22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Αφήσαμε έναν άνθρωπο να πεθάνει επειδή μπλέξαμε στη γραφειοκρατια”: Το ΕΚΑΒ ρίχνει τις ευθύνες στην Πυροσβεστική και το Λιμενικό για την αργοπορία που κόστισε τη ζωή της 27χρονης Κορίνας

Ημερομηνία:

Αίσθηση της οικογένειας είναι ότι υπήρξε καθυστέρηση στον τρόπο που ανταποκρίθηκαν τα σωστικά συνεργεία. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο συνεπιβάτης της άτυχης κοπέλας στο αυτοκίνητο, Πέτρος Γασπαράκης.

«Το γιατί δε δόθηκε σήμα να σηκωθεί νωρίτερα το ελικόπτερο, θα σας το πει ο γιατρός. Όταν προσέγγισε στο σημείο, και ήρθε σε επαφή με εμένα πήρε αμέσως τηλέφωνο για να γίνει διακομιδή, πήρε τρεις φορές, και ήταν σαν να παρακαλούσε. 05.53 είχα αναρριχηθεί και είχα σήμα και ενημέρωσα το 166», εξήγησε ο κ. Γασπαράκης.

«Οι διασώστες πήγαν με σχοινιά, ήταν δύσκολο να κατέβουν. Μου πήρε μισή ώρα να ανέβω από το γκρεμό. Πήγα να ξαναπέσω, πιάστηκα από κάτι ρίζες», συνέχισε ο ίδιος την περιγραφή του.

«Με το που τουμπάραμε, βγήκα από τη μεριά του συνοδηγού, έβγαλα και την Κορίνα και μου έλεγε ότι πονούσε το πόδι της. Της έριξα μια κουβέρτα, βρήκα το κινητό μου, και επειδή δεν είχα σήμα της είπα ότι πρέπει να ανέβω. Τη χαιρέτισα για τελευταία φορά και πήγα πάνω. Όταν πήρα το 166 περιέγραψα τη βαρύτητα του συμβάντος και λέω από μόνος μου ότι χρειάζεται αεροδιακομιδή. Μετά πήρα και στο ιατρείο στη Γαύδο. Ο γιατρός σε 10-12 λεπτά ήταν εκεί. Από το ΕΚΑΒ μας έλεγαν απλά εντάξει. Το ελικόπτερο έφτασε γύρω στις 11 και μισή», πρόσθεσε ο κ. Γασπαράκης.

«Ο γιατρός όταν ήρθε μου είπε να πάμε, και εκείνη την ώρα ήρθαν οι πυροσβέστες. Ο γιατρός με πήγε στο ιατρείο και γύρισε στο σημείο του συμβάντος. Οι πυροσβέστες δεν μπορούσαν να την ανεβάσουν», είπε ακόμα ο ίδιος.

Όπως ειπώθηκε και στην εκπομπή το ελικόπτερο τελικώς ήρθε από το Ηράκλειο όμως υπήρξε παλιάς τεχνολογίας διχως εξειδικευμένο προσωπικό.

Όπως αναφέρθηκε, “αν ερχόταν το σήμα θα πήγαινε το SUPER PUMA είτε από τη Ρόδο που είναι 1 ώρα είτε από την Ελευσινα που είναι δύο ώρες. Το SUPER PUMA με ειδική μονάδα. Μονάδα με ανθρώπους ειδικούς. Θα έπαιρναν το κορίτσι από την παραλία. 5.50 δόθηκε το σήμα; Στις 7 η ώρα θα είχε φτάσει το SUPER PUMA, θα είχε πάρει το κορίτσι με καλάθι ειδικό και θα το πήγαινε στο νοσοκομείο. Και δε δόθηκε αυτή η εντολή να πάει το SUPER PUMA που ήταν έτοιμο και στη Ρόδο και στην Ελευσίνα”

Τι απαντά το ΕΚΑΒ

Στην εξέλιξη της συζήτησης στην εκπομπή αποτυπώθηκε ένα γραφειοκρατικό μπάχαλο σε σχέση με το ποιος έχει να κάνει τι, που οδήγησε σε μεγάλη αργοπορία στο να δοθούν οι κατάλληλες εντολές και σε πολύωρη αργοπορία που ίσως τελικά να κόστισε τη ζωή της 27χρονης Κορίνας.

Σε σχετική ερώτηση για τον λόγο που υπήρξε τέτοια καθυστέρηση ο κ. Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος εργαζομένων του ΕΚΑΒ, είπε:

«Το ΕΚΑΒ έχει καταγραφεί η κλήση στο συντονιστικό κέντρο του Ηρακλείου στις 06.15, ενημερώθηκε ο συντονιστής του ΕΚΑΒ. Αυτά καταγράφονται. Εμείς δεν έχουμε βάση ΕΚΑΒ στη Γαύδο, εμείς ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, Λιμενικό, Κέντρο, Υγειας, Αστυνομία και Πυροσβεστική και ήμασταν σε ετοιμότητα αν γινόταν αεροδιακομιδή, όπως έγινε.  Παραλάβαμε τον κύριο που ήταν στα επείγοντα περιστατικά”.

