Τα εκατόχρονα του αθλητικού σωματείου «Ο ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ» στο Γαλατά Χανίων

Κανένα σχόλιο

Χθες Παρασκευή 8 – 8ου – 2008 η καρδιά της αθλητικής Ελλάδος κτυπά στον ιστορικό Γαλατά, όπου παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, των Αρχόντων και των αρχομένων του τόπου, του Διοικητικού Συμβουλίου και των αθλητών του Γυμναστικού, Σκοπευτικού και Ποδοσφαιρικού Σωματείου «Ο ΙΔΟΜΕΝΑΣ» γιορτάζουν τα εκατόχρονά του και παράλληλα τιμούν και γεραίρουν τον ιδρυτή του, αείμνηστο Γιάννη Βαρανάκη καθώς και το πλήθος των επωνύμων και των ανωνύμων αθλητών του, οι οποίοι όχι μόνο άσκησαν το σώμα τους, αλλά και καλλιέργησαν το πνεύμα τους σύμφωνα με το ρητό της κλασικής Ελλάδος: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

TA EKATOXRONA_BARANAKHS Αναμφίβολα με δέος, σεβασμό, συγκίνηση και υπερηφάνεια αναφερόμασθε στο μεγάλο γεγονός, που ταυτίζεται και συντάσσεται με την ίδια την ιστορία του Γαλατά και που έρχεται να επισφραγίσει το προγονικό κλέος και την δόξα των αγωνιστών των ατελείωτων Κρητικών Επαναστάσεων, προς απόκτηση του μέγιστου των ανθρωπίνων αγαθών, της Θεάς Ελευθερίας. Ο τιμώμενος Γιάννης Βαρανάκης υπήρξε ο σπουδαιότερος αθλητών των Κρητογενών νέων της εποχής του. Το 1905 παρεπιδημών στην Αίγυπτο έρχεται πρώτος κατά τους παναιγυπτιακούς αγώνες του Καΐρου στην άρση βαρών.

"Sponsored links"

Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών κατά την πρώτη δεκαετία του 1900 κατήγαγε νίκη δευτέρα στο ίδιο αγώνισμα και στη συνέχεια ήταν πρωταθλητής στην σκοποβολή, σε πολλές διοργανώσεις στον ελληνικό χώρο. Ο Ιδομενέας υπήρξε ηθικός Βασιλιάς της Κρήτης, γιος του μυθικού γεννάρχη των Ελλήνων Δευκαλίωνα και εγγονός του Βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο.

Αυτού του μυθικού Βασιλιά, πήρε το όνομα ο μακαριστός Βαράνης, για να το δώσει στο ιδρυόμενο Αθλητικό Σωματείο, προκειμένου να του προσδώσει ηρωϊκό πνεύμα και να το καταστήσει γνήσιο εκφραστή και υμνητή του αθλητικού ιδεώδους.

Οι νέοι του Γαλατά που άσκησε και εξεπαίδευσε ο Ολυμπιονίκης Βαράνης, ιδιαίτερα στο άθλημα της Σκοποβολής, ήταν αυτοί που συγκρότησαν το τάγμα των ελευθέρων σκοπευτών υπό τον Ταγματάρχη Πεζικού Γιάννη Γερογιάννη, που πολύ εύστοχα και αποτελεσματικά σημάδεψαν τους 114 αλεξιπτωτιστές που έπεσαν την Τρίτη στις 20 του Μάη του ’41 πέριξ του χωριού τους, για να κατακτήσουν την γη των πατέρων τους, τους αποδεκάτισαν κυριολεκτικά, φονεύοντες τους 112 και τραυματίζοντες βαριά τους άλλους δύο.

TA EKATOXRONA_GEROGIANNHS Αυτοί οι νέοι ήταν το πλασμένο ζυμάρι του Βαράνη, που υπήρξαν μαζί με τους Συμμάχους – ιδιαίτερα τους Νεοζηλανδούς – τους Αμάχους και τα Έμπεδα Τάγματα του Ελληνικού Στρατού, οι συντελεστές της Γιγαντομαχίας του Γαλατά κατά την περιώνυμη Μάχη της Κρήτης.

Η αξία και η σημασία της προσφοράς στον αθλητισμό του Τορναδόρου Βαράνη – αυτό ήταν το κύριο επάγγελμά του – πρέπει να εξαρθεί και να τονισθεί στις μέρες και ιδιαίτερα, που με την εξάπλωση των ναρκωτικών και την έξαρση του φαινομένου στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, μεγάλο μέρος της νεολαίας στρέφεται σ’ αυτά και δεν αγωνίζεται τον αγώνα τον καλό, για να αποτελεί την χρυσή ελπίδα, την δύναμη και το μέλλον αυτού του τόπου και παράλληλα να αποφύγει την παραλυσία και την αυτοκαταστροφή.

Από το πλήθος των διατελεσάντων Προέδρων του Δ.Σ. του «ΙΔΟΜΕΝΕΑ» σταχυολογώ και αναφέρω δύο: τον πατέρα του Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, Γεώργιο, Νομάρχη και Ανώτερο Υπάλληλο του Υπουργείου Εσωτερικών για το σημαντικό και πολυσχιδές έργο του και τον Χαράλαμπο Σταματάκη, που επί των ημερών του αποκτήθηκε το σημερινό γήπεδο από τα Μοναστηριακά Κτήματα του Αγίου Γεωργίου.

Εκτός από την παρότρυνση και την ενθάρρυνση των παιδιών μας προς την γυμναστική, την σκοποβολή, το ποδόσφαιρο – το δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως – και στον κλασικό αθλητισμό γενικότερα, έχουμε χρέος οι σημερινοί Γαλατιανοί έναντι των προγόνων μας και έναντι αυτής της ιστορίας, να διατηρήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους πολιτιστικούς φάρους που διαθέτουμε:

Το αθλητικό Σωματείο «Ο ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ» πρωτοπόρου στην Κρήτη και αρχαιότερου και αυτού του Παναθηναϊκού και τον Σύλλογο Αγωνιστών και Φίλων της Μάχης του Γαλατά.

Φωκίων Θ. Βερυκάκης

"Sponsored links"

Επίτιμος Διευθυντής Πολυτεχνείου Κρήτης

Φωτό 1. ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΒΑΡΑΝΑΚΗΣ. Ιδρυτής του Γυμναστικού και Σκοπευτικού Συλλόγου Γαλατά «Ο ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ» το έτος 1908. Υπήρξε Πρόεδρος του Συλλόγου και πρωταθλητής μέχρι του θανάτου του (2-12-1969). Το πρωινό ήταν στη δουλειά του στα Χανιά (τορναδόρος) και το απόγευμα στο γήπεδο.

Φωτό 2. Σπυρίδων Δημ. Γερογιάννης. Μακεδονομάχος. Ταγματάρχης Πεζικού. Διοικητής Σώματος Ελευθέρων Σκοπευτών.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live