Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “η Προστασία των Ζώων” για τον πανικό που επικράτησε για τα κρούσματα λεϊσμανίασης

Κανένα σχόλιο

Πανικός επικράτησε σε πολλούς ιδιοκτήτες ζώων – και όχι μόνο, από το Ηράκλειο έως το Ρέθυμνο και τα Χανιά μετά από σχετικό ρεπορτάζ  στις ειδήσεις τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, γύρω από κρούσματα λεϊσμανίασης σε 5-6 ανθρώπους στη περιοχή του Δήμου Μηθύμνης. Τα τηλέφωνα των φιλοζωικών συλλόγων άρπαξαν φωτιά από έντρομους ιδιοκτήτες σκύλων, από γονείς κλπ, που ζητούσαν να μάθουν αν πρέπει να σκοτώσουν τους σκύλους τους ή να τους εγκαταλείψουν.

clip_image002

"Sponsored links"

Γι’ αυτό για τη σωστή ενημέρωση του κόσμου  από ακριβείς πληροφορίες που πήραμε τόσο από Χανιώτες κτηνιάτρους αλλά κυρίως από την ιστοσελίδα του κ. Χαραλαμπίδη, κορυφαίου κτηνίατρου και καθηγητή της έδρας της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και άλλους επιφανείς κτηνιάτρους της χώρας μας ,όπως ο κ. Θεοδωρίδης, θα θέλαμε να πούμε τα παρακάτω: Κατ’ αρχάς τα κρούσματα ήσαν μόνο ΔΥΟ, σύμφωνα και με το νοσοκομείο Χανίων αλλά και με το Δήμο Μηθύμνης, οι δε άνθρωποι χαίρουν πλήρους υγείας.

Δεύτερον  και για τη σωστή ενημέρωσή μας η λεϊσμανίαση ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΠΟΤΕ από το σκύλο αλλά ΜΟΝΟ από ένα συγκεκριμένο είδος σκνίπας( όχι κουνούπια, όχι κάθε είδους σκνίπα). ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΠΟΤΕ από την επαφή μας με το σκύλο, ούτε από τους σιέλους του, ούτε από το άγγιγμά τους ,ούτε από τα περιττώματα ή τα ούρα του σκύλου, ούτε από πουθενά.

Γι’ αυτό και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ, ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ ή ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ γενικώς τα σκυλιά μας. Η συγκεκριμένη αυτή σκνίπα κυκλοφορεί στη χώρα μας από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο και μόνο μετά την δύση του ηλίου έως την επόμενη ανατολή. Υπάρχει η ανθρωπονόσος λεϊσμανίαση, που μεταδίδεται μέσω της συγκεκριμένης σκνίπας και μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο και η ζωονόσος λεϊσμανίαση, που μεταδίδεται  μέσω της σκνίπας αυτής από σκύλο σε σκύλο.

Ας σημειωθεί, ότι από τα 700 είδη σκνίπας που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο, στην Ελλάδα κυκλοφορούν μόνο 12 , από τα οποία μόνο ένα είδος μεταφέρει την ασθένεια. Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ πια κτηνιατρική επιστήμη  καταλήγει σήμερα στο συμπέρασμα, ύστερα από χρόνιες μελέτες ότι κατά πάσα πιθανότητα η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από σκνίπα που τσίμπησε μολυσμένο σκύλο. Πολλά είναι τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το επιστημονικό συμπέρασμα αλλά για να το καταλάβουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι η αναλογία  των πασχόντων από λεϊσμανίαση ανθρώπων και σκύλων είναι 1/5000,δηλαδή αν η νόσος μεταδιδόταν από το σκύλο στον άνθρωπο η αναλογία θα ήταν σαφώς πολύ-πολύ μεγαλύτερη.

Η θέση δε της σύγχρονης κτηνιατρικής κοινότητας( κτηνίατρος κ. Θεοδωρίδης) είναι ότι η ασθένεια αυτή αντιμετωπίζεται – όχι μόνο στους ανθρώπους αλλά και στα ζώα – και κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος, κάνοντας αναξιόπιστη την ούτως η άλλως τις περισσότερες φορές εχθρική προς τα ζώα στάση των κρατικών υπηρεσιών, που αποφασίζουν και διατάζουν την θανάτωση των ζώων ή τον ασφυκτικό εγκλεισμό τους με το καλημέρα σας.

Δεν συντρέχει λοιπόν κανείς απολύτως λόγος πανικού. Για την δική μας πρόληψη κατά τους ζεστούς μήνες και μόνο για την περίπτωση  πού η σκνίπα τσιμπήσει μολυσμένο άνθρωπο και στη συνέχεια ένα υγιή άνθρωπο είναι η επάλειψή μας στα γυμνά μέρη του σώματος με το γνωστό φαρμακευτικό σκεύασμα AUTAN,  για δε τα κατοικίδιά μας  το γνωστό ειδικό λευκό κολάρο ( SCALIBOR) ,πολύ μικρού κόστους, σύμφωνα και με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας.

Εάν παρά ταύτα το ζώο προσληφτεί και ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που θα μας δώσει ο κτηνίατρος το ζώο δύναται στις περισσότερες περιπτώσεις να θεραπευτεί – πλην της περίπτωσης της επαναμόλυνσης ή αναζωπύρωσης της νόσου,  που και εκεί τις οδηγίες θα μας δώσει ο προσωπικός μας κτηνίατρος.

Τελειώνοντας, στο ερώτημα για την λεϊσμανίαση στον άνθρωπο ευθύνεται ο σκύλος; βάσει των ανωτέρω αναφερθέντων η απάντηση είναι: ΟΧΙ δεν ευθύνεται ο σκύλος, μεταδίδεται ΜΟΝΟ από την συγκεκριμένη σκνίπα και στους ανθρώπους και στα ζώα.

Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων

"Sponsored links"

«Η Προστασία των Ζώων»

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live