ΣΕΤΕ: Ο Ελληνικός τουρισμός σταθεροποιείται σε χαμηλά επίπεδα

Κανένα σχόλιο

Mετά από τρεις συνεχείς χρονιές ανόδου, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο το οποίο, όμως, απέχει αρκετά από τις δυνατότητες και κύρια από τους στόχους του. Η φετινή τουριστική κίνηση για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2008 δεν παρουσιάζει ουσιαστικά καμία μεταβολή με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αφού η αύξηση είναι μόλις 0,07% (βλ. Πίνακα 1: Διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια).

Η φετινή διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία και τα πλεονεκτήματα των δολαριακών προορισμών έναντι αυτών της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί ο ελληνικός τουρισμός. Από την άλλη μεριά, η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δεν υποστηρίζεται επαρκώς ούτε σε επίπεδο εθνικής και περιφερειακής προβολής λόγω εξαιρετικά χαμηλών πόρων, ούτε και σε επίπεδο βασικών υποδομών, δεδομένης της ποσοτικής και ποιοτικής υστέρησης αεροδρομίων, λιμένων, μαρινών και οδικού δικτύου.

"Sponsored links"

Σε επίπεδο εσόδων, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2008, δείχνουν αύξηση 8,2%. Το διάστημα αυτό προφανώς έχει μικρό ειδικό βάρος στο συνολικό ετήσιο μέγεθος. Επιπλέον, η αύξηση αυτή δεν πρόκειται να διατηρηθεί, δεδομένης της σαφούς τάσης για μικρότερη διάρκεια διακοπών, η οποία σε συνδυασμό με τις προσφορές της τελευταίας στιγμής, οδηγεί στη μείωση της Μέσης κατά Κεφαλή Δαπάνης. Εάν στα παραπάνω προστεθεί το γεγονός της αύξησης της προσφοράς μας, μέσα από την προσθήκη νέων καταλυμάτων, αλλά και της σημαντικής αύξησης του λειτουργικού κόστους, τότε είναι προφανές ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις για τη φετινή χρονιά θα παρουσιάσουν μείωση των αποδόσεών τους.

Η στασιμότητα στη φετινή τουριστική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνεται από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, καταδεικνύει την αναγκαιότητα αλλαγών του Αναπτυξιακού Νόμου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προς τις κατευθύνσεις του αποκλεισμού της επιδότησης νέων ξενοδοχειακών κλινών στις κορεσμένες περιοχές της χώρας, του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων και της δημιουργίας νέων ειδικών τουριστικών υποδομών, παράλληλα με την επείγουσα βελτίωση των γενικών υποδομών.

Όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, σε μία ώριμη τουριστική οικονομία, όπως η ελληνική, δεν είναι πάντα εφικτή η συνεχής και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανάπτυξη. Είναι όμως αναγκαίος ο έγκαιρος σχεδιασμός για την διατήρηση θετικού προσήμου στην τουριστική ανάπτυξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να αποκτήσει η τουριστική οικονομία προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα να συμπεριληφθεί ως βασικός παράγων στο γενικότερο σχεδιασμό της χώρας, από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Πίνακας: Διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου , Ιανουάριος-Ιούλιος 2007 και 2008

Clip

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live