Μετά από μήνες καθυστέρησης, η Συρία ξεκίνησε να παραδίδει το εναπομείνον 7% των υλικών από το χημικό της οπλοστάσιο, πηγές από το Πεντάγωνο ανέφεραν την Τρίτη.
«Η μεταφορά τους έχει ξεκινήσει» είπε ο εκπρόσωπος του Πεντάγωνου ναύαρχος John Kirby.
Η σχετική είδηση έφθασε λίγο μετά από κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Έθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων στην οποία ενημέρωναν ότι η Συρία έχει καταστρέψει ολόκληρο το δηλωμένο απόθεμα ισοπροπανόλης, υλικού που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του αερίου Σαρίν.
Στην ανακοίνωση σημειωνόταν μεταξύ άλλων ότι: «Τώρα μόλις 7,2 % του χημικού οπλοστασίου της Συρίας παραμένει στη χώρα εν αναμονή της μετακίνησής του για να ξεκινήσει η επιχείρηση καταστροφής.»
Πάντως, δυσαρέσκεια υπάρχει για το γεγονός ότι η Συρία δεν είχε δηλώσει ότι έχει στην κατοχή της το χημικό χλωρίνη.
Η χλωρίνη είναι χιλιάδες φορές λιγότερο θανατηφόρά από το αέριο σαρίν αλλά είναι παράνομη σύμφωνα με τη συνθήκη για τα χημικά όπλα που έχει υπογράψει η Συρία και η χρησιμοποίησή της αποτελεί μία αθέτηση των όρων της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.
Παραιτήθηκε ο Μπαχρίμι – Κατάρρευση ειρηνευτικών συνομιλιών
Την ίδια στιγμή όμως, μία άλλη εξέλιξη έρχεται να επισκιάσει τα νέα για την έναρξη παράδοσης και του εναπομείνοντος χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο KUNA, oΓενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν «με μεγάλη λύπη» έκανε αποδεκτή την Τρίτη την παραίτηση του κοινού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και της Αραβικής Λίγκας Lakhdar Brahimi.
Ο Μπαν κι Μουν δήλωσε από το Τόκυο, ότι η παραίτησή του αποτελεί «μία αποτυχία για όλους μας» μπροστά στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Σύμφωνα με αναλυτές η παραίτηση Brahimi δεν αποτελεί έκπληξη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και της Αραβικής Λίγκας ετοίμαζε εδώ και καιρό την παραίτησή του εφόσον συνειδητοποιούσε ότι η όλη ειρηνευτική διαδικασία αποτελούσε ένα παιχνίδι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Άλλοι αναλυτές πιο φιλικά προσκείμενοι προς τις θέσεις κύκλων εντός της Αμερικής που τάσσονται υπέρ μίας πιο «ενεργής ανάμειξης» ξένων δυνάμεων τονίζουν ότι για την παραίτηση Brahimiη ευθύνη ανήκει στη μη θέληση της διεθνής κοινότητας να επέμβει στη Συριακή κρίση.
Σύμφωνα με την Guardian,oνέος διαμεσολαβητής θα εκπροσωπεί μόνο τον ΟΗΕ και όχι τη βαθιά διχασμένη Αραβική Λίγκα. Η αλλαγή θεωρούνταν αναπόφευκτη μετά την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη και την απόφαση του προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ να ξαναδηλώσει υποψηφιότητα στις εκλογές της Συρίας τον επόμενο μήνα.
Μπαν Κι Μουν: «το 93% του χημικού οπλοστασίου της Συρίας έχει ήδη καταστραφεί»
Να υπενθυμίσουμε ότι βασικό σημείο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Γενεύης ήταν και η συμφωνία για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Έναςτρίτοςγύροςσυνομιλιώνέχεισχεδιαστείαλλά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για την πραγματοποίησή του. Ο Μπαν κι Μουν σε δηλώσεις του στο πρακτορείο KUNA προέτρεψε όσες χώρες έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν πιέσεις τόσο στη Συριακή κυβέρνηση όσο και στις δυνάμεις των ανταρτών ώστε να ξανακαθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Όμως αυτό φαντάζει πλέον πολύ δύσκολο: «Φοβάμαι ότι και οι δύο πλευρές έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να κερδίσουν την άλλη πλευρά μέσω της στρατιωτικής νίκης. Δεν υπάρχει τέτοια επιλογή.» είπε οΜπαν κι Μουν.
Και συνέχισε: «τα Ηνωμένα Έθνη δουλεύουν πολύ σκληρά για να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας. 93% των χημικών όπλων της Συρίας έχουν καταστραφεί. Θα τα καταστρέψουμε ολοκληρωτικά».
height=360Αναζητώντας αντικαταστάτη του Μπαχρίμι
Σύμφωνα με διαρροές μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται για πιθανοί διάδοχοί του είναι και αυτά του KevinRudd, πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, του Kamel Morjane, πρώην υπουργού εξωτερικών της Τυνησίας αλλά και του γνωστού μας Javier Solana, πρώην εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ο Brahimi, 80 ετών πλέον, είχε εξαρχής δηλώσει τις έντονες αντιδράσεις του για την πορεία των συνομιλιών και είχε απειλήσει πολλές φορές με παραίτηση.
Διπλωμάτες που δουλεύουν στην υπόθεση της Συρίας παραδέχονται σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι νοιώθουν συγκλονισμένοι από το μέγεθος της κρίσης, καθώς και την απόγνωσή τους για την απουσία της όποιας προόδου και των συνεχών επιπλοκών που παρουσιάζονται εξαιτίας της έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και της δύσης για το θέμα της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την έναρξη των συγκρούσεων στη Συρία το Μάρτη του 2011. Περισσότεροι από 2.500.000 άνθρωποι είναι πρόσφυγες πολέμου σε άλλες χώρες ενώ επιπλέον 9.000.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι εντός της Συρίας και χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιγράψει την κατάσταση στη Συρία ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη σύγχρονη ιστορία.
Γ.Α.
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.