Απολογισμός κοινοβουλευτικού έργου Μανώλη Σκουλάκη

Κανένα σχόλιο

[1] ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ-ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΓΝΩΝ

Ερωτήσεις – Αναφορές: 10

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Η ενίσχυση και αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών του νομού μας αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αλλά και «προσωπικό στοίχημα» από το οποίο δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Στο πλαίσιο αυτό οι πραγματοποιηθείσες παρεμβάσεις μου στη Βουλή ανέδειξαν και αφορούσαν:

"Sponsored links"

 1. την ανάγκη στελέχωσης του Νοσοκομείου Χανίων με το απαραίτητο προσωπικό, ιδιαίτερα νοσηλευτικό και ιατρικό.
 2. την υπερδιόγκωση των χρεών του Γ.Ν. Χανίων και την ανάγκη άμεσου εξορθολογισμου των δαπανών του.
 3. τον συνειδητό εμπαιγμό της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΥΚΑ για τη (μη) λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νεογνών.
 4. την ανάγκη επίσπευσης των – εδώ και 5 χρόνια στάσιμων – κρίσεων των Ιατρών-Διευθυντών του νοσοκομείου Χανίων.
 5. τις ανεπαρκείς συνθήκες ασφαλείας της ψυχιατρικής κλινικής του Γ.Ν. Χανίων
 6. τη (μη) αξιοποίηση – εδώ και 6 χρόνια – από την Δημοτική Αρχή Χανίων του παλιού Νοσοκομείου.
 7. τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού μας

skouls Η κατάσταση σήμερα: Τα τελευταία 5 χρόνια η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στα Χανιά όπως και σε όλη τη χώρα επιδεινώνεται. Σε αυτά τα 5 χρόνια κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Χανιώτης πολίτης στο χώρο των υπηρεσιών υγείας δεν έχει επιλυθεί. Ειδικά το νοσοκομείο Χανίων, η ναυαρχίδα του ΕΣΥ στο νομό μας και ένα από τα καλύτερα νοσοκομεία της χώρας, βρίσκεται στο σημείο «μηδέν». Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:

 • τεράστιες ελλείψεις προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες, οι οποίες ανέρχονται σε 560 κενές θέσεις και οι οποίες έχουν «γονατίσει» την λειτουργική ικανότητα του νοσηλευτικού ιδρύματος. Την ίδια ώρα, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό επιχειρούνται να καλυφθούν με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (138 στη τετραετία 2004-2007), οι οποίες βαραίνουν τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και με προσλήψεις Stage (29 στη τετραετία 2004-2007).
 • ανυπαρξία προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και ταυτόχρονη απογύμνωση του δυναμικού του νοσοκομείου με μετατάξεις, μετακινήσεις και αποσπάσεις συνολικά 46 ατόμων νοσηλευτικής ειδικότητας.
 • μη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας (ΜΕΝ) Νεογνών, παρά τις 8 εξαγγελίες για έναρξη λειτουργίας αυτής, των Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας της ΝΔ από το 2005 έως και σήμερα.
 • μη προώθηση των κρίσεων για τις κενές θέσεις Διευθυντών Ιατρών με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να παραμένει ουσιαστικά ακέφαλο.
 • ανεξήγητη διόγκωση των χρεών του νοσοκομείου που σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 45 εκατ. €.

[2] ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΑΛΙΕΙΑ

Ερωτήσεις – Αναφορές: 15

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Η διασφάλιση του αγροτικού και του κτηνοτροφικού εισοδήματος, η διενέργεια εντατικών ελέγχων στην αγορά για τη προστασία του Κρητικού ελαιόλαδου αλλά και για την εξάλειψη κρουσμάτων κερδοσκοπίας και νοθείας στην αγορά των γεωργικών εφοδίων, λιπασμάτων, κρεάτων και γάλακτος, η διάθεση πιστώσεων για τον εκσυγχρονισμό των ελαιουργείων του Ν. Χανίων, η στήριξη με εισοδηματικές ενισχύσεις των αγροτών-κτηνοτρόφων των ορεινών περιοχών του Νομού μας, η στήριξη της αλιείας, η λειτουργία των (έως σήμερα ακινητοποιημένων) ανυψωτικών γερανών ανέλκυσης αλιευτικών σκαφών, η χρηματοδότηση κατασκευής λιμνοδεξαμενής στη περιοχή της Κισάμου αλλά και η άρση της απαράδεκτης επιβολής πλαφόν στις τιμές του ελαιόλαδου, αποτέλεσαν τις κυριότερες παρεμβάσεις που προωθήθηκαν στη Βουλή διαμέσου της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης.

