Σύσκεψη χθες για το πρόγραμμα «Θησέας»

Κανένα σχόλιο

Υπάρχει μια ελαφρά βελτίωση στην απορροφητικότητα, υπάρχει μια αυξημένη βελτίωση στις δημοπρατήσεις έργων, στις εντάξεις έργων του Θησέα δήλωσε χθες μετά την συνεδρίαση της 25ης επιτροπής του προγράμματος ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας .

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσόκα:

Σήμερα είχαμε συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ΘΗΣΕΑ. Απ΄ ότι φάνηκε από τους αριθμούς και την συζήτηση που είχαμε υπάρχει μια ελαφρά βελτίωση στην απορροφητικότητα, υπάρχει μια αυξημένη βελτίωση στις δημοπρατήσεις έργων , στις εντάξεις έργων. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι το πρόγραμμα σιγά-σιγά παίρνει μπροστά και θα χουμε καλύτερα αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον.

"Sponsored links"

Έχομε όπως ξέρετε το 45και το 35% . Αυτά τα δύο υποπρογράμματα σχεδόν παράλληλα κινούνται. Το 35% έχει κάποιες καθυστερήσεις. Και έχει καθυστερήσεις διότι σε πρώτη φάση είδαμε ότι δεν έχει μέσα εύκολα έργα όπως είναι η οδοστρωσία κλπ. Έχει πιο σύνθετα έργα με περισσότερους περιορισμούς. Έτσι λοιπόν είπαμε να συνεδριάσουν οι υπηρεσιακοί την επόμενη εβδομάδα , να εστιαστούν στο 35%, να μας πουν τις απόψεις τους, τι πρέπει να γίνει, για να μπορέσουμε μετά με τους προέδρους των ΤΕΔΚ να το συζητήσουμε.

Ερ. Κε Γενικέ πριν από λίγους μήνες είχατε σημάνει συναγερμό και διαπιστώσατε ότι υπάρχει μια κινητοποίηση από τους Δημάρχους. Αυτή η κινητοποίηση επιβεβαιώνεται και στην πορεία;

Απ. Θα ήθελα καλύτερα αποτελέσματα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσπάθεια που κάνουμε όλοι, απλώς περιμένω να κάνουμε μεγαλύτερη προσπάθεια για να πάμε ακόμα καλύτερα.

Ερ. Κινδυνεύει κάτι;

Απ. Στο ΘΗΣΕΑ δεν τίθεται θέμα κινδύνου. Στο ΘΗΣΕΑ πιστεύω κινδυνεύουμε με την έννοια να πάθουμε αυτό του ΕΠΤΑ. Κάποια στιγμή λοιπόν να πει ότι τελείωσε το πρόγραμμα, κλείνει σε 6 μήνες και να μην προλάβει κανένας να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Άρα λοιπόν αφού είμαστε έτοιμοι, αφού μπορούμε, γιατί να μην το κάνουμε? Μπορείτε να δείτε με ορισμένους Δήμους οι οποίοι φέρνουν τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων των ιδίων έργων. Εντάξει. Μία, δύο τροποποιήσεις αλλά από κει και πέρα δεν μπορούμε να αλλάζουμε το μυαλό μας κάθε δυό μήνες. Είναι δύσκολο να πούμε ότι σε ένα έργο αλλάξαμε το μυαλό μας πέντε φορές. Κάπου καταλήγουμε και αυτό το έργο ζητάμε από τον ΘΗΣΕΑ. Ο ΘΗΣΕΑΣ έχει κανόνες, δεν έχει την αυστηρότητα την μεγάλη, έχει όμως κανόνες και πρέπει να τους ακολουθούμε.

