλη εφεύρεση που λέγεται ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Αυτή λοιπόν η εφεύρεση αποτυπώνει και καθρεπτίζει τα πάντα. Όχι μόνο τα οικονομικά στοιχεία των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και την γενική ψυχολογία της αγοράς, την πολιτική σταθερότητα, τη διαφθορά, τα διαπλεκόμενα, τα λαμόγια που λυμαίνονται τον δημόσιο βίο και γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με οικονομική ανάπτυξη, ή ύφεση.

Του Μπάμπη Εγγλέζου*

Οι πολιτικοί στο χρηματιστήριο δεν μπορούν να κρυφτούν, ούτε να πουν τα παραμύθια τους. Το ταμπλό βλέπεις λέει πάντα την αλήθεια και δεν μπορεί να το κοροϊδέψει κανείς. Παρά τα όσα λέγονται το χρηματιστήριο, σε μεσοπρόθεσμη βάση, είναι αδύνατον να χειραγωγηθεί. Μπορεί κάποιοι να το πετυχαίνουν αυτό για 1-2 μέρες, αλλά μετά η αγορά από μόνη της διορθώνει τις στρεβλώσεις γιατί αποτυπώνει πάντα την αλήθεια.

"Sponsored links"

Γι αυτό και οι πολιτικοί μας, αφού απέτυχαν πολλές φορές να το χειραγωγήσουν, προσπαθούν με κάθε τρόπο να το απαξιώσουν. Ενοχλεί βλέπεις το γεγονός ότι υπάρχει κάτι που δεν μπορούν να το κατευθύνουν σύμφωνα με τις δικές τους βλέψεις. Όπως είπε και ένας μεγάλος γκουρού των αγορών, όποιος πιστεύει ότι μπορεί να χειραγωγήσει το χρηματιστήριο, το πιθανότερο είναι ότι θα γελοιοποιηθεί.

Αυτό ακριβώς έπαθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999-2000, που είχε τοποθετήσει σε όλες τις θέσεις καθηγητές Πανεπιστημίου και νόμιζε ότι αυτό ήταν αρκετό… Αγνοούσαν και τότε, αλλά μάλλον αγνοούν και σήμερα, ότι το χρηματιστήριο δεν μαθαίνεται σε κανένα Πανεπιστήμιο του κόσμου. Μαθαίνεται μόνο με τη διαρκή τριβή με την αγορά και με κάποιες χιλιάδες ώρες πάνω στο ταμπλό.

Η πορεία του χρηματιστηρίου είναι άρρηκτα δεμένη με τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και αφού στο Χ.Α. είναι εισηγμένες οι μεγαλύτερες Ελληνικές επιχειρήσεις, αποτυπώνεται σε αυτό η αληθινή κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.

Η πορεία του χρηματιστηρίου σε σχέση με τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, μοιάζει με έναν κυνηγό που περπατάει στο δάσος με το σκύλο του. Μπορεί ο σκύλος κάποια στιγμή να μείνει πίσω, μπορεί σε κάποια άλλη στιγμή να προηγηθεί, αλλά στο τέλος θα φτάσουν μαζί στην άκρη του δάσους…

Κλασσικό παράδειγμα αποτυχίας χειραγώγησης του χρηματιστηρίου ήταν το 1970 όταν η τότε κυβέρνηση των συνταγματαρχών αποφάσισε δια του αρμόδιου υπουργού, του Μακαρέζου, να χαλιναγωγήσει το Χ.Α. που τότε για κάποιο λόγο ανέβαινε τρελά και δεν έλεγε να σταματήσει. Έδωσε λοιπόν “διαταγή” ο Μακαρέζος στις τράπεζες, που τότε ήταν όλες κρατικές, να ρευστοποιήσουν επιθετικά το 40% του χαρτοφυλακίου τους προκειμένου να σταματήσει η εκρηκτική άνοδος στο Χ.Α.

Νόμιζε ο Μακαρέζος ότι το Χ.Α. θα υπακούσει τις διαταγές του, όπως οι στρατιώτες του… Όμως φευ, το Χ.Α. παρά τις επιθετικές πωλήσεις των τραπεζών, εξακολούθησε να ανεβαίνει, μέχρι που οι χουντικοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά!!!
Έπεσε αργότερα όταν η αγορά “αποφάσισε” από μόνη της ότι ήλθε η ώρα να πέσει και η χούντα γελοιοποιήθηκε περίτρανα προσπαθώντας να χειραγωγήσει το Χ.Α….

Οι σημερινοί πολιτικοί προσπαθούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΣTΩ KAI ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Το Χ.Α. δυστυχώς  παραμένει απαξιωμένο…
Όσο θα συμβαίνει αυτό δεν μπορεί να υπάρξει, έστω και μικρή  ανάπτυξη και οδηγούμαστε ταχέως προς τη βαθειά οικονομική ύφεση. Όσα δάνεια και αν πάρουμε είναι απλά παράταση ζωής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πριν από λίγους μήνες το εξής: “Θα κάνουμε ανάπτυξη με δημόσιες επενδύσεις”. Γι αυτό και 6 μήνες τώρα δεν έχει ασχοληθεί ΚΑΘΟΛΟΥ με το Χ.Α. Για Εταιρική Διακυβέρνηση και διαφάνεια εισηγμένων, ούτε λόγος… Δεν βρήκε χρόνο ο κ. Παπακωνσταντίνου να βγάλει μια απλή Υπουργική απόφαση  που προβλέπει ο νόμος για να ενεργοποιηθεί η Συμβουλευτική Επιτροπή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε να συναντηθούν οι φορείς και να κάνουν ουσιαστικές προτάσεις για την αναβάθμιση της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Γερουλάνος από την άλλη, διόρισε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ… Τώρα ποιος δουλεύει ποιον…θα σας γελάσω. Δεν θέλω να πιστέψω ότι περάσαμε από την αλαζονεία Αλογοσκούφη στην αλαζονεία  Γερουλάνου… Πάντως εμείς δεν σκοπεύουμε να τους χαριστούμε, όπως δεν χαριστήκαμε και στους προηγούμενους που μας δούλευαν το ίδιο… Το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για να απαξιώνεται ο θεσμός του χρηματιστηρίου, η Εταιρική Διακυβέρνηση, η διαφάνεια των εισηγμένων και ο σεβασμός των μετόχων μειοψηφίας από τους μεγαλομετόχους των εταιρειών.

"Sponsored links"

Η χαριστική περίοδος για την κυβέρνηση πέρασε και πλέον περιμένουμε απτά δείγματα για τα όσα επαγγελόταν το ΠΑΣΟΚ σαν αντιπολίτευση. Αν η κυβέρνηση θέλει τη βοήθεια όλων των πολιτών, οφείλει να δώσει πρώτη το παράδειγμα  και με διορισμούς σαν αυτή του κ. Σοφοκλέους στον ΟΠΑΠ, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς.

* Πρόεδρος του ΣΕΔ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live