20.000 πολίτες μόνο στην Κρήτη οδηγούνται στην απόγνωση με τις τράπεζες να τους κηρύττουν πόλεμο

Κανένα σχόλιο

Προέδρου της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών – Πολιτών

Στα πλαίσια τηςεκπομπής «ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών – Πολιτών Βαγγέλης Κρητικός, γνωστός από την πολύχρονη δραστηριοποίησή του στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των πολιτών με τις τράπεζες αλλά και από μία ποικιλία άλλων δράσεων, μίλησε στην εκπομπή «ΧΘΕΣ – ΣΗΜΕΡΑ – ΑΥΡΙΟ» και τον δημοσιογράφο Νίκο Αγγελάκη με αφορμή την είδηση που διαδόθηκε χθες μέσω ειδησεογραφικών πρακτορείων για διαγραφή χρεών πολιτών προς τράπεζες έως και 25%.

"Sponsored links"

Με αφορμή αυτή την είδηση, ο κ. Κρητικός μίλησε για πολλά παραπάνω και περιέγραψε μία εικόνα ζοφερή, μία κατάσταση εκρηκτική, και στην Κρήτη με πολίτες στα όρια της απόγνωσης και εξοργισμένους. Όλ’ αυτά, σε σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, όταν για πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους μια οικονομική εξουσία – το τραπεζικό καρτέλ – επιβάλλει πλήρως τις θέσεις του επί της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Όλη η συνέντευξη που αξίζει να διαβαστεί, όπως απομαγνητοφωνήθηκε για τις ανάγκες των αναγνωστών του «Α.τ.Κ.».

Διαγραφή χρεών έως 25% από μία μόνο τράπεζα επειδή                         φεύγει από την Ελλάδα

Νίκος Αγγελάκης: Με αφορμή μια είδηση που είδαμε στα πρακτορεία ειδήσεων, ότι οι τράπεζες περικόπτουν οφειλές έως 25% τι έχετε να πείτε. Επίσης, θέλουμε μια δήλωσή σας για τι γίνεται μ’ αυτή την υπόθεση που δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, που οι τράπεζες ζητούν αλλά οι οφειλέτες είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση, σε κατάσταση απελπισίας. Όπως θα έχετε μάθει, εδώ στην Κρήτη έχουμε και πολλές αυτοκτονίες.

Βαγγέλης Κρητικός: Βεβαίως, έχουμε κι εμείς μέλη μας τα οποία έχουν αυτοκτονήσει. Κατ’ αρχάς θα ήθελα να τονίσω, ότι η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά μόνο μία συγκεκριμένη ξένη τράπεζα η οποία προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες για δύο λόγους. 1ον, διότι ξέρει ότι από το σύνολο της οφειλής που ζητάει από το δανειολήπτη, το μεγαλύτερο μέρος του είναι παράνομο. Διότι, χρεώνει το επιτόκιο στις πιστωτικές της κάρτες και στα καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο ύψους από 18% έως 22%, όταν με επίσημη απόφαση του Αρείου Πάγου που ισχύει από το 2001, τα νόμιμα επιτόκια είναι στο 6,5%. Η ίδια αυτή τράπεζα, που δίνει την κάρτα στον Έλληνα δανειολήπτη – καταναλωτή με 18% έως 22%, στον Γερμανό τη δίνει με 6,5% και στον Εγγλέζο με 6%. Γνωρίζει λοιπόν ότι είναι παράνομες αυτές οι απαιτήσεις της, προτείνει η ίδια προκαταβολικά, έχοντας τεράστια νομικά προβλήματα επειδή χάνει το 80% των δικαστηρίων τα οποία γίνονται και οι δικαστικές αποφάσεις βγαίνουν εις βάρος της, διαγράφει προκαταβολικά τα παράνομα ποσά με στόχο πρώτο να εισπράξει και δεύτερον – γιατί ακολουθεί μία πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου της στην Ελλάδα  με τελικό στόχο και αντικειμενικό σκοπό – την αποχώρησή της από το ελλαδικό έδαφος.

