Από αρχαίο πολιτισμό πάμε καλά! Από πολιτικό πολιτισμό όμως;

Κανένα σχόλιο

Του Α. Χαρχαλάκη

Δυστυχώς και οι όροι, που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν και να εκφράσουν τον πολιτικό πολιτισμό μας, γίνονται συχνά ψευδεπίγραφοι. Όπως ας πούμε ο όρος «Διακομματική αντιπροσωπεία». Κι όταν λέμε διακομματική, εννοούμε αντιπροσωπευτικό δείγμα συνολικά του πολιτικού μας φάσματος, όπως εκφράζεται στη Βουλή. Έχουμε σ’ αυτήν πέντε πολιτικές οντότητες: ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΛΑΟΣ.

"Sponsored links"

Κι όμως κατά την επίσκεψη του προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα στην Αμέρικα, στην έκθεση «Από τη γή του Λαβυρίνθου: Μινωική Κρήτη 3000 – 1100 π.χ.», αυτή η… διακομματική ήταν Δικομματική: ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Βάζω πρώτα το ΠΑΣΟΚ, γιατί πιθανώς θ’ αρπάξει την κουτάλα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του δικομματικού παιγνιδιού, αντιγραμμένου από το Αμερικάνικο πολιτικό Φαρ ουέστ: Δημοκρατικού – Ρεπουμπλικάνου και Ρεπουμπλικάνου – Δημοκρατικοί! Κι ύστερα… μιλάνε τα αδειανά εξάσφαιρα κατά της Δεξιο – Πασοκικές αψιμαχίες μέσα στο Κοινοβούλιο!!

Φυσικά ο Μινωικός πολιτισμός θαυμάστηκε από την «Διακομματική» και τα εθνοϋψωτικά σύνδρομα λειτούργησαν στο έπακρον, αν και αυτές οι περιηγήσεις στα… αρχαία μας (Θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου για να μην τα πω αλλλοιώς) κρύβουν πολλή υποκρισία. Όμως εκείνο που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η επίσκεψη της «Διακομματικής» στο Ελληνο – Αμερικάνικο Γυμνάσιο και Λύκειο «Άγιος Δημήτριος» στην Αστόρια. Γιατί όνομα αγίου, ενώ θα μπορούσε να έχει ονομαστεί π.χ. με το όνομα κάποιου αγωνιστή ή διανοούμενου της Τουρκοκρατίας, ας πούμε του Αδαμάντιου Κοραή;

Απλή η εξήγηση: Επειδή «…όλα αυτά στηρίζονται στον κύριο πυλώνα της Εκκλησίας, που καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την υποστήριξη αυτού του έργου» κατά τον αξιότιμο κύριο Παπουτσή!!! Έτσι μπράβο λεβέντες μας, δώστε τα όλα στο παπαδαριό, έως τα πέρατα της οικουμένης, όπου χτυπά ελληνική καρδιά! Μην κρατήσετε τίποτε για την Πολιτεία, τουλάχιστον με την «Κοσμική» της διάσταση! Γιατί κατά την άποψη όλων σας πρέπει τα Ελληνόπουλα όπου γης «Να κρατούν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας»!!! (τα θαυμαστικά δικά μου).

Γιατί «με τη δική σας στάση, μας αναγκάσατε να ενωθούμε, εμείς οι πολιτικοί στην Ελλάδα σε μια διακομματική» (Δικομματική ήθελε να πει). Αμ’ έτσι πες μας κυρία Παρθένα Φουντουκίδου! Το… επιβάλλουν και τα παιδιά, και οι υψηλά ιστάμενοι της Ομογένειας και ο μπάρμπα Σαμ, στη χώρα του οποίου ανέκαθεν… γαρνίρονται αυτές οι περίφημες «Διακομματικές»! Φυσικά από κοντά και η Εκκλησία, με την αγιαστούρα της… μόρφωσης και της εμβάπτισης των Ελληνοπαίδων της ομογένειας στα νάματα του… ελληνοχριστιανικού πολιτισμού». Που έδωσε… λαμπρά δείγματα εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα: Αφόρεσε τη Φιλική εταιρεία, κυβερνούσε μαζί με το Σουλτάνο, κήρυσσε την υποταγή μια που η σκλαβιά των ραγιάδων ήταν «εξ αμαρτιών μας» και άλλα… πατριωτικά!!

Οι επικλήσεις της δικομματικής – συγνώμην διακομματικής – προς τα παιδιά «να προσφέρουν στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους, αλλά και στον ελληνισμό και στην ορθοδοξία» μυρίζουν αφ’ ενός λιβάνι και αφ’ ετέρου απλήρωτο ιδρώτα. Γιατί, εδώ που τα λέμε, τι άλλο συγκροτεί και δίνει την… ωδή στον «ελληνικό πολιτισμό»; Και στην Ορθοδοξία, για να μην ξεχνιόμαστε! Περιττόν να πούμε πως τα λόγια προς τα ελληνόπουλα της ομογένειας, θα μπορούσαν να ειπωθούν – ακριβώς τα ίδια – και προς τα ελληνόπουλα απ’ όπου προήλθε η «Διακομματική» η οποία βρέθηκε στην Αστόρια! Προπάντων, αν αυτά τα λόγια θα λέγονταν σε παιδιά των «Πάμπλικ Σκουλς» και των «Γκρήκς Ουνιβέρσιτις» που παράγουν αναλώσιμη διανόηση και… υποστηριχτές διακομματικών του είδους που πήγε στο Νιού Γυόρκ… Ελλάς το μεγαλείον σου! Και δεν εννοώ τα πήλινα και τα γλυπτά του αρχαίου μεγαλείου σου, αλλά τις Διακομματικές αυτού του είδους. Που εκτός των άλλων προάγουν τον… Ελληνοχριστιανικό πολιτισμό! Βοήθειά μας η χάρη του… Αμήν..

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live