«Το περίφημο στέκι Χανίων»!

Κανένα σχόλιο

Η διολίσθηση του κ. Ραγκούση υπουργού εσωτερικού του ΠΑΣΟΚ προς τη μισαλλοδοξία | Η διολίσθηση που παρατηρείται από την κυβέρνηση συνεχίζεται. Ο κατήφορος που έχει πάρει φαίνεται και από τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5 της Αθήνας στις 31 Ιανουαρίου. Εκεί, ο Υπουργός φθάνει στο έσχατο σημείο να μιλάει για υποκινητές αναφερόμενος στο «περίφημο στέκι Χανίων» και την απεργία πείνας των 15 που συνέβη στα Χανιά. Το τραγικό είναι πως τα λεγόμενα του – ηθελημένα ή άθελα – είναι γεμάτα ανακρίβειες.

Σημειώνουμε μερικές:

1. Η απεργία πείνας πραγματοποιήθηκε στα Χανιά και όχι στην Αθήνα όπως λανθασμένα σημειώνει ο Υπουργός.

"Sponsored links"

2. Την απεργία πείνας στήριξε το Στέκι Μεταναστών όμως δε τη διοργάνωσε.

3. Αντιθέτως, αποφασίσθηκε μέσα από μαζικές δημοκρατικές συνελεύσεις του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.

4. Το πιο τραγικό είναι πως υπάρχουν καταγεγραμμένες σωρεία δηλώσεων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ΣΤΗΡΙΖΑΝ τον αγώνα αυτών των ανθρώπων και ζητούσαν – πίεζαν για θετική έκβαση, οι οποίοι τώρα – αφού λοιπόν μιλάει για υποκινητές και εκβιαστές κυβερνήσεων – οφείλουν να μπουν και αυτοί στο στόχαστρο μιας σχετικής «διερεύνησης».

5. Μάλιστα, αρκετοί εξ αυτών μιλούσαν ως εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και όχι ως μεμονωμένα άτομα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα, υπάρχουν οι δηλώσεις και δημοσιεύθηκαν ολόκληρές και στην εφημερίδα μας.

Δε νοείται υπουργός της κυβέρνησης να είναι τόσο άσχημα πληροφορημένος.

Ο κ. Ραγκούσης, αφού βρίσκει στους αλληλέγγυους υποκινητές, ας αρχίσει από τα πολυάριθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που στήριξαν και τώρα κωφεύουν μπροστά στο κρεσέντο μισαλλοδοξίας μιας κυβέρνησης σοσιαλιστικής!

  • Ας αρχίσει από τις εφημερίδες των Χανίων που στήριξαν τον αγώνα αυτών των ανθρώπων.
  • Ας αρχίσει από τους συνδικαλιστικούς φορείς και τις διάφορες ενώσεις που εκδώσανε ανακοινώσεις υπέρ των μεταναστών. Όλους θα τους δικάσουν;
  • Ας αρχίσει όμως, ακόμα καλύτερα, από τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου, της κυβέρνησης δηλαδή που διατελεί υπουργός,  που δήλωνε λίγο πριν τις εκλογές:

Τι είχε δηλώσει ο Γ. Παπανδρέου για τους μετανάστες πριν τις εκλογές

«Ζούμε σήμερα σε μια Ελλάδα όπου οι μετανάστες αποτελούν οργανικό στοιχείο της κοινωνίας μας, συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην πρόοδο της χώρας μας…. Η αυριανή κοινωνία που δημιουργούμε θα είναι διαφορετική, ανάλογα με το πώς θα εντάξουμε ή όχι το μετανάστη στην ίδια μας την κοινωνία…. Οπωσδήποτε, αυτή η νέα πραγματικότητα, έχει δημιουργήσει και ένα φόβο και μια ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία, στους Έλληνες πολίτες. Αλλά το πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, έχει τεράστια σημασία για το αν πραγματικά θα απαντήσουμε στην ανασφάλεια αυτή με αποτελεσματικό τρόπο, ή θα την εντείνουμε δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία και για τον ίδιο το μετανάστη…»

Γ. Παπανδρέου: όχι πολίτες δεύτερης κατηγορίας

"Sponsored links"

