Απολογισμός Νομάρχη για τα πεπραγμένα κατά το έτος 2007 της Νομαρχιακής Αρχής

Κανένα σχόλιο

Κύριε πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι του Νομαρχιακού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι, Ο απολογισμός των πεπραγμένων της Νομαρχιακής Αρχής είναι μια διαδικασία που δεν προβλέπεται από των Κώδικα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, παρόλα αυτά θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι στους πολίτες του Νομού την παρουσίαση του έργου μας στον πρώτο χρόνο από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Πρέπει να πω ότι μια τέτοια διαδικασία εμπεριέχει και υποκειμενικά στοιχεία, τα οποία όμως θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε και να παρουσιάσουμε όσο πιο αντικειμενικά γίνεται την ουσία, που για μας είναι η ανάπτυξη του τόπου μας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

arxontakis Πρέπει επίσης να πω ότι η δουλειά που κάνουμε είναι συλλογική και βασίζεται στην καλή συνεργασία και στο διάλογο, τόσο με τα στελέχη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όσο και με τους θεσμικούς φορείς του Νομού. Ένα μικρό δείγμα αυτής της συνεργασίας είναι οι επισκέψεις που κάνουμε στους Δήμους του Νομού, όπου μαζί με τα τοπικά δημοτικά συμβούλια, τους κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Νομαρχίας, πέρα από την ιεράρχηση των προβλημάτων και την προετοιμασία για την τέταρτη προγραμματική περίοδο, δίνουμε και επιτόπου λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, κυρίως της ενδοχώρας.

"Sponsored links"

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μου επιτρέψετε να σταθώ για λίγο στην αντίληψη που υπάρχει στο ευρύ κοινό για τον θεσμό του β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: θεωρείται ένας θεσμός υποβαθμισμένος, με ανεπαρκείς πόρους και με ελάχιστες δυνατότητες παρέμβασης στην ανάπτυξη ενός τόπου. Εν μέρει, η αντίληψη αυτή μπορεί να θεωρηθεί σωστή σε μια χώρα και ένα διοικητικό σύστημα όπου τα πάντα αποφασίζονται και δρομολογούνται από την κεντρική εξουσία.

Εμείς, με τις συνεχείς μας παρεμβάσεις στην κεντρική κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο Νομό μας, με διάλογο που βασίζεται σε ορθολογικά επιχειρήματα, με την αδιάκοπη παρουσία μας στα κέντρα αποφάσεων, ανατρέψαμε αυτή την αντίληψη με ορατά αποτελέσματα για τον τόπο μας τόσο όσον αφορά στις διεκδικήσεις επιπλέον πόρων, όσο και σε πολιτικά ζητήματα όπως το εθνικό χωροταξικό και άλλα μεγάλα θέματα.

Η προσπάθειά μας έχει μια εξωστρέφεια σε όλους τους τομείς. Η δέσμευσή μας ότι θα πηγαίνουμε εμείς στα προβλήματα και όχι τα προβλήματα σε μας, είχε ακριβώς αυτόν τον στόχο: την αποτελεσματικότητα και την αμεσότητα, καθώς είναι γνωστοί και παροιμιώδεις οι βραδείς ρυθμοί με τους οποίους κινείται ο δημόσιος τομέας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ένα μεγάλο στοίχημα που είχαμε βάλει για την βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες ήταν η αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της Νομαρχίας και η απλούστευση της γραφειοκρατίας, καθώς θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και αυτόν πρέπει να υπηρετούν.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπογραμμίσω ότι για πρώτη φορά έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών σε όλες τις Υπηρεσίες, από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των Διευθύνσεων της Νομαρχίας.

Ένα σημαντικό βήμα σε αυτόν τον τομέα είναι και η μεταστέγαση των Υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της πρώην περιφερειακής αγοράς στην Αγιά, που βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης, ενώ ήδη στις εγκαταστάσεις της Αγιάς στεγάζεται ο ΟΑΔΥΚ, καθώς και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η μηχανοργάνωση των Υπηρεσιών της Νομαρχίας μέσω του προγράμματος Ο.Π.Σ.Ν.Α είναι ένα άλλο γιγαντιαίο εγχείρημα που βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης και θα απλουστεύσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι συναλλασσόμενοι πολίτες, ενώ σύντομα, εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί και η δημιουργία ενός σύγχρονου portal, με στόχο την άμεση και καλύτερη πληροφόρηση του πολίτη για όλα τα θέματα της Νομαρχίας.