Η κατάσταση σήμερα: Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, πάνω από 21% (ΕΣΥΕ) την τελευταία 4ετία, αποτελεί γεγονός που έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αγρότες και κτηνοτρόφους. Μόνο για το 2007, το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,6% σε σχέση με το 2006 όταν στην Ε.Ε. των 27, αυξήθηκε κατά 4,7% (Eurostat).

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των γεωργικών και κτηνοτροφικών εφοδίων (λιπάσματα, ζωοτροφές, καύσιμα, κ.α.) και γενικότερα του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πώλησης του ελαιολάδου, των εσπεριδοειδών, του κρέατος και του γάλακτος έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος των αγροτών-κτηνοτρόφων. Οι αγρότες – κτηνοτρόφοι πωλούν φθηνά, οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα.

Οι έλεγχοι – και στο Ν. Χανίων – δεν επαρκούν και το αρμόδιο Υπουργείο αρνείται να προωθήσει άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων, την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, τη μείωση του κόστους του χρήματος και την πάταξη της γραφειοκρατίας για την υλοποίηση των προγραμμάτων, όπως αυτό για τον εκσυγχρονισμό των ελαιουργείων.

Τα γερανάκια στα λιμάνια του νομού έχουν μετατραπεί εδώ και 2 χρόνια σε διακοσμητικά στοιχεία και ο συγκεκριμένος εξοπλισμός, αξίας περίπου 1.500.000 €, κινδυνεύει να απαξιωθεί και να καταστραφεί από τη μη συντήρηση του. Μοναδική θετική εξέλιξη σε όλα τα παραπάνω, η πρόσφατη άρση της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ελαιόλαδου, που ζημίωσε παραγωγούς και καταναλωτές και η οποία έλαβε χώρα τη παραμονή της ημέρας συζήτησης στη Βουλή (20 Ιουνίου 2008) της επίκαιρης ερώτησης μου, παρά το ότι οι Βουλευτές Κρήτης της ΝΔ και ο Υφυπουργός κ. Βλάχος είχαν ανακοινώσει την ανάκληση επιβολής του πλαφόν από τις 8 Ιουνίου 2008.

"Sponsored links"

[3] ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΛ.ΑΣ.-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ

Ερωτήσεις – Αναφορές: 9

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Τα ζητήματα της αστυνόμευσης, της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας στον πολίτη και της ανάγκης ικανοποιητικής στελέχωσης των αστυνομικών αλλά και πυροσβεστικών – λιμενικών υπηρεσιών του Νομού Χανίων αποτέλεσαν και αποτελούν ζητήματα πρώτης προτεραιότητας τόσο για εμένα προσωπικά όσο και για το σύνολο των πολιτών των Χανίων. Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου αφορούσαν μεταξύ άλλων:

 1. στην ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων αστυνομικών υπαλλήλων του Ν. Χανίων, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αστυνομική προστασία σε όλο το νομό και ιδιαίτερα στην ενδοχώρα
 2. στην ολοκλήρωση της περιβόητης αναδιάρθρωσης – αναδιοργάνωσης των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης
 3. στην αύξηση της οργανικής δύναμης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων κατά 10% τουλάχιστον
 4. στην Αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Πλατανιά και Πελεκάνου σε Αστυνομικό Τμήμα.
 5. την ενίσχυση των πυροσβεστικών υπηρεσιών του Ν. Χανίων με μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό προκειμένου να θωρακιστεί η πυρασφάλεια του Νομού μας.
 6. στην ίδρυση μόνιμου πυροσβεστικού κλιμακίου στο Δήμο Σφακίων
 7. στην αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βρυσών Ν. Χανίων σε Πυροσβεστικό Σταθμό
 8. στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Καμπανού.
 9. στην κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος, οι οποίες είναι καλυμμένες κατά το ήμισυ.
 10. στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του υλικοτεχνικού εξοπλισμού όλων των σωμάτων ασφαλείας

