Στις 10 Αυγούστου στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

Κανένα σχόλιο

Στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου παρουσιάζεται την Κυριακή 10 Αυγούστου ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου από το Δημοτικό Θέατρο Ρούμελης. Το ρόλο του Προμηθέα θα ερμηνεύσει ο Χρίστος Καλαβρούζος που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Η παράσταση αυτή είναι μια συλλογική εμπειρική κατάθεση σημαντικών συντελεστών του θεάτρου μας που με σεβασμό στο λόγο και στην παράδοση φιλοδοξεί να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα.

Το κορυφαίο και πάντα σύγχρονο έργο του Αισχύλου παίχτηκε για πρώτη φορά το 475 π.Χ. Ο Προμηθέας τιμωρείται από τον Δία και καταδικάζεται στην ερημιά, πάνω στην κορυφή του βράχου γιατί παραβίασε τη θεοκρατική τάξη πραγμάτων. Έγινε το αιώνιο σύμβολο ενός ελεύθερου πνεύματος που αντιμάχεται τις σκοτεινές δυνάμεις.

"Sponsored links"

prom1 Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι ένας διαλογισμός με το άγνωστο. Μια μεγαλειώδης σπαρακτική κραυγή οργής για το παράλογο και αναιτιολόγητο. Η ρήξη είναι οριστική. Ο Προμηθέας έκλεψε το άνθος της φωτιάς και το δώρισε στους θνητούς που σαν σκιές ονείρου περνούσαν τη μακριά ζωή τους όπως λάχει στα τυφλά. Έδειξε στους θνητούς πώς να φτιάχνουν καλύβες, γιατροσόφια ν’ απαλύνουν τον πόνο τους, να ξεχωρίζουν τις εποχές, να ερμηνεύουν όνειρα, χρησμούς, πώς να υποτάξουν τα ζώα για να αναλάβουν τους πιο βαριούς μόχθους του ανθρώπου και ότι πολύτιμο κρύβει η γη στα σπλάχνα της, κι’ ακόμα υπέρτατη σοφία, τον αριθμό τους βρήκε και τη γνώση των γραμμάτων, μνήμη των πάντων και μητέρα των μουσών. Όλες οι ανθρώπινες τέχνες, είναι δωρεές του Προμηθέα. Για όλα αυτά καρφώνεται στην ερημιά, στην κορφή ενός βράχου που θα οδεύσει αμέτρητους αιώνες. Εκεί στην ερημιά του κόσμου φτάνει ένα άλλο θύμα του Δία, η τιμωρημένη από την Ήρα περιπλανώμενη Ιώ. Ο Προμηθέας προφητεύει ότι απ’ τη γενιά της θα γεννηθεί ο λυτρωτής του….

Οι συντελεστές της παράστασης:

Μετάφραση: Παναγιώτης Μουλλάς

Σκηνοθεσία: Χρίστος Καλαβρούζος

Σκηνικά: Λαλούλα Χρυσικοπούλου

Κοστούμια: Ελένη Δουνδουλάκη

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Μουσική Διδασκαλία: Ολυμπία Κυριακάκη-Λουκίσσα

Χορογραφίες: Έρση Πήττα

"Sponsored links"

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτης Αδάμ

Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Άντζυ Πυκνάδα

Βοηθός Χορογράφου: Ελένη Μόμτσου

Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί:

Προμηθέας: Χρίστος Καλαβρούζος

Κράτος: Περικλής Καρακωνσταντόγλου

Ήφαιστος: Βασίλης Κολοβός

Βία: Θωμάς Βούλγαρης

Ωκεανός: Περικλής Καρακωνσταντόγλου

Ιώ: Γιούλη Τάσιου

Ερμής: Θωμάς Βούλγαρης

Χορός:

Τίνα Αλεξοπούλου, Εύα Βάρσου, Μαρία Βλαχάκη, Μαρία Γίτσα,

Ευγενία Δημητροπούλου, Βάσω Καρπούζα, Σιμόνη Κολέντζου

Εύη Μητσοπούλου, Έλενα Μόμτσου, Δήμητρα Φράντζιου, Εύη Φώτου

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live