ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008 – ΓΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ομιλία Νομάρχη Χανίων

Κανένα σχόλιο

…κυρίες και κύριοι, αγαπητοί επισκέπτες, σας καλωσορίζω στον ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 2008, στη γιορτή των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του τόπου μας, που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και έγινε ένας πετυχημένος θεσμός, ο οποίος διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων. Οφείλω από αυτό εδώ το βήμα να ευχαριστήσω θερμά για τη συνεργασία το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης, την ΤΕΔΚ Ν. Χανίων, το Δήμο Χανίων, τον ΟΑΔΥΚ, το ΜΑΙΧ, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων, το Παράρτημα Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, του ΤΕΕ Τμήμα Δυτ. Κρήτης και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Τμήμα Δυτ. Κρήτης. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς και τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την πολύτιμη βοήθεια τους.

agr Για δεύτερη χρονιά, παράλληλα με τον Αγροτικό Αύγουστο διοργανώνουμε και τις εκδηλώσεις «Γη και Πολιτισμός» με τη συμμετοχή όλων των Δήμων του Νομού, παρουσιάζοντας σε περίπτερα χωριστά την κάθε περιοχή, για να μπορεί ο επισκέπτης να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τα προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές, τις ιδιαιτερότητες και τον πολιτισμό του τόπου μας.

"Sponsored links"

Στην έκθεση, που θα δούμε σε λίγο, συμμετέχουν, ως επί το πλείστον, φορείς και επιχειρήσεις τυποποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων άριστης ποιότητας, και αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα και – κατά την άποψή μου μονόδρομος – που πρέπει να αξιοποιήσουμε, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί στις σκληρές συνθήκες που διαμορφώνει η ελεύθερη και παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Αυτή την ποιότητα και διαφορετικότητα οφείλουμε να αναδείξουμε και εκεί στοχεύει η πολιτική μας στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης: Στην ενθάρρυνση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, στη διερεύνηση των αναδυόμενων αγορών, στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων, με επίκεντρο την ποιότητα.

Τα συμπεράσματα, από την συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων στις διεθνείς εκθέσεις αγροτικών προϊόντων, είναι θετικά, το ίδιο και τα αποτελέσματα και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Ως Νομαρχιακή Αρχή έχουμε ξεκινήσει έναν σχεδιασμό εξωστρέφειας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προώθησης Εμπορίου και τις Πρεσβείες μας στο εξωτερικό, και προσπαθούμε να βάλουμε στο ίδιο πνεύμα τις τοπικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις.

Η συμμετοχή μας στη Διεθνή Έκθεση Ελαιολάδου, που έγινε τον περασμένο Μάϊο στη Σαγκάη, σε μια τεράστια αναδυόμενη αγορά, όπως αυτή της Κίνας, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς επετεύχθησαν σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για το κρητικό ελαιόλαδο. Αλλά το κυριότερο, μας βοήθησε να κατανοήσουμε ότι το κρητικό ελαιόλαδο είναι ευρέως γνωστό για την άριστη ποιότητά του και τις υγιεινές του ιδιότητες στη διεθνή αγορά και ιδιαίτερα στην ασιατική αυτή χώρα, χάρη στις προσπάθειες και το μεράκι του αείμνηστου συντοπίτη μας, Νίκου Ψυλλάκη, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών μας.

Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όχι μόνο στην αγορά της Κίνας, αλλά και σε άλλες αναδυόμενες και παραδοσιακές αγορές, συντονισμένα και οργανωμένα, με στόχο να κατακτήσουν τα τοπικά προϊόντα την ποιοτική υπεραξία στις διεθνείς αγορές, με αντίστοιχα οφέλη στο αγροτικό εισόδημα.

Κυρίες και κύριοι, εντός του έτους ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός μας για τη λειτουργία του Διοικητηρίου Πρωτογενή Τομέα στην πρώην Περιφερειακή Αγορά της Αγυιάς. Στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις έχει ήδη μεταφερθεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης, καθώς και το Γραφείο Ενημέρωσης Αγροτών. Στον άμεσο σχεδιασμό μας είναι η κατασκευή, στο συγκεκριμένο χώρο, Εκθεσιακού Κέντρου, με στόχο τη δημιουργία ενός συμπλέγματος Υπηρεσιών υποστήριξης του πρωτογενή τομέα, για την καλύτερη πληροφόρηση και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Νομού μας.