«Φιλοσοφία δική μας, είναι ότι, δεν μπορεί η όποια πολιτική να αντιμετωπίσει το μετανάστη ως πολίτη δεύτερης κατηγορίας. Οι μετανάστες αποτελούν, πια, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδος. Και όσο τους θεωρούμε δεύτερης κατηγορίας, τόσο εθελοτυφλούμε στο πρόβλημα που μπορεί να έρθει. Όσο δεν τους εντάσσουμε αρμονικά στην κοινωνία μας, τόσο μπορεί να βαθαίνει η ανασφάλεια, να δημιουργούνται ρήγματα στη συνοχή της κοινωνίας μας, και να πιέσουμε, να ωθήσουμε τις νέες γενιές των μεταναστών σε μια περιθωριοποίηση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για την ίδια την κοινωνία μας…»

Ο μετανάστης δεν είναι πρόβλημα

«Όμως, ποια προοπτική μπορεί να έχει η κοινωνική ένταξη όταν προβλέπονται με το νέο νόμο σημαντικές διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών σε κατάφωρη αντίθεση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Ένα νόμο που διαπνέετε από μια άλλη φιλοσοφία, μια φιλοσοφία που είναι ξενοφοβική, που δημιουργεί τείχη ανάμεσα στην ελληνική κοινωνία και στους μετανάστες, και βλέπει το μετανάστη ως πρόβλημα. Ουσιαστικά, οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι πολύ αρνητικές για την ελληνική κοινωνία. Θα είναι η δημιουργία γκέτο, θα είναι η αύξηση της εγκληματικότητας, θα είναι η αποξένωση του μετανάστη από την ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερα η νέα γενιά θα αισθανθεί αποκομμένη, θα αντιμετωπίσει το φάσμα της ανεργίας, θα δημιουργήσει ένα μίσος προς τη νέα τους πατρίδα, θα είναι εύκολη λεία για εγκληματικότητα, για κυκλώματα παράνομα, ίσως ακόμη και για την τρομοκρατία…»


Οι μύθοι γύρω από τη μετανάστευση

«Οι φοβίες αυτές και οι μύθοι αυτοί είναι οι εξής: – Πρώτα απ’ όλα, ότι οι μετανάστες ήρθαν για προσωρινή διαμονή και γρήγορα θα φύγουν. Δεν είναι αλήθεια. Ότι το μεταναστευτικό φαινόμενο είναι παροδικό. Θα σταματήσει κάποια στιγμή, και ότι μπορούμε να το σταματήσουμε. Και αυτό δεν είναι αλήθεια. Ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα εγκληματικότητας στη χώρα μας. Δεν είναι αλήθεια. Ότι οι μετανάστες μας παίρνουν τις δουλειές. Επίσης δεν είναι αλήθεια.

– Ότι οι μετανάστες απειλούν την ταυτότητά μας και την εθνική μας συνοχή. Επίσης αυτό δεν έχει βάση. Ότι οι μετανάστες δεν μπορούν να αποκτήσουν ελληνική συνείδηση, να υπηρετήσουν την Ελλάδα ως πατρίδα τους, να αναλάβουν και αυτοί τις υποχρεώσεις ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Κι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ότι οι μετανάστες αποτελούν ένα βάρος για τη χώρα μας, για την Ελλάδα. Δεν είναι αλήθεια. Όπως και το ότι οι μετανάστες μπορεί να είναι πηγή τρομοκρατίας, ανασφάλειας και ανωμαλίας..»

Ολόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία Παπανδρέου μπορεί να βρεθεί εδώ

Το κατά πόσο συνάδουν οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου με την ακολουθούμενη τακτική σήμερα της κυβέρνησής του, το αφήνουμε στους αναγνώστες μας. Όμως, είναι χαρακτηριστικό πως ο κ. Ραγκούσης, λησμονεί. Με σκοπό να παραπληροφορήσει και να σπείρει το φόβο προς τους Έλληνες πολίτες; Για τους «επικίνδυνους υποκινητές» και τους «λαθρομετανάστες». Τις ίδιες φοβίες που καταγγέλλει ο κ. Παπανδρέου.