"Sponsored links"

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την Διαχειριστική Επάρκεια και πιστοποίηση των Υπηρεσιών κατά ISO, που είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η Νομαρχία τελικός αποδέκτης και φορέας υλοποίησης ενός έργου.

Τα αποτελέσματα αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να βελτιωθούν οι χρόνοι και η ποιότητα εξυπηρέτησης του πολίτη, είναι ήδη ορατά σε μια πολύ ευαίσθητη Υπηρεσία, όπως η Διεύθυνση Πολεοδομίας. Επίσης, σχεδόν σε όλες τις Διευθύνσεις, η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Νομαρχιακής Αρχής και των στελεχών, έχει αποδώσει ικανοποιητικά και τα παράπονα πολιτών είναι σαφώς λιγότερα, καθώς έχουν βελτιωθεί σημαντικά τόσο οι χρόνοι όσο και η ποιότητα εξυπηρέτησης των πολιτών. Προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων (καθαριότητα, κλιματισμός, απομάκρυνση του αμίαντου από τη στέγη, ανακαινίσεις κτηρίων, κλπ).

Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για τη λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων η Διεύθυνση Ανάπτυξης θα εκδίδει το σύνολο των αδειοδοτήσεων που αφορούν δραστηριότητες του δευτερογενή τομέα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ως Νομαρχιακή Αρχή, έχουμε καθήκον και υποχρέωση να φροντίζουμε για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών από φαινόμενα διαφθοράς και αισχροκέρδειας, που δυστυχώς αυτήν την περίοδο μονοπωλούν την επικαιρότητα και ταλανίζουν τον τόπο μας. Με τους τακτικούς και συνεχείς ελέγχους στην αγορά των τροφίμων από τα κλιμάκια ελέγχου των Υπηρεσιών της Νομαρχίας είχαμε σημαντικά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά λειτούργησε το Μικτό Κλιμάκιο ελέγχου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Δεν διστάσαμε να δημοσιοποιήσουμε και να κατονομάσουμε επώνυμα επιχειρήσεις σε κραυγαλέες περιπτώσεις και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε, ενισχύοντας τις Υπηρεσίες, προκειμένου να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα από το Νομό μας.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η προσπάθεια που καταβάλουμε, όσον αφορά στην στήριξη του πρωτογενή τομέα και των τοπικών προϊόντων, έχει πρωτίστως να κάνει με την ενθάρρυνση των αγροτών μας για δημιουργία ισχυρών ομάδων παραγωγών. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία προβολής καθώς και σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης θα μπορέσουν οι αγρότες μας να ανταγωνιστούν με αξιώσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της διευρυμένης ευρωπαϊκής αγοράς.

Η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων έχει στόχο την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων και την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος των τοπικών προϊόντων, που είναι η άριστη ποιότητα.

Παράλληλα γίνονται ενέργειες και παρεμβάσεις σε πολιτικό επίπεδο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, για την καθιέρωση του Κρητικού ελαιόλαδου ως Π.Ο.Π ., καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία μας.

Η στήριξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων και των επιχειρήσεων τυποποίησης είναι η βασική μας πολιτική, όσον αφορά στην αγροτική ανάπτυξη του Νομού μας και σε αυτόν τον τομέα έχουμε να επιδείξουμε την προώθηση του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, ενός τολμηρού και οραματικού εγχειρήματος, που δυστυχώς, οι όποιες ενέργειες είχαν γίνει στο παρελθόν δεν είχαν τελεσφορήσει. Με δική μας πρωτοβουλία, το τοπικό σύμφωνο ποιότητας βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και του διαλόγου με τις άλλες Νομαρχίες του νησιού μας και ευελπιστούμε σύντομα να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στα αγροτικά μας προϊόντα και θα καθιερώσουν στη συνείδηση τόσο του επισκέπτη όσο και του ντόπιου καταναλωτή τις ευεργετικές ιδιότητες της κρητικής διατροφής.

Συνεχίζουμε τον επιτυχημένο θεσμό του Αγροτικού Αυγούστου, που τη θεωρούμε μια ωραία γιορτή τοπικής μόνο εμβέλειας. Στα πλαίσια αυτά, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους δήμους και τους άλλους φορείς του Νoμού, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια ενιαία και αποκεντρωμένη έκθεση – γιορτή, με στόχο την προβολή του τόπου μας, των προϊόντων και του πολιτισμού μας.