Φιάσκο ο περίφημος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών

Από εκεί και πέρα, όλες οι υπόλοιπες τράπεζες, δυστυχώς, όχι μόνο δε διαγράφουνε αλλά ακολουθούν μία τοκογλυφική πολιτική. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο περίφημος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στην πράξη αποδείχθηκε ένα φιάσκο.Έχουμε μία παταγώδη αποτυχία. Το πολυδιαφημισμένο αυτό νομοσχέδιο το οποίο έδωσε πάρα πολλές ελπίδες και αφορά 1.000.000 ελληνικές οικογένειες και το οποίο υποτίθεται θα έδινε ανάσα σε αυτές τις οικογένειες δεν είναι τίποτα παραπάνω από άλλο ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης. Η απροθυμία που δείχνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στη συνδιαλλαγή τους με τους οφειλέτες είναι χαρακτηριστική. Σας αναφέρω, μεγάλες καθυστερήσεις στις απαντήσεις των αιτήσεων, ανούσιες δικαιολογίες για δήθεν προσκόμιση πρότυπων εγγράφων κι ένα γενικότερο αρνητικό κλίμα συνεργασίας συνθέτουν το γενικότερο παζλ του πιστωτικού φιάσκου σε αυτό το πρώτο στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

20.000 πολίτες μόνο στην Κρήτη οδηγούνται στην απόγνωση με τις τράπεζες να τους κηρύττουν πόλεμο

Την ίδια στιγμή, στην κυριολεξία δεκάδες χιλιάδες καταναλωτές και στην Κρήτη τους υπολογίζουμε στους 20.000 με 25.000 οδηγούνται στην απόγνωση. Και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη δεύτερη φάση του νομοσχεδίου το οποίο περιλαμβάνει δικαστική επίλυση των διαφορών με τις εκτιμήσεις όμως της Ομοσπονδίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξες να προδιαγράφονται. Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι χειριζόμαστε περίπου 11.000 φακέλλους. Λοιπόν, έχουμε λάβει απάντηση μόνο στις 500. Από τη στιγμή που κατατίθεται ο σχετικός φάκελος η ανταπάντηση της τράπεζας ήταν ή κατασχετήριο ή ένα μπαράζ ψυχολογικού πολέμου εις βάρος του δανειολήπτη το οποίο ξεκινάει με τηλεφωνήματα στον ίδιο, σε συγγενικά του πρόσωπα, στο φιλικό του περιβάλλον – όλα αυτά είναι με ενυπόγραφες καταγγελίες τις οποίες έχουμε προωθήσει στις αρμόδιες αρχές – με εξώδικα απειλητικά, και τρίτον, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια ψυχολογικού πολέμου, προσεγγίζουν το δανειολήπτη, του λένε ότι ο νόμος δε σου δίνει καμιά ελπίδα κι έλα να σου ρυθμίσουμε εμείς την οφειλή σου.

Τοκογλυφικές οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες στην περίπτωση ρύθμισης

"Sponsored links"

Ακούστε τώρα τοκογλυφικές ρυθμίσεις που προτείνουνε. Μεγάλη τράπεζα, ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος, σε υπόλοιπο οφειλής 6.000 ευρώ από πιστωτική κάρτα πρότεινε στα πλαίσια του εξωδικαστικού συμβιβασμού με δανειολήπτη επιτόκιο περίπου 14%, περίοδο εξόφλησης 14-15 χρόνια και τελικό ποσό αποπληρωμής 23.000 ευρώ. Για 6.000 ευρώ. Τα οποία ήδη ο δανειολήπτης τα είχε πληρώσει μια με μιάμιση φορά. Δεύτερο παράδειγμα: Μεγάλη ιδιωτική τράπεζα σε ανύποπτο αξιωματικό του λιμενικού σώματος. Υπόλοιπο οφειλής 37.000 ευρώ, του πρότεινε 20 χρόνια αποπληρωμής, επιτόκιο περίπου 14,5%, τελικό ποσό αποπληρωμής 128.000 ευρώ.

100 δις ευρώ του ελληνικού λαού στα χέρια 100 οικογενειών και ιδιοκτητών ιδιωτικών τραπεζών

Όπως γίνεται αντιληπτό μιλάμε πλέον για καθαρή τοκογλυφία εις βάρος του δοκιμαζόμενου μέσου ελληνικού νοικοκυριού. Την ίδια αυτή στιγμή που το σύνολο των ελληνικών τραπεζών έχει χρηματοδοτηθεί με χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων από τις διαδοχικές κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου με περίπου 100.000.000.000 ευρώ είτε με τη μορφή ρευστότητας, είτε με τη μορφή εγγυήσεων, κι όταν οι ίδιες αυτές τράπεζες με τα δικά μας χρήματα, με αυτά τα χρήματα που επιδοτούνται  αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή, δανείζουν το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο της τάξεως του 5% ή 6%. Δηλαδή τοκογλυφούν και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Κι όταν την ίδια στιγμή καθότι η πλειοψηφία των τραπεζών είναι ιδιωτικές εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, οι ιδιοκτήτες τους, οι κάτοχοί τους, αρνούνται να στηρίξουν τις ελληνικές εταιρείες που την τελευταία δεκαετία με επίσημα στοιχεία που καταθέσαμε στη Βουλή έχουν εισπράξει είτε υπό τη μορφή μερισμάτων, είτε υπό τη μορφή κερδών, είτε με τη μορφή υπεραποδόσεων των μετοχών τους πλέον των 30.000.000.000 ευρώ. Εκατό οικογένειες, 100 στελέχη.

