Στρασβούργο – Αποστολή: Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου 15-18 Δεκεμβρίου

Κανένα σχόλιο

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ολομέλεια διεξήχθη στο Στρασβούργο την εβδομάδα μεταξύ 15-18 Δεκεμβρίου 2008. Συζητήθηκαν πολλά και σημαντικά θέματα όπως η υιοθέτηση δέσμης για τις κλιματικές αλλαγές, η οργάνωση του χρόνου εργασίας και τα μέτρα για την οδική ασφάλεια. Στην εν λόγω Ολομέλεια έγινε ο απολογισμός του εξαμήνου της Γαλλικής Προεδρίας από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Προηγήθηκαν παρεμβάσεις ευρωβουλευτών που είτε άσκησαν κριτική στην Γαλλική προεδρία, είτε εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε αυτήν.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

Σκληρή κριτική ασκήθηκε από τον γνωστό ευρωβουλευτή Ντανιέλ-Κον Μπεντίτ, οποίος υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι η ΕΕ σιωπά για την ανελευθερία και τις συλλήψεις στην Κίνα, διερωτώμενος παράλληλα για το που θα καταλήξει η λεγόμενη ανάκαμψη στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Νικολά Σαρκοζί, απευθυνόμενος και στο ευρωπαϊκό κόμμα, στους σοσιαλιστές, αλλά και στην αριστερή πτέρυγα, δήλωσε ότι η συνεργασία το εν λόγω χρονικό διάστημα ήταν πολύ καλή, επισημαίνοντας παράλληλα ότι τίποτε δεν θα πετύχαινε αν δεν γινόταν από κοινού συμπόρευση. Σημείωσε ότι είναι εφικτό να αλλάξει η Ευρώπη, και ότι οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αρμόδιοι έρχονται κοντά του.

image

Ευρωκοινοβούλιο
image

image

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι από την σημερινή Ευρώπη λείπουν τα πρόσωπα και όχι οι θεσμοί, και ότι αυτό που λειτουργεί αρνητικά είναι το απρόσωπο της εικόνας της Ευρώπης. Οι πολιτικοί, είπε, πρέπει να είναι παθιασμένοι . Αναφορικά με τον αριθμό των Επιτρόπων τόνισε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε με την αλλαγή του ποσοστού τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τον Ντανιέλι Κον Μπεντίτ, ο Νικολά Σαρκοζί σημείωσε ότι δεν κατάφερε να τον αλλάξει και ότι δεν μίλησε ως Ευρωπαίος.

image Αναφορικά με την Ιρλανδία, ανέφερε ότι η Ευρώπη την έχει ανάγκη και ότι οι Ιρλανδοί πρέπει να ξαναψηφίσουν και αν και πάλι αρνηθούν την συνταγματική Συνθήκη, αυτό θα είναι πολιτική τους επιλογή. «Η Ευρώπη είναι ισχυρή όταν υπάρχουν ισχυρά κράτη, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «μόνο οι δυνατοί συνεργάζονται». «Οι μεγάλες χώρες έχουν περισσότερες ευθύνες και ορισμένοι έχουν περισσότερες υποχρεώσεις από άλλους».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ,Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναπέσει στον μαζοχισμό. Εις ότι αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας οι Αμερικανοί, είπε, δεν έχουν καταθέσει κανένα σχέδιο και ότι η δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ είναι ανεδαφική. Δήλωσε όμως ότι υποστηρίζει την μεγαλύτερη συνεργασία με τους Αμερικανούς και πως πρέπει να υπάρξει κοινή ατζέντα για την ανάκαμψη της οικονομίας και στον Ατλαντικό χώρο. Η Ευρώπη, επεσήμανε, είναι περίπλοκη και χρειάζεται πνεύμα εταιρικής σχέσης. Το ρόλο έχουν πάντα τα θεσμικά όργανα. Ο Νικολά Σαρκοζί, υπογράμμισε στην δευτερολογία του, μεταξύ άλλων, ότι μόνη της κάθε χώρα δεν μπορεί να πετύχει τίποτε, προσθέτοντας ότι η γαλλική Προεδρία δεν ήταν τέλεια αλλά ούτε και αποτυχημένη.

Στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου συζητήθηκε, όπως προαναφέρθηκε, και η εισήγηση για την υιοθέτηση πακέτου μέτρων για την κλιματική αλλαγή. Τελικώς το πακέτο αυτό (εισηγητής ΤURMES) υπερψηφίστηκε την Τετάρτη 17/12/08 (συντριπτική πλειοψηφία – ψήφοι υπέρ 635 με 25 κατά. Όλοι σχεδόν οι ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους στην αναγκαιότητα για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, όπως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ηλιακή ενέργεια και βιοκαύσιμα, που όμως, όπως τονίστηκε, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν στην καταστροφή των δασών. Αναφέρθηκαν επίσης στην προοπτική δημιουργίας νέων «πράσινων» θέσεων απασχόλησης, που μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 2 εκατ.

Από πολλούς ευρωβουλευτές τονίστηκε επίσης πως πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, με παράλληλη εστίαση στις εκπομπές αερίων. Σημαντική είναι η επισήμανση που έγινε από όλες τις πλευρές για την υποστήριξη των ιδιωτών που επενδύουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τονίστηκε επίσης και ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών για την προώθησή τους. Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ πρέπει να γίνουν μαζικά προκειμένου να καταργηθούν σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα. Ο Αρμόδιος Επίτροπος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του πακέτου μέτρων για το περιβάλλον. Τόνισε ότι το σύστημα εμπορίας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, ότι διαφυλάσσεται η περιβαλλοντική αναγκαιότητα και κάλεσε όλους να ψηφίσουν υπέρ του.

Οργάνωση χρόνου εργασίας: Δήλωση ευρωβουλευτή Μανώλη Αγγελάκα

"Sponsored links"

Τέλος, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Αγγελάκας, σε αποκλειστικές του δηλώσεις για τις εφημερίδες του ΣΗΠΕ, προέβη σε επισημάνσεις σχετικά με το εργασιακό καθεστώς στην ΕΕ. Ένα εργασιακό καθεστώς που επιτρέπει υπερβάσεις από το 48ωρο μέχρι 65 ώρες εργασία, με κοινή συμφωνία των εργοδοτών και των εργαζομένων που σε πολλές χώρες τηρείται. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε, ψήφισε την έκθεση ενός Ισπανού ευρωβουλευτή, με την οποία αυτό το καθεστώς θα λήξει μετά από 3 χρόνια. Το 48ωρο θα είναι υποχρεωτικό.

Χαρακτήρισε το γεγονός ως μεγάλη επιτυχία γιατί το θέμα αυτό επανέρχεται στο Συμβούλιο και θα ξαναμπεί σε διάλογο μεταξύ Επιτροπής – Συμβουλίου – Κοινοβουλίου, και αν τώρα δεν επιτυγχανόταν αυτό το αποτέλεσμα, η Οδηγία θα παρέμενε όπως είναι σήμερα, με αποτέλεσμα, για τους σκληρά εργαζόμενους Ευρωπαίους πολίτες, να μην υπάρχουν ωράρια, προϋποθέσεις κλπ. Με την ίδια οδηγία αυτή επίσης γίνεται χαρακτηρισμός ότι οι ώρες της εφημερίας, είτε είναι στον χώρο εργασίας είτε είναι χρόνος ετοιμότητας, λαμβάνονται ως χρόνος εργασίας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους εργάζονται πάνω από το 48ωρο.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live