Η μεταστέγαση των Υπηρεσιών του πρωτογενούς τομέα στις εγκαταστάσεις της Αγιάς, ήταν προγραμματική μας δέσμευση, με μόνο γνώμονα την καλύτερη και αμεσότερη εξυπηρέτηση των αγροτών, αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.

Ο σχεδιασμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για την αξιοποίηση του χώρου περιλαμβάνει τη μεταφορά των Υπηρεσιών της Νομαρχίας που αφορούν στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή, Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Αλιείας, Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων, καθώς και άλλες Υπηρεσίες όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων.

Αλλά πέρα απ’ αυτό υπάρχει και το όραμα που ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα και είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός Δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου.

Όλες οι παραπάνω χρήσεις θα δώσουν μια άλλη πνοή στην αγροτική ανάπτυξη του Νομού μας, θα συμβάλλουν σημαντικά στη στήριξη και ενημέρωση των αγροτών και θα διευκολύνουν σε μεγάλο βαθμό τη συναλλαγή τους με τις Υπηρεσίες της Νομαρχίας.

Ήδη, στις εγκαταστάσεις της Αγιάς έχει μεταφερθεί ο ΟΑΔΥΚ και οι υπηρεσίες που διαχειρίζονται το κοινοτικό πρόγραμμα Leader+. Όλοι γνωρίζουμε τη μεγάλη προσφορά του Οργανισμού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των σημαντικότερων έργων υποδομής τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Κρήτη. Γνωρίζουμε επίσης τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της επιστημονικής γνώσης που διαθέτει ο ΟΑΔΥΚ σε θέματα διαχείρισης υδάτων, βιολογικών καθαρισμών, περιβαλλοντικών θεμάτων κ.α, που τον καθιστούν απαραίτητο εργαλείο ανάπτυξης στη Δυτική Κρήτη.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων από κοινού με τις άλλες 3 Νομαρχίες της Κρήτης στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις γίνεται με στρατηγική και προσεκτική επιλογή, με στόχο να κρατήσουμε την υψηλή θέση προτίμησης στις παραδοσιακές αγορές, αλλά και την επέκταση σε ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους φορείς και τις επαγγελματικές κατηγορίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, κάνουμε ενέργειες για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος του Νομού μας και συγχρόνως προσπαθούμε να αποφύγουμε φαινόμενα που δυσφημούν τον τόπο μας στο εξωτερικό.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο αγροτουριστικό προϊόν του νομού μας και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με την επέκταση του προγράμματος Leader+ σε όλες τις περιοχές του Νομού, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΔΥΚ και το Δίκτυο Αγροτουρισμού, προχωρήσαμε στην έκδοση DVD και εντύπου που αφορούν στην ενδοχώρα του Νομού και σύντομα πρόκειται να δοθούν στην κυκλοφορία.

Το έντυπο και το DVD θα διανέμονται σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και σε όλα τα συνέδρια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων συμμετείχε ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού με 75 επιλεγμένες εκδηλώσεις το χρόνο που πέρασε, καθώς και με 6 εκδόσεις. Προκειμένου το Πνευματικό Κέντρο Χανίων να εκπληρώσει τους στόχους για τους οποίους ιδρύθηκε, καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία του και είμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας προγραμματικής σύμβασης η οποία θα προβλέπει τις υποχρεώσεις, καθώς και τον ενεργότερο ρόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων.

Στόχος μας είναι να γίνει το Πνευματικό Κέντρο ένα κέντρο πολιτισμού για το Νομό μας.Το Μουσείο Σχολικής Ζωής λειτουργεί καθημερινά, με υπάλληλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ κατά τη σχολική περίοδο προσλαμβάνεται με σύμβαση έργου θεατρολόγος, εξειδικευμένη στις ξεναγήσεις παιδιών στην έκθεση «Ελάτε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα θρανία».

Γίνονται προσπάθειες για να αποκτήσει το Μουσείο νομική μορφή. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης μέσα από 22 προγράμματα επιμόρφωσε συνολικά 375 άτομα στο Νομό κατά το 2007. Στηρίξαμε 12 μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που προάγουν το αθλητικό πνεύμα και προβάλλουν το Νομό μας.