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι πήγε 11 η ώρα η αεροκομιδή και γιατί δεν ειπε από τις 6 το ΕΚΑΒ να σηκωθεί το SUPER PUMA και αντ’ αυτού πήγε πολύ αργοπορημένα το ακατάλληλο ΧΙΟΥΙ ο κ. Μαθιόπουλος ειπε:

Το ΕΚΑΒ σε τέτοιες καταστάσεις δεν κάνει έρευνα και διάσωση σε γκρεμούς ή στη θάλασσα. Εμείς απλά ενημερώσαμε.

Σε ερώτηση ποιος δίνει εντολή, ποιος δίνει το σήμα ο κ. Μαθιόπουλος είπε:

"google ad"

Το σήμα το έδωσε το ΕΚΑΒ στις αρμόδιες υπηρεσίες που έπρεπε να επιχειρήσουν. Εμείς δεν έχουμε βάση στη Γαύδο αλλά δεν επιχειρηρούμε σε γκρεμούς.

Σε νέα ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί δεν ειδοποιήθηκε ώστε να πάει SUPER PUMA αφού οι ώρες ήταν κρίσιμες και ποιος τελικά είχε την ευθύνη για να δώσει την εντολή ο κ. Μαθιόπουλος είπε:

Όταν φτάνει η πυροσβεστική και η αστυνομία στο σημείο περιμένουμε να μας πουν τι θα γίνει. Εμείς δεν είχαμε εικόνα τι είχε συμβεί. Επικοινωνήσαμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες τις τοπικές για να επέμβουν. Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να μας πουν τι θα γίνει, αν θα γίνει αεροδιακομιδή, αν θα γίνει μεταφορά μέσω λιμενικού. Από τη στιγμή που έφτασε η πυροσβεστική στο σημείο, ενημερώνονται τα συγκεκριμένα σωστικά μέσα. Δύο περιπτώσεις υπήρχαν, ή να επέμβει η ΕΜΑΚ ή το Λιμενικό», σημείωσε ο κ. Μαθιόπουλος.

Η δημοσιογράφος επισήμανε οτι είναι μια γυναίκα που χαροπαλεύει σε ένα γκρεμό και ένας άλλος άνθρωπος σε ένα Κέντρο Υγείας και φωνάζει σώστε την κοπέλα μου, θέλουμε ελικόπτερο. Έχει πάει η πυροσβεστική. Ο πυροσβέστης είναι στο σημείο στις 6.30 το πρωί. Ποιος πρέπει να ειδοποιήσει; Το λιμεναρχείο δεν πήγε.

Ο κ. Μαθιόπουλος απάντησε:

“Από τη στιγμή που έχει πάει πυροσβεστική στο σημείο, ενημερώνονται τα διασωστικά μέσα. Δύο περιπτώσεις υπήρχαν. Ή να επέμβει η ΕΜΑΚ ή να επέμβει το Λιμενικό. Αυτοί θα διαχειριστούν την κατάσταση. Εμείς δεν ήμασταν σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Το Λιμενικό και η Πυροσβεστική επρεπε να λάβουν τις αποφάσεις. Αυτές κρίνουν πώς θα μεταφερθεί”.

Η δημοσιογράφος επισήμανε:

“Αφήσαμε έναν άνθρωπο να πεθάνει επειδή μπλέξαμε στη γραφειοκρατια. Ποιος θα δώσει την εντολή”

“Δεν είναι θέμα γραφειοκρατίας, είναι ποιοι επιχειρούν σε αυτές τις καταστάσεις. Είναι από δύο υπηρεσίες. Αν είναι από θάλασσα είναι το λιμενικό, αν είναι σε βράχο είναι η πυροσβεστική. Εμείς ενημερώσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες”, είπε ο κ. Μαθιόπουλος.

“Ο λόγος του γιατρού δε σας έφτανε;”, ρώτησε η δημοσιογράφος.

“Εμείς δεν εμπλεκόμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Τη διαδικασία αναλαμβάνει η Πυροσβεστική και το Λιμενικό”, είπε ο κ. Μαθιόπουλος.

“Ο γιατρός διακόνευε για ένα ελικόπτερο και δεν έπαιρναν στα σοβαρά!”, είπε ο κ. Γασπαράκης.

Με πληροφορίες από  megatv.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε χθες, Τετάρτη, από τη ζωή σε ηλικία 73...