Ευρωβαρόμετρο για τις ευρωεκλογές

Κανένα σχόλιο

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας «ευρωβαρόμετρο» που έλαβε χώρα πριν από λίγο καιρό, αναφορικά με τις επερχόμενες ευρωεκλογές του 2009. Οι ευρωπαίοι πολίτες, παρά το γεγονός ότι μια μεγάλη μερίδα τους δεν ενδιαφέρεται και τόσο πολύ για τα ευρωπαϊκά θέματα , δείχνουν να έχουν εμπιστοσύνη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως θεσμικό όργανο. Το ποσοστό εμπιστοσύνης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όπως και στο ΕΚ, παρουσιάζεται είτε σταθερό, είτε ελαφρώς μειωμένο.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

eurokoinoboulio Το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι πολίτες για τις εκλογές είναι μεταβλητό. Υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία μεταξύ αυτών που φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Η γνώση της ημερομηνίας των εκλογών στην ΕΕ των 27 παρουσιάζει κάποια αύξηση. Όμως, καθώς απομένουν μερικοί μήνες μέχρι τις εκλογές, είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για το ποσοστό συμμετοχής. Αναφορικά με τα θέματα που πρέπει να θιχτούν στην προεκλογική εκστρατεία, το ενδιαφέρον για τους ευρωπαίους πολίτες επικεντρώνεται στους προβληματισμούς για τα οικονομικά, τα παγκόσμια φαινόμενα και τις πολιτικές της ΕΕ.

Ανεργία, οικονομική ανάπτυξη, πληθωρισμός και αγοραστική δύναμη, είναι τα θέματα που τοποθετούν στην πρώτη γραμμή της ατζέντας οι Ευρωπαίοι, θέματα που τους προβληματίζουν και τους απασχολούν από καιρό. Ακολουθούν, σε μικρότερα ποσοστά, θέματα όπως η εγκληματικότητα, η τρομοκρατία, η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, και η μετανάστευση. Αναφορικά με τους υποψηφίους, οι ευρωπαίοι επιθυμούν σε μεγαλύτερα ποσοστά να έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία και σε λιγότερα εθνική εμπειρία. Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει η προσωπικότητα και η δημοτικότητά τους.

Μεγάλα είναι τα ποσοστά των ερωτηθέντων που εμπιστεύονται το Ευρωκοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (52% και 47% αντίστοιχα), και οφείλονται περισσότερο στην γνώμη των ερωτηθέντων ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο και ότι τα συμφέροντα των πολιτών εκπροσωπούνται ικανοποιητικά.  Για το 41% των ερωτηθέντων που εκφράζουν δυσπιστία, το ΕΚ βρίσκεται πολύ μακριά από τους ευρωπαίους πολίτες, ποσοστό 17% πιστεύει ότι οι αποφάσεις του έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και 9% ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με δημοκρατικό τρόπο. Επίσης διατυπώθηκε και η άποψη που σχετίζεται με το έλλειμμα ενημέρωσης. Τέλος, ποσοστό 25% θεωρεί ότι δεν διαθέτει επαρκή πληροφόρηση για το ΕΚ.

Εις ότι αφορά συνολικά το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές, οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται ενώ οι άλλοι μισοί ότι ενδιαφέρονται. Αν μπορεί κανείς να εξάγει κάποιο συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι οι ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν περισσότερη ενημέρωση από την ΕΕ. Παρά το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές είναι σε κατώτερη γενικά μοίρα από τις εθνικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά θέματα υποσκελίζονται από τα εθνικά, χρόνο με το χρόνο οι ευρωεκλογές αποκτούν ολοένα και περισσότερη σημασία.

Ίσως γιατί πλέον πολλές σημαντικές αποφάσεις παίρνονται στην ΕΕ, ίσως γιατί η ψήφιση του ευρωσυντάγματος αναμένεται να προσδώσει ολοένα και περισσότερη ισχύ στην ΕΕ, τα πράγματα φαίνεται πως θα αλλάξουν άρδην στο εγγύς μέλλον. Το επιχείρημα πάντως αυτών που αρνούνται να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, σχετίζεται σε μεγάλο ποσοστό με ένα αίσθημα ότι τίποτε δεν θα αλλάξει, ότι το Ε.Κ δεν ασχολείται με θέματα που αφορούν τον ευρωπαίο πολίτη, συν την αίσθηση της όχι καλής αντιπροσώπευσης από τους ευρωβουλευτές. Αναμένεται να δούμε τι θα υπερισχύσει στις επερχόμενες ευρωεκλογές που αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αν δηλαδή τελικά θα πρυτανεύσει το αίσθημα πως με το χρόνο οι ευρωεκλογές πρέπει να αναβαθμιστούν ή αν το έλλειμμα πληροφόρησης σταθεί για άλλη μια φορά ανασταλτικός παράγοντας προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τα ευρωπαϊκά θέματα..

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live