Αποσπάσματα συνέντευξης Υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση στο ΒΗΜΑ FM

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε ο Υπουργός κ. Ραγκούσης στο ΒΗΜΑ FM, όπως τη βρήκαμε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών όπου και έχει αναρτηθεί την οποία και παραθέτουμε ως ντοκουμέντο ανευθυνότητας και διγλωσσίας:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα δηλαδή από τους 250 αυτούς θα αρχίσουν συνεντεύξεις για να δουν αν δικαιούνται άσυλο ή όχι και αν θα μείνουν στη χώρα ή αλλιώς θα σταλούν πού;  Στα Χανιά ή στην πατρίδα τους;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, κύριε Παπαδόπουλε, στην πραγματικότητα ναι κάπως έτσι είναι η διαδικασία για όσους ζητήσουν άσυλο.  Βέβαια και αν ζητήσουν άσυλο μπαίνουν σε μια διαδικασία γιατί από όσο γνωρίζω είναι αρκετές χιλιάδες οι αιτήσεις για άσυλο που εκκρεμούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 47.000 διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες, κύριε Υπουργέ, εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό.  Και μάλιστα γράφουν οι εφημερίδες ότι με τους ρυθμούς που εξετάζονται, περίπου 300 κάθε μήνα θα πάρει χρόνια για να εξεταστούν αυτές που έχουν ήδη κατατεθεί.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Στο ίδιο νομοσχέδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που πια είναι νόμος του κράτους, ο 3907, έχουν αλλάξει και οι διαδικασίες, έχουν επιταχυνθεί, έχουν βοηθήσει και όλοι όσοι έπρεπε να βοηθήσουν ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να διεκπεραιωθεί η διαδικασία.  Αλλά δεν έχετε άδικο ότι βεβαίως δεν πρόκειται αυτό το πράγμα να λυθεί από μια μέρα στην άλλη.

Πάντως έχει αποκτήσει η Ελλάδα ένα πολύ σύγχρονο, ένα πολύ προοδευτικό πλαίσιο εξέτασης όλων αυτών των αιτήσεων και βεβαίως μη ξεχνάμε, να γίνω και λίγο πιο ουσιαστικός για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι κατά κανόνα, εξ ορισμού μία διαδικασία αίτησης και απόκτησης ασύλου συνδέεται με ανθρώπους των οποίων κινδυνεύει η ζωή τους εάν γυρίσουν στη χώρα τους, γιατί στη χώρα τους υπάρχουν ζητήματα δημοκρατικών ελευθεριών και ούτω καθ΄ εξής, μη το ξεχνάμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η διαδικασία δεν είναι του Υπουργείου σας, είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Έτσι δεν είναι;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Αυτή η διαδικασία ναι. Είναι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αυτό που ήταν και πρέπει να το πω, γιατί ξέρετε, νομίζω ότι ίσως είναι και η εξήγηση κατά ένα μεγάλο ποσοστό όλων όσων συνέβησαν. Απαράδεκτων όσων συνέβησαν με αποκορύφωμα τη κατάληψη της Νομικής και το οποίο αφορά κύριε Παπαδόπουλε το δικό μας Υπουργείο.

Είναι το γεγονός, ότι πριν από μόλις δύο χρόνια, δηλαδή εκεί στις αρχές του 2009 τέλη του 2008, είχε πάλι ξεκινήσει μία προσπάθεια 15 αν θυμάμαι καλά τότε Μαροκινών, πάλι από τα Χανιά, πάλι από το περίφημο στέκι Χανίων.

Οι οποίοι αυτοί Μαροκινοί είχαν ξεκινήσει, είχαν έρθει Αθήνα, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας και τελικά τι έγινε; Νομιμοποιήθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαζί με άλλους 150.000 αν θυμάμαι καλά.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Είχαν ολοκληρωθεί, έχετε δίκιο. Είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μαζικής νομιμοποίησης περίπου 150.000 παράνομων οικονομικών μεταναστών στο διάστημα 2005 – 2007 με αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ήταν η 3η στη σειρά μαζική νομιμοποίηση που έκανε η χώρα μας, όμως πλέον αυτών των 150.000 υπήρξε ένα ειδικό περιστατικό 15 Μαροκινών από τα Χανιά, οι οποίοι ξεκινώντας σας ξαναλέω αυτή τη πορεία, περνώντας από απεργία πείνας, κατάφεραν να αποκτήσουν με απόφαση πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, νόμιμους τίτλους παραμονής στη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκβίασαν δηλαδή τη κυβέρνηση να πάρουν νόμιμους τίτλους απ’ ότι καταλαβαίνω.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι επειδή όλα αυτά λειτουργούν στη συλλογική μνήμη και βεβαίως και της Πολιτείας, αλλά πολύ περισσότερο και των ανθρώπων αυτών των Κοινοτήτων των μεταναστευτικών.