Η κατάσταση σήμερα: Οι απαντήσεις του Υφ. Εσωτερικών κ. Χηνοφώτη σε ερωτήσεις μου, ότι «στο Νομό Χανίων δεν υπάρχει πρόβλημα αστυνόμευσης» αποτυπώνουν την αδυναμία της Πολιτείας να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος της αστυνόμευσης στο Ν. Χανίων. Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλα τα σώματα ασφαλείας είναι πολύ μεγάλες και οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού σε αυτά, δεν επαρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που οι υπηρεσίες αντιμετωπίζουν. Η περίφημη αναδιοργάνωση των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης ακόμα αναζητείται ενώ καμία από τις δεσμεύσεις των συναρμόδιων Υπουργείων δεν έχει υλοποιηθεί.

[4] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΛΕΜΕ κ.α.)

Ερωτήσεις – Αναφορές: 7

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Ένα από τα θέματα, το οποίο είχα τοποθετήσει ψηλά στις πολιτικές μου προτεραιότητες πριν από τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 αλλά και μετέπειτα, ήταν και είναι η διεκδίκηση και απόδοση όσο το δυνατόν περισσότερων ελεύθερων, ανοιχτών χώρων στους πολίτες των Χανίων και ειδικά στους νέους, όπως είναι το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, οι Άγιοι Απόστολοι και το αεροδρόμιο του Μάλεμε. Μεταξύ άλλων, στις παρεμβάσεις μου στη Βουλή είχα ζητήσει:

 1. Οι Αγ. Απόστολοι να παραμείνουν χώρος πρασίνου, αναψυχής και περιπάτου στην οποία κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα πρόσβασης.
 2. Να υπάρξει εξαίρεση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων Χανίων από τα υπό αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία της Ε.Τ.Α. Α.Ε, προωθώντας τη παραχώρηση της έκτασης στους όμορους Δήμους Χανίων και Νέας Κυδωνίας, για τη διαχείριση και αξιοποίηση της.
 3. Τη πραγματοποίηση συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και στη Βουλή κατά τη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης μου ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ι. Λαμπρόπουλος.
 4. Τη παραχώρηση του συνόλου του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στο Δήμο Χανίων προκειμένου να υπάρξει αναβάθμιση της πόλης των Χανίων, αποκατάσταση της συνέχειας και εύρυθμης λειτουργίας του αστικού χώρου των Χανίων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των Χανιωτών.
 5. Τη παραχώρηση του ιστορικού αεροδρόμιου του Μάλεμε στο Δ. Πλατανιά, ώστε να υπάρξει απόδοση του χώρου στους πολίτες των Χανίων και αναβάθμιση της περιοχής, με δημιουργία χώρων πρασίνου, πάρκων και ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, διατηρώντας παράλληλα και το χαρακτήρα του ως αεροδρόμιο ελαφρών αεροσκαφών.

Η κατάσταση σήμερα: Οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στα παραπάνω ζητήματα τους τελευταίους 10 μήνες μόνο θετικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν για τους πολίτες των Χανίων. Η διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου έχει «βαλτώσει» ένεκα της διαφορετικής προσέγγισης του θέματος που υπάρχει μεταξύ Νομαρχίας και Δήμου Χανίων, με αποκορύφωμα το πρόσφατο γεγονός της μη ένταξης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου αλλά και του αεροδρομίου Μάλεμε στον πίνακα αποδεσμευόμενων στρατοπέδων του ΓΕΣ.

Παράλληλα, το Υπουργείο δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού για το στρατόπεδο «Μαρκοπούλου» – ως είχε δεσμευτεί ο αρμόδιος Υφυπουργός Εθν. Άμυνας σε εμένα προσωπικά, στη Βουλή. Όσον αφορά το αεροδρόμιο του Μάλεμε, το Υπουργείο απαντά αρνητικά στη παραχώρηση του αλλά την ίδια στιγμή συναινεί στη μετατροπή του σε χώρο εναπόθεσης μπαζών από το Μετοχικό Ταμείο της Αεροπορίας, το οποίο προχωρεί και σε διαγωνισμό για την εκμίσθωση προς καλλιέργεια 183 στρεμμάτων από τους ελεύθερους χώρους του.

