Αυτόπτης Μάρτυς

Κανένα σχόλιο

Συνέβη κι αυτό. Στην λαϊκή αγορά των Παχιανών. Κόσμος πήγαινε κι ερχότανε. Γυναίκες με καροτσάκια μεταφοράς τροφίμων. Γυναίκες με καροτσάκια μεταφοράς παιδιών, να μπερδεύονται στα πόδια των ανθρώπων που ερευνούσαν τις τιμές στους πάγκους κι ετοιμαζόταν να κάνουν τα ψώνια τους. «Τρεις στο λάδι, τρεις το ξύδι, κι έξι το λαδόξυδο» από 40 Ελληνικές δραχμές ο μαϊντανός πήγε μισό ευρώ. Πόσο κάνει ο μαϊντανός κύριε «Πενήντα λεπτά» μου απαντάει ο πωλών. Πενήντα να είναι οι μέρες σου του λέω κι εδώ μέσα από τα δόντια μου.

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

"Sponsored links"

Τα πενήντα ευρωπαϊκά λεπτά όμως είναι μισό ευρώ δηλαδή 87 δρχ. Έτσι άρχισε η κερδοσκοπία, από τα πιο ασήμαντα της καθημερινότητας, όπως είναι τα καρυκεύματα για να νοστιμίσει το φαγητό μέχρι την τιμή του Κρέατος, του Ψαριού και των Τυρερικών. Για το γάλα ωρύονται τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα υποκριτικά ενώ όλος ο τομέας των τροφίμων είναι κατειλημμένος από Μονοπώλια και ολιγοπώλια. Παλιότερα ερχόταν στην Ελλάδα ο Γερμανός κι ο Γάλλος τουρίστας και πιάναν τα λεφτά του τόπο. Από την κερδοσκοπία εξισώθηκαν οι τιμές στην Ελλάδα με τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία.

Γίναμε Ευρωπαίοι στις τιμές και μείναμε Έλληνες στους μισθούς και στις συντάξεις. Αυτές είναι οι «αρετές» της «ελεύθερης» αγοράς. Οι μεγάλοι έμποροι ρίχνουν τις τιμές διαλύουν τους μικρούς και ύστερα κάνουν μεταξύ τους πάρτι διότι 5-10 μεγιστάνες μοιράζονται την αγορά συμφωνώντας στις τιμές. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο εμπόριο τροφίμων, αλλά σ’ όλους τους τομείς της οικονομικής ζωής. Στην ακτοπλοΐα, στις αερομεταφορές στα υγρά καύσιμα, στην τηλεφωνία, παντού οι ίδιες πρακτικές.

Οι μεγάλοι μπροστά στην λύσσα τους για περισσότερα κέρδη συμπιέζουν τους μισθούς, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν δυνατότητα να αγοράσουν τα προϊόντα που παράγουν. Ποιος λοιπόν είναι ο μεγάλος ένοχος για την κρίση στην αγορά παρεκτός το μεγάλο Κεφάλαιο; Είδατε τι BONUS εισέπραξαν 70 GOLDEN BOYS της Αμερικανικής AIG και δέχτηκαν την μήνι ακόμα και τους Αμερικανού προέδρου. Ενώ το 80% του κεφαλαίου της AIG έγινε κρατικό οι κύριοι αυτοί ενθυλάκωσαν 180 εκατομμύρια δολάρια ενώ άφησαν την εταιρία τους να βουλιάξει.

Τα δικά μας «Golden Boys» στους Κρατικούς οργανισμούς δεν πάνε πίσω ούτε φέροντα «σεμνά και ταπεινά» σαν Αρσακειάδες, αλλά σαν γεράκια που πίπτουν επί πτωμάτων. Α, ναι. Ξεκίνησα να γράψω ότι ήμουν σχεδόν αυτόπτης μάρτυς μιας κλοπής πορτοφολιού μιας γυναίκας από άλλες δύο γυναίκες που ετράπησαν σε φυγή. Στην λαϊκή των Παχιανών της Τετάρτης. Ξεστράτησα όμως και έγραψα για την ακρίβεια, τα Μονοπώλια, και τα Ολιγοπώλια.

Ή μήπως δεν ξεστράκισα και η φτώχεια και η εγκληματικότητα είναι γέννημα του συστήματος; Οι μεγάλοι Κλέφτες ληστεύουν νόμιμα τα λαϊκά στρώματα κι έχουν ένα ολόκληρο σύστημα δικό τους με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του. Στον ιστό της αράχνης πιάνονται μονάχα τα κουνούπια και οι μύγες.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live