Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών καταγγέλλει την επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Κανένα σχόλιο

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών καταγγέλλει την μαφιόζικη βομβιστική επίθεση εναντίων των γραφείων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως μια ακραία προσπάθεια εκφοβισμού με συγκεκριμένους αποδέκτες. Πέρα από τους υλικά και ψυχικά παθόντες, τα μέλη δηλ. και τους φίλους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α , οι οποίοι έχασαν «το σπίτι» τους, το χτύπημα αποτελεί απόπειρα τρομοκράτησης εκείνης της μερίδας των Χανιωτών – ντόπιων και ξένων – που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται ενεργά και συλλογικά ενάντια σε ό,τι εκείνοι και εκείνες θεωρούν πως τους κλέβει και καταστρέφει τη ζωή.

7010099.jpgΑδιάφορο από όποιο μετερίζι κι αν δραστηριοποιούνται, το σημαντικό (και προφανώς «ενοχλητικό») εδώ είναι το γεγονός ότι η πόλη μας τα τελευταία χρόνια βρίθει από πρωτοβουλίες, κινήσεις και εκδηλώσεις, τις οποίες «τρέχουν» πολιτιστικοί σύλλογοι, καλλιτεχνικές ομάδες, κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς, περιβαλλοντολογικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες πολιτών… Και αν για εμάς όλη αυτή η ατμόσφαιρα συνιστά δείγμα προόδου και χειραφέτησης για λογαριασμό ολόκληρης της μικρής μας κοινωνίας, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι κάποιοι δεν το βλέπουν έτσι… Κι αυτό ισχύει, διότι απλούστατα, η εξέλιξη αυτή δεν τους συμφέρει.

"Sponsored links"

Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε ένα σωρό διαφορετικές συλλογικότητες και για διάφορα ζητήματα, έχουν ένα κοινό, αυτό είναι η συνειδητοποίηση της ακόλουθης παραδοχής: Η περίφημη «κοινωνία των Χανίων» δεν είναι μία, ομοούσια και αδιαίρετη. Τα συμφέροντα των μελών της δεν ταυτίζονται. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, από τη στιγμή που υπάρχουν αυτοί που δεν έχουν μπαρμπάδες και σύντεκνους, και από την άλλη, αυτοί που έχουν… Αυτοί που πρέπει να περιμένουν σε ουρές, να διαβάσουν για ένα διαγωνισμό, να αποκτούν ολοένα και περισσότερα «προσόντα», και από την άλλη, αυτοί που δεν χρειάζεται να τα κάνουν όλα αυτά.

Αυτοί για τους οποίους η ύπαρξη πάρκων και πρασίνου μέσα στην πόλη είναι θέμα επιβίωσης, και αυτοί που διαμένουν εις τας εξοχάς. Αυτοί που τη βγάζουν με 600 ευρώ, και αυτοί που ζητάνε 350 για ένα δωμάτιο. Αυτοί που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με μεροκαματιάρηδες μετανάστες, και αυτοί που τους στήνουν καρτέρι στα σκοτάδια, μετά το γυμναστήριο, για προπόνηση… Αυτοί οι αγρότες που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, και αυτοί οι «αγρότες» που ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ για να παίζουν με καλάσνικοφ και δυναμίτες.

Ουσιαστικά, αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό στην πόλη είναι το γεγονός ότι μερίδα των «πρώτων» αμφισβητεί ευθέως την αυτονόητη διαιώνιση των συμφερόντων των «δεύτερων», τα οποία – επίσης αυτονόητα – ταυτίζονται με εκείνα της «χανιώτικης κοινωνίας» γενικότερα. Αντιλαμβάνεται, αμφισβητεί και εναντιώνεται σ’ αυτά τα συμφέροντα, όχι επειδή δέχτηκε την επιφοίτηση ή έχει επαναστατικά γονίδια, αλλά επειδή οδηγήθηκε σε κάποια πολύ καθημερινά και υποτυπώδη συμπεράσματα:

  • Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, ποιος μας λέει ότι αύριο δεν θα έρθει κάποιο λατομείο να καταστρέψει τα χωριά μας;
  • Ποιος μας λέει ότι αύριο δε θα ξηλώσουν το παρκάκι της γειτονιάς για να κάνουν εμπορικό κέντρο;
  • Ποιος μας λέει ότι αύριο κάποιο εφετείο δε θα ρίξει τα ισόβια κάποιου φονιά με μεγάλο σόι;
  • Ποιος μας λέει ότι αύριο θα έχουμε δωρεάν περίθαλψη;
  • Ποιος μας λέει ότι αύριο θα μπορούμε να θρέφουμε τις οικογένειές μας;
  • Αν δεν αντισταθούμε σήμερα, ποιος μας λέει ότι αύριο δε θα μας αναγκάσουν να φύγουμε μετανάστες, όπως και τους παππούδες μας;

Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί της επαγγελματικής και τυφλής επίθεσης και σε ποια γραφεία χτύπησαν, πομπός και δέκτης του μηνύματος που έφερε η βόμβα είναι ουσιαστικά οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες όψεις της «χανιώτικης κοινωνίας». Στόχος δεν ήταν η «χανιώτικη κοινωνία» στο σύνολό της, διότι το χτύπημα βρίσκει ηθικά ερείσματα σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο μέρος της.

Στόχος δεν ήταν οι δημοκρατικοί θεσμοί, διότι αυτοί οι ίδιοι θεσμοί χρόνια τώρα φροντίζουν να αφήνουν το περιθώριο στο οποίο αναπτύσσονται οι παραεξουσίες. Στόχος ήταν εκείνοι οι συμπολίτες μας που στον ένα ή τον άλλο βαθμό έχουν αναπτύξει μια κουλτούρα συλλογικής έκφρασης, καθώς και οι ακόμα περισσότεροι, που θέλουν να αναπτύξουν, αλλά για τον οποιοδήποτε λόγο ακόμα δεν το έχουν τολμήσει. Και το μήνυμα σαφές: κάντε πίσω. Ας μη μας κάνουν όμως εντύπωση τα μέσα που μεταχειρίζονται.

Όσο δυναμώνει η φωνή εκείνων που σηκώθηκαν από την καρέκλα του θεατή, τόσο η αντίδραση εκείνων που σκηνοθετούν το έργο και των κολαούζων τους θα λυσσομανάει. Δεν έχουμε άλλο τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε παρά την με τη συνέχεια της προσπάθειας για αποδόμηση του ζοφερού περιβάλλοντος στο οποίο μας επέβαλαν να ζούμε. Οι βόμβες δεν μπορούν να κάμψουν ανθρώπους που θέλουν να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Καλούμε κάθε αξιοπρεπή και προοδευτικό άνθρωπο να καταδικάσει την επίθεση στην συνείδησή του και να απομονώσει με όποιο τρόπο μπορεί αυτούς που της δίνουν ηθικά ερείσματα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live