Τέλος, η φημολογία για την εκποίηση των Αγ. Αποστόλων μόνο αβάσιμη δεν είναι, γεγονός που επιτείνεται από την αοριστία και ασάφεια των απαντήσεων του αρμόδιου Υπουργού σε ερωτήσεις μου για την αξιοποίηση της περιοχής.

[5] ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ –ΝΕΟΛΑΙΑ

Ερωτήσεις – Αναφορές: 3

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Βασική στόχευση στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου αρμοδιοτήτων αποτελεί η προώθηση και διεκδίκηση δημιουργίας κατάλληλων αθλητικών χώρων στο νομό, ικανών να στεγάσουν τη νεανική δημιουργικότητα και την ισότιμη ευκαιρία όλων των νέων στην άθληση και την αναψυχή. Στο πλαίσιο αυτό, οι έως σήμερα παρεμβάσεις μου στη Βουλή, έχουν να κάνουν με τις σημαντικές καθυστερήσεις που καταγράφονται στην ολοκλήρωση αθλητικών υποδομών και εγκαταστάσεων του Νομού και ειδικότερα με την ανακατασκευή του Εθνικού Σταδίου Χανίων και την ολοκλήρωση του κλειστού Κολυμβητήριο (που βρίσκεται στα Κουνουπιδιανά) και του Ποδηλατοδρόμιου (που βρίσκεται στα Καθιανά).

Παράλληλα – και εν’ όψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου – προετοιμάζονται νέες παρεμβάσεις για το υφιστάμενο έλλειμμα αθλητικών υποδομών που καταγράφεται στο νομό μας και την ανάγκη δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων άθλησης και αναψυχής, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Η κατάσταση σήμερα: Το Εθνικό Στάδιο Χανίων βρίσκεται σήμερα σε τραγική κατάσταση. Ξεραμένος χλοοτάπητας, γκρεμισμένες και επικίνδυνες – για την σωματική ακεραιότητα των θεατών – κερκίδες, φθαρμένα τοιχία, ετοιμόρροπα κιγκλιδώματα και άλλες τέτοιες εικόνες θλίψης, συνθέτουν τη σημερινή πραγματικότητα του Εθνικού Σταδίου Χανίων.

Σε αυτή τη κατάσταση το αρμόδιο Υπουργείο αποφεύγει να δεσμευτεί για την ολοκλήρωση των έργων αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών ανακατασκευής αυτού. Σε ότι αφορά το κολυμβητήριο και το ποδηλατοδρόμιο, η πρόοδος των εργασιών, τη τελευταία περίοδο, είναι ουσιαστικά μηδενική, εξαιτίας των οφειλών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προς τους εργολάβους των δύο έργων (1,5 εκατ. € περίπου) αλλά και της μη έγκρισης των νέων εργασιών και δαπανών προκειμένου να ολοκληρωθούν οι παραπάνω αθλητικές υποδομές.

[6] ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ & ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΛΙΜΑΝΙ, ΒΟΑΚ)

Ερωτήσεις – Αναφορές: 8

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του νομού μας αποτελεί η βελτίωση, αναβάθμιση, και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μεταφορικών υποδομών (αεροδρόμιο, λιμάνι, ΒΟΑΚ, ΝΟΑΚ). Στο πλαίσιο αυτό, οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου στόχευαν μεταξύ άλλων:

 • στην βελτίωση των διατάξεων των κειμένων τόσο του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό όσο και του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου σε σχέση με το αεροδρόμιο Χανίων, το λιμάνι της Σούδας, το λιμάνι της Κισάμου, το ΒΟΑΚ και το ΝΟΑΚ.
 • στην αποκατάσταση των φθορών και βλαβών του οδοστρώματος του ΒΟΑΚ και στην ηλεκτροδότηση των, υφισταμένων από το 2006, εγκαταστάσεων φωτισμού των κόμβων του Β.Ο.Α.Κ. στο Ν. Χανίων.
 • στην περίφραξη του ΒΟΑΚ έτσι ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων από ζώα που εισέρχονται ανεμπόδιστα στον αυτοκινητόδρομο.
 • στην αναβάθμιση των υπηρεσιών του αεροδρομίου Χανίων, στην επαρκή στελέχωση του και στην μη παραχώρηση του από τη Κυβέρνηση σε ιδιώτες
 • στην υλοποίηση της δέσμευσης της Κυβέρνησης για δημοπράτηση του έργου της επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων.