ΠΡΟΝΟΙΑ

Στη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία που ζούμε πολλοί από τους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Η Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων προσπαθεί με όλα τα μέσα που διαθέτει να βοηθήσει τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας με διάφορα βοηθήματα και επιδόματα. Συνολικά το 2007 δόθηκαν σε 3.510 δικαιούχους 9.346.469 ευρώ έναντι 8.013.000 ευρώ το 2006.

Επιπλέον η Διεύθυνση Πρόνοιας λειτουργεί τις παιδικές κατασκηνώσεις στον Καλαθά Ακρωτηρίου, όπου το 2007 προστέθηκαν 2 νέα κτήρια και πισίνα.

Οι κατασκηνώσεις φιλοξενούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε 3 περιόδους περίπου 400 παιδιά, διαθέτοντας εξειδικευμένο προσωπικό για την ψυχαγωγία και την επιμόρφωσή τους.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Προεκλογικά είχαμε αναδείξει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Νομού την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα Στο χρόνο που πέρασε με τις αδιάκοπες παρεμβάσεις και εισηγήσεις μας προς τους ΟΤΑ α’ βαθμού, καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να πείσουμε για αυτή την ανάγκη. Ήδη πολλοί Δήμοι στο Νομό εκπονούν μελέτες ΣΧΟΟΑΠ, ενώ οι συζητήσεις σε επίπεδο Νομαρχιακού Συμβουλίου και οι επαφές μας με την κεντρική κυβέρνηση βελτίωσαν σημαντικά τα υπό ψήφιση ειδικά χωροταξικά και το εθνικό χωροταξικό. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το Περιφερειακό Πλαίσιο τον Οκτώβριο του 2008, έτσι ώστε να έχουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ανάπτυξης για τον τόπο μας. Μόνο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος και να το εννοούμε.

Οι θέσεις που έχουμε πάρει σε όλα τα θέματα Περιβάλλοντος σε επίπεδο Νομαρχιακού Συμβουλίου και όχι μόνο, είναι θέσεις ξεκάθαρες και δεν κρύβουν σε καμιά περίπτωσης σκοπιμότητες. Με τη στήριξη της ΝΑΧ και του ΟΑΔΥΚ ξεκίνησε επιτέλους τη λειτουργία του ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού, με ενταγμένα έργα στο Γ’ ΚΠΣ 1,7 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η αναβάθμιση των Υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς αυτές είναι εμφανής, ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων έχει εισπράξει συγχαρητήρια για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται, όχι μόνο από απλούς πολίτες, αλλά και από φορείς που εμπλέκονται.

ΕΡΓΑ

Για την υλοποίηση των στόχων και του προγράμματός μας, βασική προϋπόθεση βέβαια είναι και η ύπαρξη των απαραίτητων πόρων. Η προσπάθειά μας, ήταν, αφενός η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων έργων σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και αφετέρου η διεκδίκηση περισσότερων πόρων από την κεντρική εξουσία. Ενδεικτικά, το 2007 είχαμε τακτικές και έκτακτες επιχορηγήσεις, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου, έναντι 5.300.000 ευρώ το 2006. Σημαντικά αυξημένοι ήταν και οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά το έτος 2007 με αποτέλεσμα αφενός να μηδενίσουμε τις οφειλές προς εργολάβους για έργα παρελθόντων ετών και αφετέρου να είμαστε σε θέση μαζί με άλλου τύπου χρηματοδοτήσεις να κατασκευάσουμε όλα τα σχολεία που έχει ανάγκη ο Νομός.

Σε 10 επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Δήμους το 2007, ιεραρχήσαμε έργα κυρίως οδοποιϊας επαρχιακού οδικού δικτύου, συνολικού προϋπολογισμού 6.200.000 ευρώ, τα οποία είτε έχουν υλοποιηθεί είτε είναι στη διαδικασία υλοποίησης.

Διαχειριστήκαμε με επιτυχία τα ενταγμένα έργα του Γ’ ΚΠΣ (κάθετοι οδικοί άξονες – έργα περιβάλλοντος κλπ), δημιουργώντας όχι μόνο τις προϋποθέσεις για την απορρόφηση του συνόλου των πόρων των προγραμματισμένων έργων του Γ’ ΚΠΣ, αλλά εντάσσοντας συμπληρωματικά έργα ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα υπόλοιπα κονδύλια του Γ’ ΚΠΣ που δεν είχαν απορροφηθεί από άλλους Νομούς.

