«Όχι» του Υπ. Ανάπτυξης για πλαφόν στα καύσιμα – Απάντηση Χ. Φώλια σε ερώτηση του Μ. Σκουλάκη

Κανένα σχόλιο

Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε χθες ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χ. Φώλιας στην αναφορά που είχε κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης με την οποία ζητούσε την ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου 3054/2002 και την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης (πλαφόν) καυσίμων σε όλα τα στάδια της διακίνησης του. Στην απάντηση του κ. Φώλια γίνεται παραδεκτό πως «υπάρχει ανοδική τιμή στις τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων, η οποία είναι αποτέλεσμα – κατά κύριο – λόγο των συνεχώς διαμορφούμενων υψηλών τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές».

Όσον αφορά την επιβολή ανώτατης τιμής πώλησης καυσίμων (πλαφόν), όπως ορίζεται στο άρθρο 20 του Ν. 3054/2002, αυτή σύμφωνα με το ΥΠ.ΑΝ. «προϋποθέτει την έκδοση Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, μετά από γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), στις περιπτώσεις αντιμετώπισης δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία της χώρας λόγω των υψηλών διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, κλπ» Παράλληλα, σημειώνεται ότι η εφαρμογή της επιβολής πλαφόν στα καύσιμα για συγκεκριμένους Νομούς για ελάχιστα χρονικά διαστήματα (2 ημέρες – 1 εβδομάδα) στο παρελθόν, χρησιμοποιήθηκε ως παροδική λύση, χωρίς να είναι σαφές εάν το μέτρο απέδωσε χωρίς τη δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά πετρελαιοειδών».

"Sponsored links"

Σύμφωνα με το ΥΠ.ΑΝ. «από τις αρχές του 2004 μέχρι τις 6 Ιουνίου 2008, που έγινε η τελευταία πανελλαδική καταγραφή τιμών σε πρατήρια καυσίμων, η τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 70,86% ενώ το ίδιο διάστημα η τιμή του brent αυξήθηκε κατά 329,77% και η διεθνής τιμή της βενζίνης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 287,64%» ενώ επισημαίνεται ότι «από τις αρχές του 2008, που σημειώνεται άνοδος της διεθνούς τιμής της βενζίνης κατά 37,84%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει αυξηθεί κατά 13,86%». Όσον αφορά στις τιμές υγρών καυσίμων στην Κρήτη, ο κ. Φώλιας αναφέρει πως «η ποσοστιαία διαφορά της απόκλισης μεταξύ των τιμών διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης στην Κρήτη και πανελλαδικά δεν έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2008. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από τις 4-1-2008 μέχρι 6-6-2008 η τιμή της αμόλυβδης στο Ν. Χανίων έχει αυξηθεί κατά 12,25% ενώ πανελλαδικά κατά 13,86%».

Σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Φώλια, ο κ. Σκουλάκης τόνισε τα εξής:

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρουσιάζοντας παραπλανητικά στοιχεία επιχειρεί να πείσει τους πολίτες πως δεν υπάρχει ακρίβεια στην αγορά αλλά ούτε και υπέρογκες αυξήσεις στην αγορά των καυσίμων, αρνούμενο έτσι να κάνει αποδεκτό το αίτημα που διατύπωσα στη Βουλή για επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της διακίνησης των καυσίμων, αν και το ίδιο Υπουργείο ήταν αυτό που στις 23 Μαΐου είχε επιβάλλει πλαφόν στο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με το Υπ. Ανάπτυξης για όλα φταίει “η υψηλή τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές”.

Δεν μας λέει όμως ΠΟΙΟΣ ευθύνεται για το όργιο κερδοσκοπίας που υπάρχει στη χώρα μας στο χώρο των καυσίμων κίνησης και για τις εναρμονισμένες πρακτικές των μεγάλων εταιρειών καυσίμων, αλλά ούτε μας εξηγεί ΓΙΑΤΙ το μήνα Μάιο, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυξήθηκε στην Ελλάδα περίπου κατά 40 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, παραπάνω από ότι στη Γαλλία, στην Ισπανία και στη Γερμανία, με την μέση αύξηση σε αυτές τις χώρες να μη ξεπερνά το 3,5% περίπου, ενώ στην Ελλάδα άγγιξε και ξεπέρασε το 7%. Όσο για τα Χανιά, η απάντηση του Υπουργού πως «η ποσοστιαία διαφορά της απόκλισης μεταξύ των τιμών διάθεσης αμόλυβδης βενζίνης στο Ν. Χανίων και πανελλαδικά δεν έχει αυξηθεί από τις αρχές του 2008» είναι πέρα για πέρα αναληθής όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχω στη διάθεση μου (Πίνακες 1,2) και τα οποία δείχνουν τη τιμή της αμόλυβδης στα Χανιά να είναι 0,08-0,15 € ακριβότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα, υποτιμώντας έτσι τη νοημοσύνη των πολιτών των Χανίων, οι οποίοι παρακολουθούν τις καθημερινές αυξήσεις των υγρών καυσίμων ανήμποροι να αντιδράσουν και την Πολιτεία απλά να ευλογεί τα γένια της».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live