Η κατάσταση σήμερα: Το τελικό κείμενο του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του Νομού μας δεδομένου ότι αυτά τα οποία αποτυπώθηκαν για το Νομό Χανίων σε αυτό, τόσο για το αεροδρόμιο και το λιμάνι όσο και για το ΒΟΑΚ, περιλάμβαναν ελάχιστες βελτιώσεις, οι οποίες αποκατέστησαν πρόχειρες διατυπώσεις, όπως για παράδειγμα το ότι ο ΒΟΑΚ, στο τμήμα του Ν. Χανίων στο σχέδιο, κατέληγε στο Κολυμπάρι και όχι στο Καστέλι, όπως είναι στη πραγματικότητα.

Το αεροδρόμιο και το λιμάνι δεν αναβαθμίστηκαν στην ουσία – όπως προκύπτει από τους χάρτες του χωροταξικού σχεδίου – ενώ ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως η σύνδεση του ΒΟΑΚ με το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο των Χανίων καθώς και με τους κάθετους οδικούς άξονες, παρέμεινε «εκρεμμές». Αναφορικά με την αποκατάσταση του οδοστρώματος του ΒΟΑΚ και τον ηλεκτροφωτισμό των κόμβων, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, οι περισσότεροι κόμβοι εξακολουθούν και είναι βυθισμένοι στο σκοτάδι, ενώ η καθημερινή είσοδος αδέσποτων ζώων στον αυτοκινητόδρομο αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων.

[7] ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΨΥΧΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΧΑΝΙΩΝ & ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ

Ερωτήσεις: 5

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Μετά το βιαστικό κλείσιμο του Ψυχιατρείου από τη Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει υπάρξει καμία συγκεκριμένη στρατηγική για την αποτελεσματική λειτουργία του ΘΨΠΧ και για την επαρκή χρηματοδότηση των 16 μονάδων αποασυλοποίησης που λειτουργούν ήδη στον Νομό. Η μόνη πολιτική παρέμβαση που μεθοδεύεται αφορά την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΘΨΠΧ για δράσεις ιατρικού τουρισμού μέσω ΣΔΙΤ, σύμφωνα και με το ΥΥΚΑ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Στο πλαίσιο αυτό, οι παρεμβάσεις μου – από τον Οκτώβριο έως σήμερα – έθεταν ως κύριους στόχους:

 1. Να σταματήσει κάθε ενέργεια του Υπουργείου Υγείας για αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του ΘΨΠΧ για δράσεις ιατρικού τουρισμού μέσω ΣΔΙΤ και να υπάρξει απόδοση του χώρου στην τοπική κοινωνία σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτάσεις της, με κατεύθυνση την ανάπτυξη δραστηριοτήτων παιδείας.
 2. Τη τροποποίηση του οργανισμού του ΘΨΠΧ.
 3. Τη κατασκευή του Νοσοκομείου Ημέρας και του Μετανοσοκομειακού Ξενώνα στα Χανιά.
 4. Να προχωρήσει η μελέτη για κατασκευή νέας ψυχιατρικής πτέρυγας στο Γ.Ν. Χανίων, με τις απαραίτητες προδιαγραφές.
 5. Να παραμείνει το ΘΨΠΧ αυτοτελές Ν.Π.Δ.Δ. προκειμένου να εποπτεύει την λειτουργία των 16 μονάδων αποασυλοποίησης που λειτουργούν ήδη στον Νομό Χανίων.
 6. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την λειτουργία των ως άνω 16 δομών με εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να υπάρξει σωστή παροχή κοινωνικής πρωτοβάθμιας φροντίδας και να αποφευχθεί η λειτουργία τους ως μικρών Ασύλων.
 7. Να υπάρξει επίσπευση της τομεοποίησης της πολιτικής Ψυχικής Υγείας για όλη την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και να λειτουργήσουν σωστά τα ψυχιατρικά τμήματα όλων των νοσοκομείων της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ρεθύμνου, έτσι ώστε να μη νοσηλεύονται σε δομές των Χανίων, ασθενείς και από τους άλλους Νομούς της Κρήτης.

