Το βιβλίο “Χαλεπιανός Μανές: το ταξίδι μιας μελωδίας που δεν γνωρίζει σύνορα”, των Κυριάκου Ελευθεριάδη και Κάρμεν Βουρβαχάκη παρουσιάζει την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στις 20:0, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσιβαρά στο Λαογραφικό Μουσείο Γαβαλοχωρίου
Τι κοινό μπορεί να υπάρχει ανάμεσα σε έναν δερβίση από το Ιράκ, έναν Κούρδο ποιητή, τον Adnan Menderes, έναν τσιγγάνο, μία τραγουδίστρια των καφέ αμάν της Αμερικής, μία οικογένεια Λιβανέζων, έναν Ρεθυμνιώτη ρολογά και έναν μικρασιάτη πρόσφυγα; Γιατί όλοι τραγουδούν το ίδιο τραγούδι; Και ποιο είναι αυτό;
Ο «Χαλεπιανός Μανές: το ταξίδι μιας μελωδίας που δεν γνωρίζει σύνορα» ακολουθεί τις ιστορίες ενός μουσικού σκοπού που στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα ηχογραφείται στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στην Βυρητό, στην Βαγδάτη, στην Αμερική. Τον συνοδεύουν στίχοι στα εβραϊκά, στα κουρδικά, στα τουρκικά, στα ελληνικά, στα αραβικά που άλλοτε μιλούν για έρωτα, άλλοτε για ξενιτιά. Άλλες φορές πάλι, μιλούν απευθείας στον Θεό ή λειτουργούν ως εργαλείο μνήμης για την ιστορία ενός λαού.
Σε κάθε μέρος όπου τον συναντάμε, θεωρείται κομμάτι της τοπικής μουσικής παράδοσης και οι εκδοχές για την προέλευσή του είναι τόσο πολλές, σχεδόν όσες και οι εκτελέσεις του.
Συμμετέχει η μουσική συλλογικότητα Yar Aman
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.