Αγώνας για να μην περάσουν τα Αντιεκπεδευτικά Μέτρα

Κανένα σχόλιο

Την Τετάρτη 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν οι πρυτανικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν για άλλη μια φορά πρύτανη τον Γρυσπολάκη. Γύρω στις 12 η ώρα, και ενώ η συμμετοχή των φοιτητών ήταν ελάχιστη, μια περιφερόμενη ομάδα κουκουλοφόρων με καδρόνια κατάστρεψε τις κάλπες όπου ψήφιζαν οι φοιτητές, ενώ λίγο αργότερα ομάδα «φουσκωτών» τραμπούκων έκανε την εμφάνιση της στο χώρο της πρυτανείας. Για άλλη μια φορά , γίναμε μάρτυρες του χιλιοπαιγμένου στημένου σκηνικού. Οι περιφερόμενες τυχοδιωκτικές ομάδες και η παρουσία μπράβων στις σχολές αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να συκοφαντήσει το φοιτητικό κίνημα και να αποπροσανατολίσει τους φοιτητές από την αντεπίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων , την έρευνα προς όφελος των επιχειρήσεων και του ΝΑΤΟ, τον τετραετή προγραμματισμό και άλλες διατάξεις του νέου Νόμου-Πλαίσιο οι οποίες εφαρμόζονται (όπου δεν έχουν ήδη εφαρμοστεί)

Χαιρετίζουμε τη μαζική αποχή των φοιτητών από τις πρυτανικές εκλογές, όπως φάνηκε μέχρι να καταστραφούν οι κάλπες, παρά το γεγονός ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν σε συμμετοχή. Η αποχή αυτή είναι αποτέλεσμα της συνεπούς στάσης της Πανσπουδαστικής , που από την αρχή καλούσε τους φοιτητές να απαξιώσουν το Νόμο-Πλάισιο , να τον υπονομεύσουν πολιτικά. Οι φοιτητές με την αποχή τους έστειλαν σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» της δεν έχει νομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις των φοιτητών.

"Sponsored links"

Οι προσπάθειες για εκβιασμό και εξαγορά της συνείδησης των φοιτητών για μια ακόμα φορά έπεσαν στο κενό.

Εξαίρεση προφανώς αποτέλεσε η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα , αλλά και την ημέρα των πρυτανικών εκλογών , διαφήμιζε τα κατορθώματα της κυβέρνησης της. Έκπληξη μας προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ η ΠΑΣΠ στα λόγια καλούσε σε αποχή χρησιμοποιώντας αγωνιστικές κορώνες , μέλη της ΠΑΣΠ από το πρωϊ έτρεξαν να ψηφίσουν. Εξάλλου το ίδιο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του κάλεσε τη νεολαία του να συμμετέχει στις εκλογές αφού όπως είπε είναι πιο… «δημοκρατικές». Μπροστά στους φοιτητές παριστάνουν τους αγωνιστές αλλα οι θέσεις της ΠΑΣΠ αποτελούν μια προσπάθεια να περάσουν οι μεταρρυθμίσεις από το παράθυρο σε μια «πράσινη» εκδοχή. Εντύπωση επισης μας έκανε η ανακοίνωση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, τη στιγμή που πέρσι ήταν αυτοί που μαζί με τα ΕΑΑΚ επιδίδονταν στο κυνήγι της κάλπης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια των πρυτανικών εκλογών, τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας (ΕΑΑΚ) απλά παρακολουθούσαν τη διαδικασία χωρίς να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια να ενημερώσουν τους ελάχιστους φοιτητές που προσέρχονταν στις κάλπες για την απόφαση που είχε πάρει ο σύλλογος μας με τη γενική του συνέλευση και να τους καλέσουν να απέχουν από τη διαδικασία. Και σα να μην έφθανε αυτό, την επομένη των πρυτανικών εκλογών, με συνέντευξη τύπου εκπροσωπώντας υποτίθεται τον σύλλογο (αλήθεια , ποιος τους εξουσιοδότησε για κάτι τέτοιο;) ζήτησαν ούτε λίγο ούτε πολύ να… επαναληφθούν οι πρυτανικές εκλογές!!! Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, δημοσιεύουν ανακοινώσεις υπογράφοντας σαν «Σύλλογος Φοιτητών» με περιεχόμενο που δεν έχει αποφασιστεί από καμιά Γενική Συνέλευση και από κανένα Διοικητικό Συμβούλιο.

Η Πανσπουδαστική έγκαιρα είχε ενημερώσει για τον χαρακτήρα των πρυτανικών εκλογών και πάλεψε από την αρχή με όλες τις δυνάμεις για να απαξιωθεί ο νόμος της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης. Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι το κύριο ποιοτικό στοιχείο που διαφοροποιεί αυτές τις εκλογές από τις προηγούμενες είναι ότι τα όργανα διοίκησης που θα προκύψουν από τις εκλογές θα είναι αυτά που θα αναλάβουν το έργο εφαρμογής του νόμου – πλαίσιο και συνολικότερα των αναδιαρθρώσεων («αξιολόγηση», ΙΔΒΕ, πιστωτικές μονάδες, αναμόρφωση μεταπτυχιακών , κ.α.) . Οι πρυτανικές αρχές που θα προκύψουν θα είναι αυτές που θα «χτίσουν» τη νέα στενότατη σχέση των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις , που θα διευκολύνουν και θα ενθαρρύνουν την πλήρη υποταγή των ιδρυμάτων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οι φοιτητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο του συνεχούς και μακρόχρονου αγώνα που με στόχο θα έχει την ανατροπή της ανιεκπαιδευτικής πολιτικής στο σύνολό της, μέρος της οποίας είναι και ο Νόμος Πλαίσιο . Προϋπόθεση αποτελεί η αλλαγή των αρνητικών συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα και συνολικά σε γενικό πολιτικό επίπεδο, η μαζικοποίηση του κινήματος και η υιοθέτηση ριζοσπαστικών στόχων πάλης. Οι φοιτητές να βγάλουν τα συμπεράσματα τους από τη στάση των άλλων παρατάξεων όλο το προηγούμενο διάστημα και να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση

Ανυπακοή απειθαρχία στο νόμο έκτρωμα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live