Η κατάσταση σήμερα: Καμία ενέργεια δεν έχει αναληφθεί από το Υπ. Υγείας για την προώθηση των παραπάνω κρίσιμων θεμάτων. Η μόνη εξέλιξη που έχει σημειωθεί έως σήμερα, αφορά την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του χώρου του πρώην ψυχιατρείου, την οποία προκήρυξε το Δ.Σ. του Θεραπευτηρίου και η οποία – αν και έχει ήδη ολοκληρωθεί – δεν κατατέθηκε από το Υπ. Υγείας στη Βουλή σε ερώτηση μου, ως όφειλε να πράξει, δείγμα του ότι το Υπουργείο δε φαίνεται επ’ ουδενί διατεθειμένο να συζητήσει τη παραχώρηση των χώρων του ψυχιατρείου στη τοπική κοινωνία των Χανίων και του ότι η αξιοποίηση των χώρων του ΘΨΠ Χανίων μέσω ΣΔΙΤ είναι προ των πυλών.

[8] ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ – ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ

Ερωτήσεις – Αναφορές: 12

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Η επένδυση στη εκπαίδευση και στη γνώση αποτελεί προϋπόθεση για το μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος ώστε να καταστεί ικανό να αποτελέσει τη βάση της οικονομικής ανάπτυξης συλλαμβάνοντας τη δυναμική της νέας οικονομίας αλλά και τον αποφασιστικό δίαυλο μεταφοράς γνώσης και δεξιοτήτων προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες απασχόλησης για όλους. Στο πνεύμα αυτό, οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου για το νομό Χανίων έθεσαν σε πρώτο πλάνο:

 1. τη δημιουργία του ΤΕΙ Δυτικής Κρήτης με έδρα τα Χανιά και κέντρο ανάπτυξης τη Κίσσαμο
 2. την ίδρυση Σχολής Καλών Τεχνών στο Πολυτεχνείο Κρήτης
 3. την έγκαιρη κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών από το Υπ. Παιδείας
 4. τα προβλήματα σχολικής στέγης του Ν. Χανίων
 5. τις ελλείψεις εκπαιδευτικών που καταγράφηκαν στα ειδικά σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού μας
 6. Την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού του ολοήμερου σχολείου.
 7. την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η κατάσταση σήμερα: Η ίδρυση του ΤΕΙ Δυτ. Κρήτης φαίνεται να έχει παραπεμφθεί στις καλένδες από το Υπ. Παιδείας, το οποίο εδώ και 11 μήνες περίπου, δεν προωθεί το σχετικό Π.Δ. για την ίδρυση αυτού, εν αντιθέσει με την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Όσον αφορά το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Ν. Χανίων, εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα αφού αρκετά δημοτικά σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν σε διπλή βάρδια ή να φιλοξενούνται σε ακατάλληλους χώρους ενώ χειρότερη είναι η κατάσταση στα νηπιαγωγεία της πόλης, καθώς στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια τα οποία ενοικιάζονται, με κίνδυνο τη νέα σχολική χρονιά να βρεθούν στο «δρόμο». Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας από τα Χανιά «για εξάλειψη της διπλοβάρδιας στο Ν. Χανίων έως το 2012» οφείλουν να συνοδευτούν από έργα και να μη παραμείνουν σε επίπεδο ευχολογίων.

[9] «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Ερωτήσεις – Αναφορές: 4

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα κοινωνικής φροντίδας που υλοποιούνται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσφέρουν ένα πολύτιμο έργο σε χιλιάδες συνανθρώπους μας και στο Ν. Χανίων. 12 προγράμματα «Βοήθειας στο Σπίτι», 1 ΚΗΦΗ, 3 Γραφεία Παροχής Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών και 8 παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, λειτουργούν στο νομό Χανίων με χρηματοδότηση από το Γ’ ΚΠΣ, απασχολώντας γύρω στα 90 άτομα και εξυπηρετώντας συνολικά γύρω στους 2.500-3.000 επωφελούμενους ετησίως, καθιστώντας αυτές τις δομές αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό οι παρεμβάσεις που προωθήθηκαν από πλευράς μου στη Βουλή στόχευαν:

 1. στη θέσπιση του αναγκαίου κανονιστικού-χρηματοδοτικού και νομικού πλαισίου για τη συνέχιση της χρηματοδότησης όλων των κοινωνικών προγραμμάτων από εθνικούς πόρους, εγγεγραμμένους στο κρατικό προϋπολογισμό
 2. στην ενίσχυση του θεσμού με επιπλέον προσωπικό για την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών με στόχο την 24ωρη προσφορά καθώς και την επέκταση των προγραμμάτων στο Ν. Χανίων.
 3. στην επαγγελματική κατοχύρωση του προσωπικού που ήδη εργάζεται σ’ αυτά τα προγράμματα και τα οποία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εξυπηρετούμενων.
 4. στην ένταξη των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» του «Ανουσάκειου» Θεραπευτηρίου και του Ιδρύματος «Αγία Σοφία» Ν. Χανίων, στη γενικότερη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η κατάσταση σήμερα: Στις 31.8.2008 λήγει η χρηματοδότηση των παραπάνω προγραμμάτων από κοινοτικούς πόρους, δίχως έως σήμερα να έχει δοθεί από τη Κυβέρνηση μια σαφής απάντηση για το μέλλον αυτών των δομών, γεγονός που δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια στους εργαζόμενους και ερωτήματα για τις πηγές χρηματοδότησης τους.

Παράλληλα, από το Σεπτέμβριο του 2006, αναμένεται η διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου δράσης για τα κοινωνικά προγράμματα και ο σχεδιασμός της περαιτέρω λειτουργίας αυτών, δίχως έως σήμερα να έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη. Τέλος, αναφορικά με την ένταξη των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» του «Ανουσάκειου» Θεραπευτηρίου και του «Αγία Σοφία» στη γενικότερη ρύθμιση χρηματοδότησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί, αναμένοντας την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

[10] Κ.Α.Μ. – ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ερωτήσεις – Αναφορές: 5

Περιεχόμενο Παρεμβάσεων: Τα Χανιά αποτελούν ένα τόπο πλούσιο σε μεγάλης πολιτιστικής σημασίας μνημεία. Ιδιαίτερα στην παλιά πόλη των Χανίων εντοπίζονται αρκετά τέτοια μνημεία σπουδαίας αρχιτεκτονικής όπως το ΚΑΜ, τα Νεώρια, το Ενετικό Μέγαρο (Παλαιό Δημαρχείο) και η Δημοτική Αγορά Χανίων, στα οποία όμως δεν δίνεται, από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, η δέουσα ανταπόκριση για την αποκατάσταση και αναστύλωση αυτών, αν και ορισμένα εξ αυτών αποτελούν ιδιοκτησία και του ΥΠ.ΠΟ. Στο πλαίσιο αυτό, οι πραγματοποιηθείσες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου αφορούσαν:

 1. την καταβολή του σύνολου των οφειλομένων θεσμοθετημένων πόρων που προβλέπονται για το Κ.Α.Μ. από το ΥΠ.ΠΟ., έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.
 2. την εκ νέου υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του ΥΠ.ΠΟ. με το Κ.Α.Μ. και τον Δήμο Χανίων για ένα έτος και με δυνατότητα παράτασης για άλλα 4 έτη.
 3. την εξόφληση των ποσών που οφείλει το ΥΠ.ΠΟ. στο Δήμο Χανίων με βάση τις υπογεγραμμένες προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει με το Δήμο για τα μνημεία της Παλιάς Πόλης.
 4. την χρηματοδότηση των αναγκαίων δράσεων συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων που βρίσκονται στη Παλιά Πόλη των Χανίων.

Η κατάσταση σήμερα: Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ. αντιμετωπίζει τα πολιτιστικά μνημεία της πόλης των Χανίων με ένα απαράδεκτο τρόπο, αγνοώντας τη σημασία αυτών στην ανάπτυξη του τόπου και επιχειρώντας να συνδέσει τη λειτουργία τόσο του ΚΑΜ αλλά και των υπολοίπων μνημείων, με ανταποδοτικά οφέλη για το ίδιο το Υπουργείο, την ίδια στιγμή που αυτό οφείλει προς το Κ.Α.Μ.- εδώ και 3 χρόνια περίπου – θεσμοθετημένους πόρους ύψους 360.000 € περίπου.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live