Ολυμπιακό πνεύμα και…Πεκίνο

Κανένα σχόλιο

Ο ολυμπισμός με την ανθρωποκεντρική σημασία, αποβλέπει να θέσει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης της ανθρωπότητας με στόχο τη δημιουργία ειρηνικής κοινωνίας που να σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αν όμως ρίξουμε μια ματιά εποπτείας στην εποχή μας και στον κόσμο της θα κάνουμε μια διαπίστωση καθόλου ευχάριστη : ότι δηλαδή, ο σημερινός άνθρωπος κινδυνεύει να επιστρέψει με μαθηματική ακρίβεια στον ενστικτώδη πρωτογονισμό.

Του Μανόλη Βουτυράκη

"Sponsored links"

Beijing_National_Stadium Σήμερα την ώρα της έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, καταπιέζει το δικαίωμα της ελεύθερης γνώμης, επιβάλλει συχνά την θανατική ποινή και τα βασανιστήρια, αγνοεί και δεν αναγνωρίζει θρησκευτικές εθνότητες, και άλλες μειονότητες και ιδιαιτέρως τους Θιβετιανούς, τους Μογγόλους κ.λ.π., δεν κυρώνει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, δεν σέβεται γενικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, παρά την έντονη πίεση της Ε.Ε, αδιαφορεί για την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενώ έχει δημιουργήσει μια τεράστια ανισοκατανομή του πλούτου, ανάμεσα στην κινέζικη ελίτ και τις παραγκουπόλεις. Με απλά λόγια η Δημοκρατία στη Κίνα είναι πολλά χρόνια πίσω και ίσως κατά την προσωπική μου άποψη να έπρεπε να είχε επανεξεταστεί η υποψηφιότητα της Κίνας, εφόσον δεν μπόρεσε να προσαρμοσθεί με τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Δεν είναι όμως μόνο η Κίνα, που έχει καταργήσει τα ανθρωπιστικά και πολιτικά δικαιώματα, οι πόλεμοι ορισμένων κρατών, το άγος των φυλετικών διακρίσεων, οι ιδεολογικές συγκρούσεις, η βιομηχανοποίηση των αισθημάτων και πολλά άλλα φαινόμενα, έχουν προκαλέσει στα έθνη, μια έντονη αντίφαση με τον Ολυμπισμό, που πρέπει να μας ανησυχεί φοβερά.

Από την άλλη η επιστήμη έχει επιτύχει καταπληκτικά κατορθώματα σε αρκετούς τομείς αγωνιζόμενη να εξασφαλίσει στον άνθρωπο, μια καλύτερη ποιότητα ζωής και τουλάχιστον κάποιες μακροπρόθεσμες ανέσεις. Δυστυχώς την ωραία αυτή προσπάθεια την τορπιλίζουν κάθε μέρα πολύμορφες δυνάμεις της Βίας. Το αποτέλεσμα είναι να πέφτουν σα χάρτινοι πύργοι, αιώνιες ηθικές αξίες του Ολυμπισμού και να χάνει ο άνθρωπος την ανθρωπιά του.

Ανάμεσα στους τρόπους που μπορεί να αναζητήσει και να σκεφθεί κανείς για την καλύτερη διαχείριση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι ο ασφαλής δρόμος της παιδείας. Κάθε κράτος που απεχθάνεται στην έχθρα και υπολογίζει τις συμφορές που φέρνει ένας πόλεμος, έχει την ευχέρεια να υλοποιήσει τη σημερινή πρόταση : να θεσπίσει όπως το ίδιο νομίζει στα Εκπαιδευτικά του Ιδρύματα τη διδασκαλία του Ολυμπισμού, που το μέγιστο νόημά του είναι ένας περίλαμπρος ναός στηριγμένος σε δύο κολόνες από κάτασπρο πεντελικό μάρμαρο -την Αγάπη και την Ειρήνη.

Στο πνεύμα αυτό το αθάνατο, αναφέρθηκε και πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά την διάρκεια της αφής της ολυμπιακής φλόγας, “Οι Ολυμπιακοί αγώνες αφορούν κάτι πολύ περισσότερο από τη συνάντηση αθλητών από όλο τον κόσμο στο πνεύμα άμιλλας και φιλίας”.

Εκφράζουν το πνεύμα και τη συμμετοχή, τη σημασία που έχει ο αγώνας στη ζωή, το “ευ αγωνίζεσθαι”. Το ολυμπιακό σύμβολο είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο, σύμβολο άμιλλας, αλτρουισμού αλληλεγγύης, που προάγει τη συνεργασία μεταξύ των λαών, που τιμά την ειρήνη.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέδεσε με τρόπο αρμονικό τρείς πυλώνες της ύπαρξης μας κάτω από τον ουρανό του Ολυμπισμού λέγοντας “ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και το περιβάλλον αποτελούν τους τρείς πόλους λειτουργίας του Ολυμπισμού”.