Η ενθάρρυνση για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών – με σημαντικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα – η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, η πολύ καλή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο θέμα της βελτίωσης των υποδομών που αφορούν στον αγροτικό τομέα – έργα που εξαγγείλατε σήμερα κ. Υπουργέ -, της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, καθώς και η προώθηση του φακέλου ΠΟΠ Κρήτης για το ελαιόλαδο, είναι ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και βασική μας στόχευση για την αγροτική ανάπτυξη του τόπου μας.

Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη Διοίκηση του Νομού προσπαθούμε και ερχόμαστε σε επαφή με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τις οργανώσεις τους, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματα και μαζί να δώσουμε λύσεις.

Η προβολή και προώθηση προϊόντων χαρακτηριστικών της τοπικής μας ταυτότητας, η δημιουργία Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης για την Κρήτη ως συνόλου, αλλά και συγκεκριμένων περιοχών με αντίστοιχα τοπικά προϊόντα, αποτελούν την αιχμή των προσπαθειών μας για τη στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων του Νομού.

"Sponsored links"

Κυρίες και κύριοι, ο φετινός Αγροτικός Αύγουστος είναι αφιερωμένος στον διατροφικό μας πολιτισμό. Η κρητική διατροφή είναι ένα σημαντικό στοιχείο της τοπικής μας παράδοσης και του πολιτισμού μας, αναγνωρίζεται διεθνώς ως μοναδικής αξίας και πρέπει να διατηρηθεί και να προβληθεί πολύπλευρα και δημιουργικά ως πρόταση φυσικής διατροφής. Αιχμή του δόρατος σε αυτήν την προσπάθεια αποτελεί το κρητικό λάδι. Εκτιμάται πως το ελαιόλαδο είναι το πιο μεγάλο μυστικό της κρητικής διατροφής και της κρητικής μακροζωίας. Ιατρικές έρευνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνον προστατεύει την καρδιά, αλλά βοηθά και στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων, δρώντας παράλληλα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών.

Το θέμα της κρητικής διατροφής είναι ένα κεφάλαιο για τον τόπο μας, που δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε, έχοντας παραμείνει όλα αυτά τα χρόνια σε θεωρητικό επίπεδο.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, αντιλαμβανόμενη τη σπουδαιότητα του θέματος για την προβολή του τόπου μας και την προώθηση των κρητικών προϊόντων, είχε την πρωτοβουλία να εκπονήσει μελέτη και να έρθει σε διαβούλευση με τις άλλες τρεις Νομαρχίες του νησιού μας για τη θεσμοθέτηση του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας. Ενός εργαλείου που με το κύρος και τις υποδομές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αλλά και με την ευελιξία μιας ανώνυμης εταιρίας θα έχει ως αντικείμενο την πιστοποίηση και την χορηγία σήμανσης σε επιχειρήσεις εστίασης που θα πληρούν τις προϋποθέσεις, παράλληλα με την προβολή της κρητικής διατροφής ως μέσου μακροζωίας και τη δημιουργία ενός «μύθου» γύρω από τις υγιεινές της ιδιότητες.

Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την υπογραφή του Καταστατικού, από τις τέσσερις Νομαρχίες, για την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, που είναι ένα ζωντανό παράδειγμα διανομαρχιακής συνεργασίας και θα μπορούσε να αποτελέσει τον «οδηγό» για μελλοντικές συνεργασίες, που είναι πλέον απαραίτητες σε επίπεδο Κρήτης. Μακριά από τοπικισμούς και παραγοντισμούς, οφείλουμε να βλέπουμε την Κρήτη ως ενιαίο σύνολο, γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις στα κοινά μας προβλήματα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια όλους και καθένα ξεχωριστά, όσοι πίστεψαν και εργάστηκαν για την επίτευξη του κοινού μας στόχου.

Στους άμεσους στόχους μας είναι η διοργάνωση ημερίδων και η έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας, προκειμένου να κατοχυρωθεί η κρητική διατροφή στη συνείδηση όλων μας, ως μια υγιεινή διατροφική συνήθεια. Το μήνυμα αυτό, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να το κατανοήσουμε και να το υιοθετήσουμε εμείς, για να μπορέσουμε να το μεταδώσουμε αποτελεσματικά και στους ξένους επισκέπτες.

Κυρίες και κύριοι, το μέλλον του αγροτικού τομέα στο Νομό μας εξαρτάται, στο μεγαλύτερο βαθμό, από εμάς τους ίδιους. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και καλούμαστε, από τη μια μεριά να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητα, την παράδοση και τον πολιτισμό μας και από την άλλη, να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού και της διευρυμένης και ελεύθερης αγοράς.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στηρίζει κάθε υγιή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Από την Πολιτεία θέλουμε να είναι αρωγός σε κάθε τέτοια προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live