Με το ΤΕΜΠΕ, οι Τράπεζες ακυρώνουν νόμους της Ελληνικής Βουλής και οδηγούν στον αφανισμό το παραγωγικό δυναμικό της χώρας

Ν.Α.: Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που μας δίνετε και γι’ αυτό δε σας διακόψαμε. Όσον αφορά το ΤΕΜΠΕ, μπορούμε να πούμε ότι το ίδιο ισχύει όπως με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά;

Β.Κ.: Βεβαίως, και το ΤΕΜΠΕ στην ουσία, στην όλη του μορφή και φιλοσοφία απέτυχε εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να συνεργαστούνε, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να ενισχύσουν και να στηρίξουν τις μικρές οικογενειακές και μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Διότι το ΤΕΜΠΕ και στις δυο του μορφές, δηλαδή, και στις δυο μορφές που εκδόθηκε την τελευταία τριετία και από την κυβέρνηση Καραμανλή και από την κυβέρνηση Παπανδρέου, απευθυνότανε στις προβληματικές μικρές επιχειρήσεις για να τις στηρίξει. Όταν όμως οι επιχειρήσεις αυτές απευθυνόντουσαν στις τράπεζες προκειμένου να προωθηθεί ο φάκελός τους οι τράπεζες απορρίπταν το συγκεκριμένο φάκελλο γιατί νομίζετε; Διότι σύμφωνα με τα τραπεζικά κριτήρια από τη στιγμή που η επιχείρηση αυτή δεν είχε φορολογική ενημερότητα μέσω του Τειρεσία, δεν μπορούσανε να προχωρήσουνε το φάκελλο! Μα, ο σκοπός του ΤΕΜΠΕ, ο λόγος που η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε αυτό το νόμο ήταν για να στηρίξει αυτές τις μικρές προβληματικές επιχειρήσεις!  Επομένως έχουμε λοιπόν πάλι κάποιους ιδιώτες, πάλι κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που είναι οι τράπεζες, στην ουσία όχι μόνο να αψηφούν, αλλά να ακυρώνουν νόμους της Ελληνικής Βουλής, και στην ουσία να ακυρώνουν και να οδηγούν στον αφανισμό το παραγωγικό δυναμικό των μικρών εταιρειών και επιχειρήσεων της χώρας μας.

Πρώτη φορά από συστάσεως ελληνικού κράτους μια οικονομική εξουσία – το τραπεζικό καρτέλ – επιβάλλει πλήρως τις θέσεις του επί της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης

Ν.Α.: κ. Κρητικέ, ένα ερώτημα με βασανίζει. Αυτά, λέτε πως ενημερώνεται τις αρμόδιες αρχές, δηλαδή τα υπουργεία. Και στην περίπτωση του ΤΕΜΠΕ, αυτό τρέχει ακόμα το πρόγραμμα; Μετά την ενημέρωση που κάνατε δεν υπάρχει κάποια επέμβαση για διόρθωση της κατάστασης;

Β.Κ.: Δεν υπάρχει τόλμη για να επιβληθεί η νομιμότητα και η ευνομία. Θέτω υπόψη σας ότι περίπου πριν 1 βδομάδα βρισκόμουνα στη Βουλή, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για να πραγματοποιήσω ομιλία κατόπιν προσκλήσεως του Σώματος της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου περί Ανταγωνισμού. Ένα από τα σημεία που έθιξα αφορούσε το τραπεζικό καρτέλ όπου παρουσία όλων των βουλευτών της Βουλής και των αρμόδιων Υπουργών και του Προέδρου της Βουλής και της Επιτροπής έθιξα το θέμα ακριβώς ότι μέσα σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο οι τράπεζες έχουν κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων τόσο προς τα νοικοκυριά όσο και προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην ουσία οδηγώντας σε κλείσιμο δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και τροφοδοτώντας ακόμα περισσότερο τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Δυστυχώς, δε διαβλέπω ότι το σημερινό πολιτικό μας σύστημα μπορεί να επιβληθεί σε αυτό το είδος της οικονομικής εξουσίας που ονομάζεται τραπεζικό καρτέλ. Αυτό το είπα και μέσα στη Βουλή και δεν εξέφρασε ουδείς αντίρρηση. Είπα, ότι είναι η πρώτη φορά απ’ της συστάσεως του ελληνικού κράτους κυρίως από τη Μεταπολίτευση που ένα είδος οικονομικής εξουσίας – το τραπεζικό καρτέλ – επιβάλλει πλήρως τις θέσεις του και τις απόψεις του επί της εκάστοτε πολιτικής της κυβερνητικής εξουσίας.

