Ύστερα από 102 ημέρες δικαίωσαν τον Τενέζο!

Κανένα σχόλιο

Σύμφωνα μέ δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ, εδώ και δυόμισυ μήνες η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε δώσει εντολή διερεύνησης των καταγγελιων τού Απεργού, για καρτέλ χάλυβα, αφήνοντας τον εν τω μεταξύ νά πεθαίνει! Έχοντας πλήρη αίσθηση της βαρύτητας τού περιεχομένου τού δημοσιεύματος, το οποίο αν επιβεβαιωθεί δίνει νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση της προστασίας τού καρτέλ τού χάλυβα και των υπολοίπων, και με την αντίληψη σοβαρότητας και ευθύνης, το αναδημοσιεύουμε προς το παρόν χωρίς σχόλια και προεκτάσεις, αναμένοντας κάποια ανακοίνωση από τούς ….αρμοδίους.

Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει κρυφή εντολή από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ελεγχθούν οι καταγγελίες του επιχειρηματία για καρτέλ χαλυβουργιών. Έπρεπε να εξαντληθεί στο πεζοδρόμιο της Πατησίων ο καταγγέλλων, για να κάνει η Επιτροπή τη δουλειά της. Ύστερα από τρεις μήνες απεργίας πείνας στο πεζοδρόμιο της Πατησίων, έξω από τα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Τενέζος βλέπει σήμερα τον αγώνα του να δικαιώνεται, όχι από μια ανακοίνωση της Επιτροπής, αλλά από… μια αποκάλυψη του «Π»!

"Sponsored links"

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, εδώ και δυόμισι μήνες η Ολομέλεια της Επιτροπής έχει δώσει εντολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να προχωρήσει σε έρευνα, με βάση τις καταγγελίες Τενέζου, για παραβάσεις του άρθρου 1 του αντιμονοπωλιακού νόμου 703/77. Έτσι, οι μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας και οι χονδρέμποροί τους θα ελεγχθούν για παράνομες συμπράξεις και εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή -απλούστερα- για τον σχηματισμό καρτέλ.
Η εντολή αυτή της Επιτροπής δεν έχει αποκρυβεί μόνο από την ευρύτερη κοινή γνώμη, αλλά και από την ίδια την εταιρεία Iron Tenco, του Θ. Τενέζου, η οποία θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί αρμοδίως, ως διάδικος στην υπόθεση. Δεν γνώριζε ότι δικαιώθηκε Έτσι, ο απεργός πείνας παρέμενε εδώ και δυόμισι μήνες στο πεζοδρόμιο, χωρίς να γνωρίζει ότι έχει ήδη δικαιωθεί, σε ό,τι αφορά το βασικότερο αίτημά του, δηλαδή την πλήρη διερεύνηση της καταγγελίας του, ώστε να «ξεσκεπαστεί το ελληνικό καρτέλ του χάλυβα», όπως ο ίδιος λέει.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εντολή ελέγχου δόθηκε ταυτόχρονα με την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής, με την οποία απορρίπτονται πλήρως οι καταγγελίες Τενέζου για παραβάσεις του άρθρου 2 του ν. 703/77 (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και οικονομικής εξάρτησης), χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στο σκέλος των καταγγελιών του που αφορούσε εναρμονισμένες πρακτικές των χαλυβουργιών. Ήδη η Επιτροπή είχε ξεκινήσει τη δική της, αυτεπάγγελτη έρευνα για καρτέλ από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να αξιοποιεί τις καταγγελίες Τενέζου, τις οποίες έκρινε ως ανεπαρκείς.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας επιμένει ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτου ελέγχου είχε στόχο να αποκλείσει τον ίδιο και την εταιρεία του από τη διαδικασία, αφού σε αυτήν την περίπτωση έχανε την ιδιότητα του διαδίκου και η Επιτροπή θα είχε τη δυνατότητα να προωθήσει την έρευνα χωρίς εξωτερική πίεση. Παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη αυτής της αυτεπάγγελτης έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν και έφοδοι ελεγκτών στις μεγαλύτερες χαλυβουργίες (Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος), ακόμη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν έχει συντάξει εισήγηση και μόλις προ διμήνου πήρε την εντολή να διερευνήσει και τις καταγγελίες Τενέζου – σε άλλες περιπτώσεις, όπως της έρευνας για καρτέλ στην ακτοπλοΐα, η εισήγηση συντάχθηκε σε λίγες εβδομάδες…

Οι άλλες πλευρές της δικαίωσης. Η δικαίωση του πεισματάρη απεργού πείνας φαίνεται, όμως, ότι έχει και άλλες πλευρές:

  1. Πρόσφατα η απεργία πείνας και η εν γένει στάση της Επ. Ανταγωνισμού σε αρκετές υποθέσεις απασχόλησαν την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έδωσε εντολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Νέλι Κρουζ να στείλει αυστηρή επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση για να ζητηθούν εξηγήσεις.
  2. Νωρίτερα, ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου, μέλος της Επ. Ανταγωνισμού, είχε αντικρούσει με σοβαρά επιχειρήματα την απόφαση της πλειοψηφίας για την απόρριψη των καταγγελιών Τενέζου, ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες του για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και οικονομικής εξάρτησης, που οδήγησαν στο κλείσιμο της επιχείρησής του. Μάλιστα, διέψευδε με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς ότι ο επιχειρηματίας ήταν «μπαταχτσής», τονίζοντας ότι η αδυναμία του να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ήταν συνέπεια της καταχρηστικής συμπεριφοράς χονδρεμπόρου μεγάλης χαλυβουργίας.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live