Για τον λιθόκτιστο δρόμο και το φαράγγι της Καντάνου.

Κανένα σχόλιο

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, διάβασα με πολλή προσοχή την επιστολή σας που δημοσιεύτηκε στον “Αγώνα της Κρήτης“ την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008 και με ξένισε ότι ενώ διαβλέπετε, λόγω της αρνητικής απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, την καταστροφή του Φαραγγιού της Καντάνου και του ιστορικού δρόμου, την αποδίδετε όπως γράφετε “στην εγκατάλειψη, στα ακραία καιρικά φαινόμενα(!!!), στην φθορά του χρόνου και στην δολιότητα των καιροσκόπων” (χωρίς να τους κατονομάζετε). Διαστρεβλώνοντας με αυτό τον τρόπο την πραγματικότητα και την αλήθεια, ότι μη αναστρέψιμες καταστροφές επιφέρουν οι δραστηριότητες του παρακείμενου λατομείου, που με την υπερεντατική εκμετάλευση και την παράνομη επέκταση του, δίνει την χαριστική βολή στον “απείρου κάλλους” τόπο.

Ομολογώ ότι δεν είμαι σε θέση να αντιληφθώ τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε ως θεσμικά υπεύθυνος για την διαφύλαξη και την προάσπιση της πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς του ιστορικού δήμου μας, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή από «…τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την φθορά του χρόνου», με ποιό τρόπο θα κατευνάσετε τις “αστραπές, τις βροντές και το χαλάζι“ και ανυπομονώ.

"Sponsored links"

Με ενδιαφέρον περιμένω επίσης τις αναγκαίες και άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της καταστροφής από «την εγκατάλειψη και την δολιότητα των καιροσκόπων».  Τέτοιες είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη, η άμεση ουσιαστική παρέμβασή σας για την τήρηση των νόμων και την απόλυτη προστασία της περιοχής του Φαραγγιού, το σταμάτημα των βέβηλων επεμβάσεων- και απο την πλευρά του Δήμου με τις μπουλντόζες του- που συνεχίζονται καθημερινά, η ανάκληση της απόφασης του Κ.Σ.Μ.Ν. και η αναγόρευση του λιθόκτιστου δρόμου και του Φαράγγιου της Καντάνου σε “νεότερο ιστορικό μνημείο μνήμης” το ταχύτερο δυνατόν.

Κύριε Δήμαρχε, συγκαταλέγομαι στους 19 πολίτες που κατάθεσαν στο Σ.Τ.Ε. στις 20/05/2008 την απόλυτα αναγκαία αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού και θα βρεθώ, μαζί με τους υπόλοιπους, στο πλευρό κάθε προσπάθειας που όχι μόνο υπόσχεται αλλά και κυρίως πραγματώνει τη διάσωση και εξασφαλίζει την προστασία του μοναδικού φυσικού και ιστορικού πλούτου, που έχουμε την τύχη ως Δήμος να διαθέτουμε.

P3166455 Δυστυχώς και μετά την ετεροχρονισμένη “ενημέρωση σας” , σε αντίθεση με τις πολύ αναλυτικές, σαφείς και τεκμηριωμένες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που προηγήθηκαν, το θεμελιώδες ερώτημα, αν – εφαρμόζοντας την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου- έχετε προσφύγει εμπρόθεσμα στο Σ.Τ.Ε. παραμένει αναπάντητο, συσκοτισμένο και περιπλεγμένο με ιστορικές ανακρίβειες. Οι οποίες όμως, αν πρόκειται για δείγματα επιπόλαιης και επιδερμικής ενασχόλησης με το θέμα, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία εφόσον ανάγονται στη δημοτική αρχή ενός δήμου που συγκαταλέγετε στο “Δίκτυο των Μαρτυρικών Πόλεων“ και θα αποδειχτούν καταλυτικές και μοιραίες για την έκβαση της υπόθεσης στο ανώτερο Δικαστήριο της χώρας.

Στην επιστολή σας, για μία ακόμη φορά, εκτός του ότι αποφεύγετε επιμελώς να μας πληροφορήσετε πότε καταθέσατε την προσφυγή του Δήμου στο Σ.Τ.Ε., αναφέρετε την ΚΑΝΤΑΝΟ πότε Κάνδανο κι άλλοτε Κάντανο (αποφασίστε επιτέλους), δεν αναγράφετε στην απόφαση ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/27110/772/2008/3/4/2008 την καίρια ημερομηνία της υπογραφής της(3/4/2008) από τον Υπουργό Πολιτισμού, βάσει της οποίας μπορεί εντός 60 ημερών να κατατεθεί η προσφυγή στο Σ.Τ.Ε. γράφετε ότι στη μάχη στο Φαράγγι και τον Παλαιό δρόμο στις 24/25 Μαΐου 1941 πολέμησαν μόνο Καντανιώτες, ενώ πήραν μέρος αγωνιστές από όλη την επαρχία Σελίνου και ότι η Κάντανος κάηκε από τους Ναζί στις 8/6/1941, ενώ η καταστροφή της έγινε στις 3/06/1941, οπότε τοποθετήθηκαν και οι ξύλινες επιγραφές.

Μιας και οι συγκεκριμένες επιγραφές κοσμούν το γραφείο σας, κ. Δήμαρχε, οφείλατε τουλάχιστον να τις έχετε αντιγράψει σωστά και κατά την γνώμη μου έπρεπε να αναφερθείτε με μεγαλύτερη προσοχή στα ιστορικά γεγονότα, γιατί αν όλα αυτά τα στοιχεία έχουν έτσι κατατεθεί στην υποτιθέμενη προσφυγή σας, πολύ φοβούμαι, ότι το ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας (Σ.Τ.Ε.) θα τα θεωρήσει ως μη ανταποκρινόμενα στην αλήθεια και θα τα αξιολογήσει ανάλογα στην απόφασή του.

Με τιμή

Κωστής Πετράκης, Κοινωνιολόγος

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live