Το συνολικό ποσό των απορροφήσεων από έργα και δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά το 2007 ανέρχεται στο ύψος των 20 εκατομμυρίων ευρώ περίπου για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.

Προετοιμαζόμαστε και προτείνουμε έργα της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου, προσπαθώντας να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα στα Τομεακά Προγράμματα των Υπουργείων. Αυτό γίνεται ακόμα και για έργα που δεν είναι αρμοδιότητάς μας. Η συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης είναι συνεχείς, όπως με το Λιμενικό Ταμείου για τις λιμενικές υποδομές, ΥΠΑ για την επέκταση του αεροσταθμού, Δήμοι – ΟΑΔΥΚ για τους νέους βιολογικούς καθαρισμούς. Η θέση του Νομάρχη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου υποδομής που έχει ανάγκη η Κρήτη, του ΒΟΑΚ με τη διαδικασία της παραχώρησης, ήταν μια θέση καθαρή και υλοποιήσιμη, φτάνει να στηριχτεί από όλους τους φορείς, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις.

Ο προγραμματισμός της σχολικής στέγης – εκμεταλλευόμενοι όλες τις πηγές χρηματοδότησης χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις (δημόσιες επενδύσεις, ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ) – καταφέραμε να ξεκινήσει η υλοποίηση 7 νέων σχολείων, 15 νηπιαγωγείων για όλες τις κτηριακές ανάγκες όπου είχαν εξασφαλιστεί οικόπεδα από τους οικείους Δήμους, ενώ παραμένει ανέγγιχτο το ποσό 14 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΕΠ, που μας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα σχολικής στέγης, αρκεί να έχουν εξευρεθεί οικόπεδα. Παράλληλα, με τις επιχορηγήσεις από τον ΟΣΚ έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες σχολικές υποδομές, όπως προσθήκες αιθουσών κλπ.

Μετά από πολλά χρόνια έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις σε καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών σε όλο το Νομό, συμβάλλοντας έτσι αφενός στη μείωση των κινδύνων από φυσικά φαινόμενα και αφετέρου στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναγνωρίζοντας τον ΟΑΔΥΚ, ως ένα ευέλικτο και αποτελεσματικό μοχλό ανάπτυξης συνεργαστήκαμε στενά, με ρόλο ουσιαστικό του Νομάρχη Χανίων ως αντιπροέδρου του Οργανισμού και όχι τυπικό. Τα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι χειροπιαστά, καθώς το ταλαιπωρημένο έργο του φράγματος Βαλσαμιώτη, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων, μπήκε επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης με διευθύνουσα υπηρεσία τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΝΑΧ.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο ΟΑΔΥΚ σχεδιάζουν από κοινού ένα μεγάλο αριθμό, όχι μόνο εγγυοβελτικών έργων, αλλά και έργων περιβάλλοντος, ενόψει του ΕΣΠΑ, μακριά από παραγοντισμούς και τυπολατρίες.

Εκμεταλλευόμενοι την ευελιξία του ΟΑΔΥΚ, μελετάμε μια σειρά από έργα όπως τον ποδηλατόδρομο του παλιού Χάντακα, μελέτες οδοποιϊας, μελέτες περιβάλλοντος, κτηριολογικές μελέτες, μνημειακό συγκρότημα Γαλατά κλπ. Παράλληλα, με χρηματοδότη τη ΝΑΧ και φορέα υλοποίησης τον ΟΑΔΥΚ διαγραμμίζεται το σύνολο του οδικού επαρχιακού δικτύου του Νομού μας.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων, συνεπές στο ρόλο του, έχει πάρει θέση σε όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν στο Νομό μας, δίδοντας βήμα σε Φορείς και πολίτες, με αποτέλεσμα να γίνεται ένα δημιουργικός διάλογος και να παίρνονται αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι,

Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από 18 μήνες περίπου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των πολιτών, να δώσουμε ένα όραμα και μια προοπτική στο Νομό μας, δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για μια ήπια και ισόρροπη ανάπτυξη.

Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε ανοικτοί στο διάλογο και δεχόμαστε κάθε καλοπροαίρετη κριτική από όπου κι αν προέρχεται.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live