2.500 άνθρωποι στους δρόμους των Χανίων ενάντια στα νέα μέτρα ακραίας λιτότητας

Κανένα σχόλιο

Μαζική αλλά και με μικροαπρόοπτα η πορεία στα Χανιά

Από νωρίς στις 11 η συγκέντρωση του κόσμου ήταν μεγάλη στην Πλατεία Αγοράς. Πολλά τα πανό από φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία εργαζομένων, μετανάστες αλλά και κοινωνικούς φορείς. Άνθρωποι που κατέβηκαν στο δρόμο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που έγινε στο  προκαθορισμένο σημείο για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με τη ζωή τους που επικυρώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν – με αντιδράσεις – και μέσα στη Βουλή.

Οι καθιερωμένες ομιλίες πραγματοποιήθηκαν, σχετικά σύντομες αυτή τη φορά. Μέρος του κόσμου εξέφρασε την αντίδρασή του ως προς τη στάση που τήρησε και τηρεί η ΓΣΕΕ, διέκοπταν την ομιλία του εκπροσώπου του Εργατικού Κέντρου και γιούχαραν, δίχως όμως να υπάρξει κάποια σύρραξη.

"Sponsored links"

Η πορεία ξεκίνησε περίπου στις 12 και πέρασε από τα καθιερωμένα σημεία. Στην κεφαλή της το Εργατοϋπηλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων. Το μέγεθός της μεγάλο, εντυπωσιακό και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ έστριβε από την πλατεία των Νέων Καταστημάτων, υπήρχε ακόμα κόσμος στην Πλατεία Αγοράς. Η παρουσία των αστυνομικών διακριτική, δίχως προκλήσεις.

Πιο δυναμικά τα μπλοκ των φοιτητών – Πολυτεχνείου και ΤΕΙ – καθώς και αυτό του Φόρουμ Μεταναστών όπου οι μετανάστες φώναζαν συνθήματα στα ελληνικά και στα αραβικά ενώ το πανό τους ανέγραφε ότι «οι ταξικοί αγώνες δεν έχεις ξένες γλώσσες και χώρες καταγωγής». Σημαντική η παρουσία και του αναρχικού μπλοκ όπου η πλειοψηφία των ανθρώπων ήταν νέοι σε ηλικία.

Ξεχωριστή παρουσία είχε και η ανοιχτή συνέλευση από τα χωριά της βορειοδυτικής Κρήτης, καθώς και οι αναπληρωτές καθηγητές. Των τελευταίων το πανό  έγραφε χαρακτηριστικά: «Μας ΕΣΠΑσαν τα νεύρα, πόσο καιρό αν-απλήρωτοι ακόμα;» και καλούσαν σε κοινό αγώνα μόνιμων και αναπληρωτών. Επίσης, παρουσία είχαν οι ταχυδρόμοι και άλλα σωματεία, όπως και διάφορα κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς της Αριστεράς.  Άξια αναφοράς ήταν η μικρή παρουσία κόσμου πίσω από το πανό του εργατικού κέντρου, της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Στο σημείο που βρίσκεται το Δημαρχείο Χανίων έγινε μία σύντομη στάση και ακούστηκαν συνθήματα. Ο κόσμος έξω από την πορεία στη μεγάλη του πλειοψηφία επικροτούσε τους διαδηλωτές. Ο Νίκος ο διαδηλωτής παραμένει άνεργος και κάνει που και που κανά ιδιαίτερο. Ο Γιάννης κι αυτός διαδήλωσε, μετά από πολύχρονες κι επίπονες σπουδές, κι ένα διδακτορικό στα χέρια, επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι και αυτός άνεργος εδώ και ένα χρόνο. Επέστρεψε στο σπίτι των γονιών του κι ετοιμάζει σύντομα βαλίτσες για εξωτερικό, ο Γιώργος χαιρόταν που κατέβασε μπλοκ και το ΤΕΙ…

Η πορεία συνεχίστηκε δίχως απρόοπτα έως ότου έκανε τον κύκλο και έφθασε ξανά στο σημείο της Πλατείας Αγοράς. Εκεί, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ επιθυμούσαν να σταματήσει η πορεία και να διαλυθεί ο κόσμος κάτι όμως που βρήκε αντίθετη την πλειοψηφία των διαδηλωτών. Για μια στιγμή δημιουργήθηκε μία παροδική σύγχυση έως ότου η πορεία συνέχισε δίχως την παρουσία του Εργατικού Κέντρου που επέλεξε να παραμείνει στην Πλατεία Αγοράς. Λίγοι κοίταξαν πίσω.

Στα ευχάριστα απρόοπτα η εμφάνιση του κ. Σπύρου που βρέθηκε στα Χανιά από την Αλεξάνδρια Ημαθείας, με τη λατέρνα του. Μας είπε πως ήταν χρόνια άνεργος, ήρθε μια μέρα στο μυαλό του να βγει στους δρόμους, με τη λατέρνα του παπού του. Από τότε ταξιδεύει και παίζει μουσική σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, στους δρόμους, για τη φτώχια, με τη λατέρνα, και φιλότιμο. Έπαιξε για λίγο μουσική και στον κόσμο που βρέθηκε στο δρόμο του και ο κόσμος αντιλαμβανόμενός τον, τον χειροκρότησε.

Συνθήματα γράφτηκαν αρκετά στους τοίχους  καθ’ οδόν προς τα Δικαστήρια. Ένα αρκετά ευφάνταστο, που γράφτηκε έξω από ένα γυμναστήριο διαπίστωνε αρκετά στωικά: «Άλλοι στους δρόμους, κι άλλοι στους διαδρόμους».

Η πορεία έφθασε στη Νομαρχία και μετά από σύντομη στάση όπου ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στο ΔΝΤ, την κυβέρνηση, και τις πολιτικές που εφαρμόζονται επέστρεψε από την οδό Δημοκρατίας για την Πλατεία Αγοράς όπου είχε γίνει η εκκίνηση και μετά από αρκετό χρόνο και αργά, με συζητήσεις μεταξύ των πολλών διαδηλωτών, διαλύθηκε.

Νέες διαδηλώσεις θα οργανωθούν και την επόμενη βδομάδα, κι απ’ ότι φάνηκε από τη σημερινή διαδήλωση, η μαζικότητα όπως και ο παλμός έχει επιστρέψει.  Κάτι που είναι φανερό και από τις φωτογραφίες που συντροφεύουν αυτό το κείμενο.

"Sponsored links"

Γ.Α.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live