Οδηγός ασφαλείας για τα παιδιά

Κανένα σχόλιο

Απαραίτητες οδηγίες για τους γονείς σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούνται κατά την διάρκεια του καλοκαιριού — Στον Εθελοντικό Οργανισμό για τα Παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχουμε λάβει πολλά ηλεκτρονικά μηνύματα από γονείς που ζητούν συμβουλές ώστε να διαφυλάξουν τα παιδιά τους κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Με αφορμή όλα αυτά τα ερωτήματα δημιουργήσαμε έναν σύντομο οδηγό με συμβουλές ασφάλειας που μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και κατά την διάρκεια όλου του έτους. Ωστόσο οι γονείς που έχουν συγκεκριμένα ερωτήματα είναι πάντα ευπρόσδεκτοι να συνεχίσουν να μας στέλνουν e-mails ή να καλούν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Τα Παιδιά SOS 1056.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόσαστε για την ασφάλεια του παιδιού σας είναι ότι η συνεχής και ουσιαστική επικοινωνία μαζί του είναι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι είναι προστατευμένο από όλους τους κινδύνους. Το πόσο ασφαλές εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλικία του παιδιού. Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα παιδιά εγκυμονούνται στην θάλασσα , τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και το να χαθούν σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι μεγαλύτεροι κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ιδιαίτερα για τα μικρότερα παιδιά. Παρακάτω σας παραθέτουμε χρήσιμες συμβουλές για να παραμείνετε ασφαλείς και ήρεμοι τόσο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών όσο και τον υπόλοιπο χρόνο.

"Sponsored links"

