Κρούσμα αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας στην Ελλάδα – Μέτρα για την προστασία των κτηνοτρόφων

Κανένα σχόλιο

Μετά την ενημέρωσή μας από την Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α & Τροφίμων, για την εμφάνιση στη Ελλάδα (περιοχή Ροδόπης) κρούσματος σε άνθρωπο του αιμορραγικού πυρετού της Κριμαίας (περιοχή Ροδόπης),η υπηρεσία μας θα ήθελε να σας επισημάνει τα εξής: Η παραπάνω ασθένεια είναι ανθρωποζωονόσος που μεταδίδεται από ευπαθή ζώα (μηρυκαστικά, πτηνά, άλογα) στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος ειδικού κρότωνα (τσιμπούρι), αλλά το περιστατικό είναι μεμονωμένο και δεν αποτελεί επιδημία.

tsimpouri Οι αιμορραγικοί πυρετοί είναι ιογενείς ασθένειες της Αφρικής και κάτω από φυσιολογικές συνθήκες δεν εμφανίζονται στην Ευρώπη. Συνήθως μεταδίδονται στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα. Παρόλα αυτά όσοι δραστηριοποιούνται στην εκτροφή, διακίνηση και σφαγή των ζώων (εκδοροσφαγείς, παραγωγοί ζώων, μεταφορείς κλπ.) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την ενδυμασία τους και να φροντίσουν να μην υπάρχουν ακάλυπτα μέρη του σώματος, ενώ θα πρέπει να διενεργηθούν σε μέρη όπου υπάρχουν ζώα ψεκασμοί.

"Sponsored links"

Ειδικότερα τα μέτρα δημόσιας υγείας που συνιστώνται σε ατομικό επίπεδο είναι:

  • Η αποφυγή κατά το δυνατόν περιοχών όπου υπάρχουν τσιμπούρια
  • Η χρήση εντομοαπωθητικών στα γυμνά μέρη του σώματος
  • Κατάλληλο ντύσιμο και συγκεκριμένα ,πουκάμισα με μακριά μανίκια που κουμπώνουν στον καρπό, μακρύ παντελόνι, κάλτσες υποδήματα και γάντια.Το παντελόνι θα πρέπει να τοποθετείται μέσα στις κάλτσες και τα μανίκια του πουκαμίσου μέσα στα γάντια.
  • Να γίνεται αυτοέλεγχος για τυχόν ύπαρξη τσιμπουριών στο δέρμα ,μετά το πέρας αγροτικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση που εντοπιστεί η ύπαρξη τσιμπουριού να γίνεται παραπομπή σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, ώστε να γίνεται σωστά η αφαίρεση του.

Σε επίπεδο εκτροφών (αιγοπρόβατα,βοοειδή) συνιστάται :

  • Να γίνεται αποπαρασιτισμός των ζώων τακτικά ,με εγκεκριμένα σκευάσματα εξωπαρασιτοκτόνων ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live