Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τα Απορρίμματα πρέπει να πάει για …ανακύκλωση!

Κανένα σχόλιο

Παρακολουθούμε αυτές τις μέρες τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών απέναντι στα σχέδια της Περιφέρειας και του ΕΣΔΑΚ να εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο ένα, αμφισβητούμενης σκοπιμότητας, εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων το οποίο θα διαχειρίζεται σχεδόν το σύνολο των σκουπιδιών των Νομών Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Θεωρούμε ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι δικαιολογημένες διότι, κατά την συνήθη πρακτική, αυτά τα σχέδια εξυφαίνονται με αδιαφάνεια, χωρίς υπεύθυνο σχεδιασμό στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, χωρίς ενημέρωση και χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες. Ενώ έχουν ξεσηκωθεί οι δύο Δήμοι του Καστελίου και της Επισκοπής, εξακολουθεί να μην υπάρχει γνώση ούτε καν για το τι είδους εργοστάσιο θα είναι αυτό το οποίο οι υπεύθυνοι για την εγκληματική καθυστέρηση στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη θεωρούν ότι θα λύσει το πρόβλημα.

"Sponsored links"

Αλλά οποιαδήποτε ρυπογόνα εγκατάσταση μεγέθους ανάλογου με αυτό που σχεδιάζεται θα ήταν ακατάλληλη για να εγκατασταθεί στα σημεία που με τόση αστοχία όπως φαίνεται τελικά υποδεικνύει η μελετητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η εμμονή του κ. Κουράκη ως Προέδρου του ΕΣΔΑΚ να κατασκευαστεί ένα τεράστιο εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς, προφανώς ανησυχώντας για το κόστος αφού δεν μας έχει συνηθίσει σε περιβαλλοντική του ευαισθησία, δήλωνε πέρυσι ότι η καύση των σκουπιδιών είναι η ακριβότερη λύση και ότι υπάρχει επικοινωνιακή «επίθεση υπέρ της καύσης», η οποία «θα έπρεπε να προβληματίσει». Αλλά ακόμα και οι επιστήμονες της ΚΕΔΚΕ έχουν καταλήξει ότι η πιο συμφέρουσα λύση είναι αυτή που συνδυάζει τη μηχανική ανακύκλωση με την κομποστοποίηση και τη βιολογική επεξεργασία.

Ενώ σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο τα εργοστάσια καύσης των σκουπιδιών αμφισβητούνται και κλείνουν ως οικονομικά ασύμφορα, συνένοχα στην κλιματική αλλαγή με τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και επικίνδυνα με τις εκπομπές διοξινών και την τοξική τέφρα (που εύκολα περνάνε σε πολύτιμα αγροτικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο), εδώ κλείνουμε τα μάτια και κάνουμε τη χειρότερη επιλογή!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Κρήτης είναι αδιέξοδος και σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Είναι ο σχεδιασμός που παγκοσμίως έχει αποτύχει παταγωδώς. Που αγνοεί τις βασικές αρχές της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι η εφαρμογή πολιτικών μείωσης της παραγωγής τους, η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Που θεωρεί ότι ο όγκος των σκουπιδιών θα βαίνει διαρκώς αυξανόμενος αντί μειούμενος στο μέλλον.

Που απαξιώνει και περιορίζει τον ρόλο των πολιτών αφού αγνοεί εντελώς την δυνατότητα να γίνεται ο διαχωρισμός των σκουπιδιών σε επίπεδο νοικοκυριού και γειτονιάς, πράγμα που αποτελεί κοινή πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που θεωρεί ότι ακόμα και η μηχανική διαλογή για ανακύκλωση και η κομποστοποίηση δεν είναι δυνατόν να φτάσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Που επιμένει σε μεγάλου μεγέθους ρυπογόνες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις ολοκληρωτικού τύπου που είναι αδύνατον να γίνουν ποτέ δεκτές και να χωροθετηθούν χωρίς την συμβολή των …ΜΑΤ.

Αυτόν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό εμείς τον απορρίπτουμε και προτείνουμε να εφαρμοστεί αυτό που ταιριάζει καλύτερα στο νησί μας, που θα δεχτούν πιο εύκολα οι τοπικές κοινωνίες γιατί θα είναι στα μέτρα τους και θα συμμετέχουν και που υιοθετούν σήμερα οι πιο πολιτισμένες κοινωνίες της Ευρώπης: Διαρκής ενημέρωση και υπεύθυνη συμμετοχή των πολιτών για την δραστική μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, ανακύκλωση για την ανάκτηση των πρώτων υλών, κομποστοποίηση και ενεργειακή αξιοποίηση των οργανικών με ήπιες τεχνολογίες μικρής κλίμακας, σε μικρότερες τοπικές μονάδες. Μόνον έτσι θα κλείσουν και θα αποκατασταθούν οι ΧΥΤΑ, η ντροπή των ΧΑΔΑ και ο απερίγραπτος “ΧΔΑ” των Πέρα Γαλήνων.

Αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια και ο ΕΣΔΑΚ λειτουργούν υπό το κράτος του πανικού. Θα πρέπει όμως να σταματήσει ο εγκλωβισμός σε προθεσμίες. Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα θα καταδικαστεί για τις χωματερές. Αν έχουν γίνει όμως κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση αυτό θα αξιολογηθεί θετικά.

Είναι καιρός η πολιτεία να αρχίσει να λαμβάνει υπόψη της την βιωσιμότητα στους σχεδιασμούς της και να δείχνει εμπιστοσύνη προς τους πολίτες που έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι είναι υπεύθυνοι και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους και για την ποιότητα της ζωής τους. Μόνον έτσι θα επιτευχθούν μακρόπνοα αποτελεσματικές λύσεις, που θα κερδίσουν την αποδοχή και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

"Sponsored links"

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live