 • Το καλοκαίρι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, συχνά σε μπαλκόνια με τις πόρτες ανοικτές ή/και ξεκλείδωτες. Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει ποτέ να βρίσκονται μόνα τους χωρίς επιτήρηση στο μπαλκόνι. Πρέπει να ελέγξουμε όλους τους εξωτερικούς χώρους ότι είναι ασφαλείς – ότι τα κάγκελα του μπαλκονιού δεν έχουν ανοίγματα από τα οποία μικρά παιδιά χωράνε να περάσουν, ότι δεν υπάρχουν κομμάτια ή σημεία στα οποία μπορούν να σκαρφαλώσουν και ότι δεν υπάρχουν έπιπλα ή άλλα αντικείμενα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να σκαρφαλώσουν. Αν είναι μικρά τα παιδιά είναι πάντα προτιμότερο εφόσον δεν μπορεί να τα επιτηρεί κάποιος ενήλικας στο μπαλκόνι, να παραμένει η πόρτα κλειδωμένη ώστε να μην βγει το παιδί μόνο του.
 • Τους καλοκαιρινούς μήνες ταξιδεύουμε περισσότερο και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μικρότερα παιδιά πρέπει πάντα να ταξιδεύουν στα ειδικά παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και τα μεγαλύτερα πρέπει πάντα να φοράνε ζώνη ασφαλείας. Αυτό πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα από το πόσο μικρή είναι η απόσταση (Στατιστικές δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα με αυτοκίνητο γίνονται σε αποστάσεις μικρότερες των 5 χιλιομέτρων από το σπίτι!) Η ασφάλεια οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνει να φοράμε σωσίβια όταν ταξιδεύουμε με σκάφος, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά στην ακτή βρισκόμαστε ή πόσο ρηχά είναι τα νερά.
 • Για τα μικρότερα παιδιά, αυτά που δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις παραλίες και σε χώρους όπου υπάρχει πολυκοσμία. Οι γονείς πρέπει να είναι σίγουροι ότι έχουν συνέχεια οπτική επαφή με το παιδί τους.
 • Από μικρή ηλικία πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά να σέβονται το νερό και να μπαίνουν στη θάλασσα πάντα υπό την επιτήρηση ή την συνοδεία ενήλικα. Επίσης πρέπει να μάθουν πάντα να φοράνε «μπρατσάκια» όταν είναι κοντά στο νερό. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι δεν πρέπει να πλησιάζει πισίνες, κανάλια, ή άλλα σώματα νερού χωρίς την επιτήρηση ενήλικα..
 • Από μικρή ηλικία πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά σχετικά με τους κινδύνους των αυτοκινήτων. Δεν πρέπει να παίζουν σε δρόμους που έχουν μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση. Δεν πρέπει ποτέ να παίζουνε ανάμεσα στα αυτοκίνητα γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να τρέξουν στην μέση του δρόμου κυνηγώντας π.χ. την μπάλα τους και να μην τους δει ο διερχόμενος οδηγός
 • Πρέπει πάντα να θέτουμε ένα «σημείο συνάντησης». Μόλις φτάσουμε σε παραλία, πλατεία, παιδική χαρά ή οποιοδήποτε δημόσιο χώρο με πολύ κόσμο, πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο στο οποίο αν χάσει ο ένας τον άλλον θα συναντηθούμε. Για παράδειγμα μόλις φτάσουμε στην παραλία διαλέγουμε ένα κιόσκι ή σκουπιδοτενεκέ και δίνουμε οδηγίες στα παιδιά μας ότι σε περίπτωση που μας χάσουν από το οπτικό τους πεδίο πρέπει να πάνε κατευθείαν στο σημείο αυτό.
 • Πρέπει να ενημερώσουμε τα παιδιά ότι εάν χαθούν πρέπει να αναζητήσουν έναν αστυνομικό. Στο παρελθόν συνηθίζαμε να λέμε «κάποιον με στολή». Αυτό πλέον δεν ισχύει διότι υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες που φορούν στολή (όπως οι υπηρεσίες κούριερ και άλλοι) και αυτό μπορεί να μπερδέψει ένα μικρό παιδί. Εάν τελικά δεν καταφέρουν να εντοπίσουν κάποιον αστυνομικό, πρέπει να τα συμβουλεύσουμε να πλησιάσουν μια άλλη μαμά ή άλλη οικογένεια και να ενημερώσουν ότι έχουν χαθεί. Αν βρίσκονται κοντά σε τηλέφωνο μπορούν να καλέσουν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Τα Παιδιά SOS 1056, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και είναι δωρεάν από οποιοδήποτε κινητό, σταθερό και δημόσιο τηλέφωνο, και κάποιος θα έρθει άμεσα να τα βοηθήσει.
 • Μαθαίνουμε τα παιδιά μας ότι πρέπει να γνωρίζουμε που ακριβώς παίζουν και με ποιους. Αν θέλουν να πάνε κάπου αλλού και να μετακινηθούν πρέπει πρώτα να μας ενημερώσουν .. Να σιγουρευτείτε ότι έχετε θέσει κανόνες στα παιδιά σας σχετικά με το ποια σπίτια μπορούν να επισκέπτονται χωρίς την δική σας συνοδεία και συζητήστε τα όρια του που μπορούν και δεν μπορούν να πάνε στην γειτονιά.
 • Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν ολόκληρο το όνομα τους, την διεύθυνση και τα τηλέφωνα καθώς και εάν γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο. Σιγουρευτείτε ότι ξέρουν πως πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και πως μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο. Τα παιδιά πρέπει να ξέρουν έναν γείτονα ή άλλο έμπιστο ενήλικα που μπορούν να καλέσουν εάν φοβηθούν ή εάν προκύψει έκτακτη ανάγκη. Επίσης πρέπει να ξέρουν ότι μπορούν να καλέσουν ανά πάσα στιγμή δωρεάν στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για Τα Παιδιά SOS 1056.
 • Επισημάνετε στα παιδιά σας να έχουν την πόρτα πάντα κλειδωμένη και να μην ανοίγουν ή μιλήσουν σε οποιονδήποτε χτυπά το κουδούνι όταν βρίσκονται μόνα τους στο σπίτι. Εάν έχετε κανονίσει με κάποιον φίλο ή συγγενή να περάσει από το σπίτι όταν απουσιάζετε, σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά σας αισθάνονται ασφαλή να μείνουν μόνα με το άτομο αυτό. Σιγουρευτείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να πουν σε όποιον καλέσει στο τηλέφωνο του σπιτιού ότι είναι μόνα στο σπίτι.
 • Ελέγξτε καλά την κατασκήνωση ή άλλα καλοκαιρινά προγράμματα και θέρετρα πριν αποφασίσετε να στείλετε τα παιδιά σας. Ελέγξτε αν έχει γίνει έλεγχος στα άτομα τα οποία εργάζονται με τα παιδιά. Σιγουρευτείτε ότι θα υπάρχει πάντα ενήλικας να επιβλέπει τα παιδιά όλες τις ώρες και σιγουρευτείτε ότι σας γνωστοποιούν όλες τις δραστηριότητες και τις εκδρομές που προσφέρει η κατασκήνωση ή το πρόγραμμα.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live