Η συνεργασία των Ενώσεων Καταναλωτών κλειδί για την πιο αποτελεσματική αντίδραση

Ν.Α..: Υπάρχουν κ. Κρητικέ Ενώσεις Καταναλωτών σε όλη την Επικράτεια. Με αυτές τις Ενώσεις  έχετε ενώσει τις δυνάμεις σας μήπως και φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα;

Β.Κ.: Βεβαιότατα. Προσπαθούμε να έχουμε ένα συγχρονισμό δράσης, έχουμε ταυτόσημες απόψεις. Κι αν θέλετε, καθότι ως Εθνική Ομοσπονδία Δανειοληπτών εδώ και 15 χρόνια στο συγκεκριμένο χώρο των Δανειοληπτών μπορούμε να πούμε ότι είμαστε η πιο ισχυρή δύναμη αποτελεί καθήκον μας να συνεργαζόμαστε, το να προσφέρουμε την τεχνογνωσία και τη στήριξη σε όλες τις υπόλοιπες Ενώσεις.

Απευχόμαστε η οργή αυτή να εκτονωθεί όπως μεταφέρετε σε εμάς

Ν.Α.: Τώρα σας έχω κουράσει. Όμως και με τα αυτοκίνητα, αυτά που είχαν παρθεί με δάνεια, να πούμε δύο λόγια;

Β.Κ.: Και στο θέμα των αυτοκινήτων παρατηρείται ένα τεράστιο πρόβλημα. Έχουμε εκατοντάδες περιπτώσεις συμπολιτών μας, καταναλωτών, δανειοληπτών οι οποίοι όχι επειδή είναι κακόπιστοι ούτε επειδή αρνούνται να δώσουν τα χρήματα στις τράπεζες, έχουν αδυναμία καταβολής λίγων δόσεων. Σας πληροφορώ ότι πρόσφατα μας ήρθε περίπτωση για διαταγή πληρωμής από ιδιωτική τράπεζα όπου ο συγκεκριμένος δανειολήπτης που είχε αυτοκίνητο είχε μόνο τις δύο τελευταίες δόσεις! Σε ένα σύνολο ποσού περίπου 10.000 ευρώ. Και ήταν πίσω περίπου 400 ευρώ! Για τα τελευταία 400 ευρώ από σύνολο 10.000 ευρώ και καθώς είναι άνεργος η Τράπεζα εξέδωσε διαταγή πληρωμής και προσπαθεί να του πάρει το αυτοκίνητο! Αυτά πλέον είναι εγκληματικά που γίνονται! Και ειλικρινά σας μιλάω, επειδή αυτή τη στιγμή διαρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός, επειδή έχουμε δεκάδες χιλιάδες μέλη πλέον σε όλη την Ελλάδα λαμβάνουμε μυνήματα. Και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αυτό πρώτο της απελπισίας, δεύτερο της απόγνωσης και τρίτο της οργής. Ειλικρινά απευχόμαστε η οργή αυτή να εκτονωθεί όπως μεταφέρετε σε εμάς.

Ν.Α.: Το ίδιο κάνουμε κι εμείς εδώ αλλά με ευχές δεν κάνουμε τίποτα αν η κυβέρνηση δεν πάρει τα μέτρα της. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συνεισφορά σας στη σωστή και έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Β.Κ.: Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βήμα που μας προσφέρετε και τον πολύτιμο χρόνο που μας διαθέτετε για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, καταναλωτών, δανειοκηπτών εν μέσω αυτής της κρισιμότερης – στην κυριολεξία – σελίδας της ελληνικής νεότερης ιστορίας, τόσο κοινωνικής, τόσο οικονομικής όσο και πολιτικής.

Σ.Σ.:Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη δράση των Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών – Καταναλωτών – Πολιτών στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.omospondiadaniolipton.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live