Η δεύτερη γενιά μεταναστών, παιδιά χωρίς δικαιώματα ή παιδιά με ίσα δικαιώματα;

Κανένα σχόλιο

Το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 10 Μαΐου 2008 στις 8μμ στον χώρο λειτουργίας του (Χατζημιχάλη Νταλιάνη 5) με θέμα «Η δεύτερη γενιά μεταναστών, παιδιά χωρίς δικαιώματα ή παιδιά με ίσα δικαιώματα;». Στην εκδήλωση κύριοι ομιλητές θα είναι η Σόνια Μητραλιά, συντονίστρια της καμπάνιας «ΟΧΙ στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ από την ΚΟΥΝΙΑ» (http://www.kounia.org), η Μαριάνα Χαϊντάρι παιδί μεταναστών από την Αλβανία, μέλος της πρωτοβουλίας και ο Νίκος Οdubitan παιδί μεταναστών από την Νιγηρία, μέλος της ομάδας «Second Generation 07».

pict2255_resize.JPGΗ εκδήλωση, για την οποία έχουν σταλεί προσκλήσεις στον Νομάρχη και στους Δημάρχους Χανίων, στα Μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Χανίων καθώς και σε μαζικούς φορείς της πόλης, πραγματοποιείται στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει το «Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών Χανίων» για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία των Χανίων καθώς και τους μαζικούς φορείς του νομού μας (δήμους, οργανώσεις κλπ.) για ένα πρόβλημα που αρχίζει και παίρνει διαστάσεις και θα γίνει ιδιαίτερα έντονο τα επόμενα χρόνια.

"Sponsored links"

Το πρόβλημα αφορά στα παιδιά και νέους (εκτιμώνται στις 200.000) που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς ή έχουν έρθει σε νεαρή ηλικία στην Ελλάδα και συμμετέχουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). Αυτά τα παιδιά όταν φτάνουν στην ηλικία των 18 ετών μεταβάλλονται ξαφνικά σε «ξένους» που πρέπει να παρουσιάσουν ένσημα από τον εργοδότη τους για να αποκτήσουν άδεια παραμονής. Την ώρα λοιπόν που οι φίλοι και συμμαθητές τους κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, για την δουλειά ή τις σπουδές τους αυτά τα παιδιά μετατρέπονται σε «οικονομικούς μετανάστες» με συνέπεια να βιώνουν ένα δυσβάστακτο υπαρξιακό άγχος σε μια ευαίσθητη ηλικία και να αντιμετωπίζουν τεράστια πρακτικά και οικονομικά προβλήματα.

Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι η τελευταία χώρα από τις 15 “παλιές” χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παροχή δικαιωμάτων στους μετανάστες. Τα παιδιά των μεταναστών δεν εγγράφονται στα δημοτολόγια και κατά συνέπεια δεν τους χορηγείται πιστοποιητικό γέννησης και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Ουσιαστικά, «εγγράφονται» ως μετανάστες, καταδικασμένα σε ελλιπή πολιτικά, εκπαιδευτικά, εργασιακά δικαιώματα! Ανήκουν σε μια «γκρίζα» αδιευκρίνιστη ζώνη ημιπαρανομίας, που τα αφήνει μετέωρα, χωρίς βασικά στοιχειώδη δικαιώματα και καταδικασμένα στο περιθώριο, στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η καμπάνια «ΟΧΙ στο ΡΑΤΣΙΣΜΟ από την ΚΟΥΝΙΑ», που ξεκίνησε το 2005 από τις γυναικείες μεταναστευτικές οργανώσεις, κάνει έναν αγώνα για τα δικαιώματα αυτών των παιδιών και νέων ανθρώπων με βασικό σύνθημα «ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ για όλα τα παιδιά που γεννιόνται και ζουν στην Ελλάδα». Στο φυλλάδιο που συνοδεύει την πρόσκληση περιέχονται πληροφορίες για τις δραστηριότητες και τα αιτήματα της καμπάνιας (περισσότερες πληροφορίες στο site της οργάνωσης http://www.kounia.org).

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live