Είναι γεγονός ότι η φιλοσοφία του αθλητισμού ανέκαθεν σχετιζόταν στενά με το περιβάλλον και την προστασία του. Γιατί ο αθλητισμός και το περιβάλλον ως έννοιες και αξίες συνιστούν άξονες και αξίες της παγκόσμιος κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξης για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές. Ο Ολυμπισμός από τα πανάρχαια χρόνια εκφράζει, την αναζήτηση της τελειότητας, της πραγματικής συνεργασίας, τη κατανόησης των άλλων, της συναδέλφωσης της καλής θέλησης και τελικά της ειρήνης, ενώ αντιπροσωπεύει συνάμα και το όραμα της συνεχούς προσπάθειας του ανθρώπου να υπερβαίνει τον εαυτό του, επιδιώκοντας συνεχώς υψηλότερους στόχους.

Σήμερα το περιβάλλον στην Κίνα, τόσο το κοινωνικό όσο και το φυσικό είναι αρνητικό για τον Ολυμπισμό.
Οι Αγώνες θα μνημονεύουν μεταξύ άλλων τα τριάντα χρόνια από την έναρξη των μεταρρυθμίσεων, το 1978 από τον Ντενγκ Χσιάο Πίνκ. Μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ευνόησαν το “οικονομικό θαύμα” και τη θαυμαστή αναγέννηση της Κίνας. Πράγματι η επιτυχία της είναι εντυπωσιακή : το Α.Ε.Π. της διπλασιάζεται κάθε οκτώ χρόνια. Με πληθυσμό 1,35 δις κατοίκους, η Κίνα είναι η τρίτη οικονομία στον κόσμο. Έφτασε τη Γερμανία, θα ξεπεράσει την Ιαπωνία το 2015 και τις Η.Π.Α. γύρω στο 2050. Είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας και ο μεγαλύτερος καταναλωτής του πλανήτη.

"Sponsored links"

Όμως, το “θαύμα” έχει και πολλές αθέατες πλευρές. Κατ’ αρχάς τις σοβαρές παραβιάσεις ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντίθετα με τις αξίες του Ολυμπισμού, στην Κίνα εκτελούνται 7.000 θανατικές ποινές το χρόνο, δηλαδή το 80% του συνόλου στον κόσμο, εξάλλου, η σταθερότητα του γίγαντα αυτού της Ανατολής απειλείται από πολλούς κινδύνους : οικονομικό κραχ, ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, οικολογική καταστροφή και συνεχείς κοινωνικές αναταραχές.

Για την ώρα, ο αριθμός των πλουσίων αυξάνει συνεχώς. Η Κίνα βρίσκεται ήδη στην έκτη θέση παγκοσμίως με βάση τον αριθμό των εκατομμυριούχων της σε δολάρια (250.000 εκατομμυριούχοι), ενώ ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξάνει επιθετικά – μόνο σε ένα χρόνο πολλαπλασιάστηκε επί επτά. Όμως η φιλελεύθερη πολιτική του καθεστώτος βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Η μεγέθυνση των ανισοτήτων είναι ανάμεσα στις γρηγορότερες του κόσμου και διαιρεί την Κίνα σε κερδισμένους και χαμένους. Υπάρχουν 700.000.000 φτωχοί που ζούν με λιγότερα από 2 ευρώ την ημέρα και 300.000.000 πολύ φτωχοί που ζούν με λιγότερο από ένα ευρώ κάθε μέρα.

Γιατί το Κινεζικό θαύμα βασίζεται στην καταπίεση και την εκμετάλλευση της τεράστιας στρατιάς εργατών (εκείνων που προμηθεύουν τον πλανήτη με όλων των ειδών τα φθηνά καταναλωτικά αγαθά). Συχνά εργάζονται 60 έως 70 ώρες την βδομάδα και κερδίζουν λιγότερα από τον βασικό μισθό. Περισσότερο από 15.000 εργάτες, κάθε χρόνο, χάνονται σε εργατικά ατυχήματα.

Σε όλα αυτά προστίθεται και ο κίνδυνος μιας οικολογικής καταστροφής και καθημερινής υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ο ίδιος ο υπουργός περιβάλλοντος Παν Γιούε, παραδέχτηκε το μέγεθος του προβλήματος : “Πέντε από τις δέκα πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται στην Κίνα. Οι όξινες βροχές πέφτουν στο ένα τρίτο των εδαφών μας. Το μισό νερό των επτά μεγαλύτερων ποταμών είναι άχρηστο”.

“Το ένα τρίτο του αστικού πληθυσμού αναπνέει βαριά μολυσμένο αέρα, Μόνο το ένα πέμπτο των αστικών αποβλήτων υφίσταται οικολογική επεξεργασία. Εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα και του νερού, σπαταλάμε το 8-15% του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος στην υγιεινή και τον άνθρωπο. Μόνο στο Πεκίνο το 70-80% των καρκίνων έχουν σχέση με το περιβάλλον. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου” παραδέχτηκε ο υπουργός περιβάλλοντος.

Και όπως επισημαίνει η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας “Η Κίνα χρησιμοποιεί τους Ολυμπιακούς αγώνες ως πρόσχημα για να ενισχύσει την καταπίεση των υποστηρικτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να αδειάσει την πρωτεύουσα της από τους ανεπιθύμητους”.

Εμείς παρόλα αυτά να ευχηθούμε, να πάνε όλα καλά.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live