Σ. Τσόκας: «Δεν νοούνται καπετανάτα» στους δήμους που διαχειρίζονται τις παραλίες

Κανένα σχόλιο

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας είχε χθες συνάντηση με την ΤΕΔΚ Ηρακλείου, τους Δήμους οι οποίοι εκμεταλλεύονται παραλίες και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου . «Θα θελα να ξεκαθαρίσω τόνισε ο κ. Τσόκας μετά τη συνάντηση, ότι άσχετα αν πρόκειται για το ένα ή για το άλλο, δηλ αν πρόκειται για την διαχείριση των απορριμμάτων ή αν πρόκειται για την απόδοση του 20% που πρέπει να αποδίδουν από τις παραλίες, δεν νοούνται καπετανάτα». Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα :

Σήμερα είχαμε μια συνάντηση με την ΤΕΔΚ , τους Δήμους οι οποίοι εκμεταλλεύονται παραλίες και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αντικείμενο είναι μια απόφαση αναστολής την οποία υπογράφουν το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας μέσω των υφυπουργών τους για την ανάκληση της απόφασης να αποδίδονται οι παραλίες στους Δήμους και πλέον να παραχωρηθεί στην Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Κρήτης μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας να κάνει αυτή τη δουλειά.

"Sponsored links"

Γιατί συνέβη αυτό. Πρώτα από όλα αυτό είναι μια πάρα πολύ παλιά ιστορία, δεν είναι σημερινή. Οι συγκεκριμένοι Δήμοι δεν αποδίδουν το 20 % που αποδίδουν οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν συναποφασίσει να μην το αποδίδουν, έτσι λοιπόν δεν θέλουν να το αποδίδουν. Έχουν βέβαια και την δική τους επιχειρηματολογία, το ότι δεν βγαίνουν οικονομικά κλπ. Είναι δύο πράγματα να γίνου, το να νοικιάζονται οι παραλίες και να προσλαμβάνονται και ναυαγοσώστες.

Εγώ με ένα έγγραφο δικό μου προκειμένου να διευκολύνω τους Δημάρχους αλλά και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση το καλοκαίρι, ζήτησα να ανασταλεί η εκτέλεση αυτής της απόφασης μέχρι να λήξει η τουριστική περίοδος και να το εξετάσουμε από τον Νοέμβριο και μετά. Είμαστε σε αναμονή τώρα της απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών. Θα θελα όμως να ξεκαθαρίσω, ότι με δική μου παρέμβαση αρκετό καιρό τώρα, αρκετά χρόνια, προς τις υπηρεσίες, έχει κρατηθεί αυτή η υπόθεση και δεν έχει προχωρήσει.

Και θα θελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι άσχετα αν πρόκειται για το ένα ή για το άλλο, δηλ αν πρόκειται για την διαχείριση των απορριμμάτων ή αν πρόκειται για την απόδοση του 20% που πρέπει να αποδίδουν από τις παραλίες, δεν νοούνται καπετανάτα. Δεν μπορεί να είναι μόνο ο νομός Ηρακλείου, ο οποίος δεν πληρώνει. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι αυτό αδικεί πάνω απ΄ όλα τους κατοίκους της υπόλοιπης Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας. Θεωρία λογικής το ότι δεν βγαίνει οικονομικά η οικογένειά μου και άρα δεν πληρώνω τους φόρους δεν την δέχομαι.

Ερ. Το ότι δεν αποδίδουν οι Δήμοι το 20%, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι με την ανάκληση της απόφασης ουσιαστικά είναι στον αέρα και οι συμβάσεις που έχουν κάνει οι Δήμοι με τους ιδιώτες. Είναι έτσι;

Απ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ της υπηρεσίας και αφορά το θέμα των συμβάσεων οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί . Θεωρώ ότι το ζήτημα θα λήξει άμεσα. Δύο λύσεις υπάρχουν. Η θα δοθεί αυτή η παράταση ώστε να πάμε τον Νοέμβρη και να διαλευκανθεί το θέμα ή θα ξεκινήσει η υπηρεσία και θα ενοικιάζει τις παραλίες και θα προσλαμβάνει τους ναυαγοσώστες. Δεν υπάρχει τρίτη λύση.

Ερ. Υπάρχει και ένα θέμα ασφαλείας. Αυτό με τους ναυαγοσώστες. Λέγανε οι Δήμαρχοι πριν ότι έχουν κάνει συμβάσεις με τους ναυαγοσώστες. Και αυτές οι συμβάσεις πλέον είναι στον αέρα. Και θα τις ακυρώσουν. Είναι στον αέρα από τότε πού έχει γίνει η ανάκληση παραχώρησης.

Απ. Τόσο καιρό γιατί δεν το έλεγαν; Για να εξηγιόμαστε λοιπόν και να μην είμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων. Να σας πω ότι η λύση θα προκύψει άμεσα. Και θα είναι : ή, η παράταση μέχρι τον Νοέμβρη, ή θα προχωρήσει η Κτηματική Υπηρεσία σε αυτήν την διαδικασία. Δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πουθενά δεν υπήρχαν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπήρχαν καπετανάτα, τώρα δεν θα υπάρξουν.

Ερ. Υπάρχει ο χρόνος για να διαχειριστείτε πλέον στη μέση της σεζόν όλη αυτήν την ιστορία;

Απ. Ρεαλιστικά από τις αρχές Ιουνίου που είχα το έγγραφο με την κοινή απόφαση των δύο υφυπουργών, αμέσως έστειλα επιστολή όπου ζητώ να ανασταλεί μέχρι τον Νοέμβριο. Μέχρι την λήξη της περιόδου.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live