Αυτό ήταν η μεγάλη ενθάρρυνση όλης αυτής της ιστορίας που έφτασε τώρα μέχρι τη κατάληψη της Νομικής, γιατί στην πραγματικότητα τι θέλανε να κάνουν; Θέλανε να κάνουν το ίδιο -να το πω έτσι- την ίδια προσπάθεια θεωρώντας ότι με τα ίδια αντανακλαστικά θα λειτουργήσουμε και εμείς.

Πράγμα το οποίο βεβαίως θέλω άλλη μία φορά να πω, ότι δεν έγινε όπως είδατε, έληξε η κατάληψη της Νομικής χωρίς εμείς να υποχωρήσουμε, ούτε κεραία σε αυτό, ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει, ούτε μας επιτρέπετε να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε και στο μέλλον.

…ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άνθρωποι οι οποίοι παρέσυραν τους μετανάστες να κάνουν αυτό το happening θα έχουν κάποιες κυρώσεις από την πολιτεία;

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ πιστεύω ότι αυτή η επείγουσα προκαταρκτική που έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία δεν  μπορεί να μην ολοκληρωθεί. Δεν γίνεται άλλο να συνεχίζεται η ατιμωρησία. Μιλάμε στην Ελλάδα πολλές φορές και λέμε ατιμωρησία, υπάρχει παντού ατιμωρησία. Μα και εδώ υπάρχει ατιμωρησία. Και όχι μόνο τώρα, τώρα δεν πρέπει να υπάρξει, αλλά τις προηγούμενες φορές.

Επικρατούσε η λογική να γίνουν παράνομες πράξεις, να γίνουν καταλήψεις, να γίνουν καταστροφές, και επειδή αποφύγαμε τα χειρότερα δεν προχωρούσε μία διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι έτσι.

Πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθούν ευθύνες διότι σας ξαναλέω δεν έχει το περιθώριο η ελληνική κοινωνία, η χώρα στο σύνολό της, να αντιμετωπίζει κάθε τόσο τέτοιους αναπάντεχους κινδύνους.  Γιατί;  Γιατί στο παρελθόν κάποιοι πράγματι λειτούργησαν με πλημμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους ή με τελείως λανθασμένο πολιτικά τρόπο πάντοτε με γνώμονα εννοώ το δημόσιο συμφέρον.

Λοιπόν, αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό να το δούμε, κύριε Υπουργέ, γιατί μέχρι τώρα δεν το έχουμε δει.  Δηλαδή όταν έχουμε έκτροπα, επεισόδια ή οτιδήποτε με το που σταματά η κρίση ξεχνούμε και αυτούς που τα διέπραξαν.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Ναι, εγώ νομίζω ότι δεν πρέπει..

…ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας κρατήσουμε πάντως ότι όλη αυτή η επιχείρηση είχε αίσιο τέλος. Θα μπορούσε να είχε βυθιστεί η Αθήνα, να είχε καεί η Αθήνα, να είχαμε αιματοκύλισμα και παρόλα αυτά οι άνθρωποι φύγανε πεζοί και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Πατησίων.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και ας κρατήσουμε ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι υποκινητές, οργανωτές στους οποίους πρέπει να αποδοθούν ευθύνες πάση θυσία από τον Εισαγγελέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το κρατάμε οπωσδήποτε, κύριε Υπουργέ.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Και επίσης πρέπει αυτό το περιστατικό της κατάληψης της Νομικής να γίνει γομολάστιχα με την οποία θα σβήσει από τη συλλογική μνήμη των οικονομικών μεταναστών το παράδειγμα των μαζικών νομιμοποιήσεων ή και της νομιμοποίησης των 15 Μαροκινών το 2008-2009 διότι αυτό δεν πρόκειται να επαναληφθεί από εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτή τη συνομιλία.  Γεια σας.

Καλή σας ημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Καλή σας ημέρα.

Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ, καλή σας ημέρα.

Η συνέντευξη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Για όσους το επιθυμούν, αρκεί να κοιτάξουν εδώ

Τέλος, να τονίσουμε εδώ ότι – σύμφωνα με πληροφορίες μας – κι άλλοι κοινωνικοί χώροι πέρα από το «περίφημο στέκι» που έβαλε στο στόχαστρο ο κ. Υπουργός, θα δεχτούν επίθεση  στα Χανιά και μάλιστα σύντομα αναμένονται εξελίξεις, ενώ και ο server του blog της πρωτοβουλίας αλληλεγγύης όλη μέρα χθες είχε πέσει.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Κανένα σχόλιο

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live