Ερ. Δεν υπάρχει ωριμότητα;

Απ. Σε ορισμένα μπορεί να μην υπάρχει ωριμότητα. Σε άλλα όμως υπάρχει. Στα περισσότερα υπάρχει ωριμότητα. Καταλαβαίνετε ότι οι Δήμοι ιδιαίτερα οι Καποδιστριακοί, με πολλά δημοτικά διαμερίσματα πρέπει να ισορροπούν και μεταξύ των διαμερισμάτων. Και αυτό πολλές φορές είναι ανασταλτικός παράγων ως προς την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

ΠΟΡΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΤΑΓΜΕΝΩΝ ΕΡΓΩΝ

"Sponsored links"

1.1. ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ (45%)

Δημοτικά έργα

Οι συνολικές πιστώσεις της περιόδου 2005-2009 ανέρχονται σε 100.241.820,01 €, έχουν υποβληθεί μελέτες και έχουν ενταχθεί οριστικά (έχει εκδοθεί άδεια δημοπράτησης/υλοποίησης) 421 έργα/ενέργειες, με συνολικά εγκεκριμένη πίστωση ύψους 69,25 εκατ. €, δηλαδή ποσοστό 74,76% των συνολικών πιστώσεων της περιόδου 2005-2009. Η απορρόφηση των πιστώσεων ανέρχεται σε 39,588 εκατ. € δηλαδή ποσοστό 39,49% του συνολικού ποσού που έχει κατανεμηθεί για την Περιφέρεια Κρήτης.

Διαδημοτικά έργα

Οι πιστώσεις της περιόδου 2005-2009 ανέρχονται σε 8.716.680,00 €, έχουν υποβληθεί μελέτες και έχουν ενταχθεί οριστικά (έχει εκδοθεί άδεια δημοπράτησης/υλοποίησης) 23 έργα/ενέργειες, με συνολικά εγκεκριμένη πίστωση ύψους 7,883 € δηλαδή ποσοστό 90,44% των συνολικών διαδημοτικών πιστώσεων της περιόδου 2005-2009. Η απορρόφηση ανέρχεται στο 64% του συνολικού ποσού που έχει κατανεμηθεί για διαδημοτικά έργα / ενέργειες..

1.2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΉ ΚΑΤΑΝΟΜΗ (35%)

Δημοτικά έργα

Οι συνολικές πιστώσεις της περιόδου 2006-2009 ανέρχονται σε 77.537.600,00 €. Έχουν υποβληθεί μελέτες και έχουν ενταχθεί οριστικά (έχει εκδοθεί άδεια δημοπράτησης/υλοποίησης) 244έργα/ενέργειες, με συνολικά εγκεκριμένη πίστωση ύψους 24,316 εκατ. €, δηλαδή ποσοστό 31,36% των συνολικών πιστώσεων της περιόδου 2006-2009. Η απορρόφηση των πιστώσεων ανέρχεται σε 8,7 εκατ. € δηλαδή μόνον το 11,22% του συνολικού ποσού που έχει κατανεμηθεί για την Περιφέρεια Κρήτης.

Διαδημοτικά έργα

Οι πιστώσεις της περιόδου 2006-2009 ανέρχονται σε 6.742.400,00 €. Έχουν υποβληθεί μελέτες και έχουν ενταχθεί οριστικά (έχει εκδοθεί άδεια δημοπράτησης/υλοποίησης) 4 έργα/ενέργειες, με συνολικά εγκεκριμένη πίστωση ύψους 3,724 εκατ. € δηλαδή ποσοστό 55,23% των συνολικών διαδημοτικών πιστώσεων της περιόδου 2006-2009. Η απορρόφηση ανέρχεται στο 33,24% του συνολικού ποσού που έχει κατανεμηθεί για διαδημοτικά έργα / ενέργειες.

Συνολικά για την πενταετία 2005 – 2009 το ποσό για την Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται σε 193 εκατ. € με 695 οριστικά ενταγμένα έργα μέχρι σήμερα, με εγκεκριμένη πίστωση 105,24 εκατ. € και απορρόφηση 56,110 εκατ. €.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live