22 Σεπτεμβρίου: Η Κίνηση Free Gaza ξεκινά πάλι για Γάζα

Κανένα σχόλιο

Εμείς οι λίγοι… Εμείς οι ευτυχισμένοι λίγοι… Το ταξίδι τους συνεχίζουν. Για τη Γάζα, την πατρίδα των ελεύθερων φυλακισμένων, εκεί που τα ψαροκάικα δεν επιτρέπεται να βγουν στο ανοικτό πέλαγος, αντιμέτωπα όπως βρίσκονται με τα πυρά των πάνοπλων Ισραηλινών ταχύπλοων. Οι τελευταίες εξελίξεις, εν μέρει ενθαρρυντικές. Οι «ευτυχισμένοι» 44 που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας σκοπεύουν να επιστρέψουν. Γι’ αυτό που ολόκληρες κυβερνήσεις δε μπόρεσαν ή δε θέλησαν να κάνουν ποτέ τίποτα, εκκωφαντικά σιωπώντας.

Ο Αύγουστος του 2008, όταν η Κίνηση Free Gaza έσπαγε τον Ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας, σηματοδότησε την πρώτη φορά για πάνω από 40 χρόνια όπου ξένα πλοία προσάραξαν στο λιμάνι της περιοχής και την πρώτη φορά για πάνω από 60 χρόνια όπου Παλαιστίνιοι εισήλθαν στη χώρα τους και εξήλθαν από τη χώρα τους, ελεύθερα. Η 22η Σεπτεμβρίου θα είναι μία ακόμα σημαντική ημερομηνία, με τα δύο καΐκια της Κίνησης να επιστρέφουν στη Γάζα, για να αποδείξουν πως, πράγματι, οι θαλάσσιες γραμμές μεταξύ Γάζας και του υπόλοιπου κόσμου έχουν οριστικά ανοίξει. Μαζί τους θα κουβαλούν και την αλληλογραφία.

"Sponsored links"

2848597490_82015b2545 Crowds of Palestinians waiting at the port to welcome the bo
Dr Yussef Mousa, Chairman of the Union of Health Work Commit Gaza City Crowds
Lauren Booth - delighted to have finally reached Gaza Marching with the families of Palestinian families

Ανταλλάξτε αλληλογραφία με Παλαιστίνιους

Ως τώρα, όλη η αλληλογραφία που στέλνεται σε Παλαιστίνιους από το εξωτερικό, πρώτα περνάει από τα χέρια Ισραηλινών. Είναι άλλος ένας αποκλεισμός που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι. «Εάν έχετε φίλους ή οικογένεια στη Γάζα και θα θέλατε να τους στείλετε ένα γράμμα, τότε τοποθετήστε το γράμμα σας σε ένα φάκελο, με τη διεύθυνση στ’ Αραβικά και στ’ Αγγλικά. Βάλτε το φάκελο σε ένα μεγαλύτερο φάκελο και στείλτε το στο:

Family & Friends Mail to Gaza
Free Gaza Movement
P.O. Box 5341
Beverly Hills, CA 90209-5341
USA»

Το ίδιο μπορεί να γίνει για όσους θέλουν να γνωρίσουν ανθρώπους από τη Γάζα. Η προτροπή της Κίνησης απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να δημιουργήσουν μία επαφή, αλλά ακόμα πιο πολύ για όσους μαθητές σε σχολεία το επιθυμούν. Η διαδικασία είναι παρόμοια, με τη διαφορά να είναι πως τώρα θ’ απευθύνεται στον τύπο ανθρώπου που επιθυμεί κάποιος ν’ ανταλλάσσει αλληλογραφία. Για παράδειγμα: για ένα 8χρονο κοριτσάκι ή για ένα μαθητή γυμνασίου, για έναν καθηγητή, για ένα ψαρά. Εδώ πρέπει να τοποθετηθεί και η διεύθυνση του αποστολέα. Και πάλι ο πρώτος φάκελος πρέπει να μπει σε έναν μεγαλύτερο φάκελο και να ταχυδρομηθεί στην διεύθυνση που παραθέσαμε παραπάνω.

Σίγουρα ο τρόπος αυτός δεν είναι ο συνηθισμένος για να στείλεις ένα γράμμα, όμως κι η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι συνηθισμένη. Για την Κίνηση, αποτελεί άλλη μία προσπάθεια φανέρωσης της κατάστασης που επικρατεί στη Γάζα και δημιουργίας σταθερών δεσμών μεταξύ ανθρώπων από τη Γάζα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Meeting with the prisoners' families One of the boats coming to welcome us
Opening our donations of hearing aid equipment for the Atful Prisoner's' families
Seeking the best vantage point to watch the boats enter the Those of us on board coming into gaza

Πυροβολούν τα καΐκια των Παλαιστίνιων ψαράδων

Μία προσπάθεια πάντως που δεν είναι ανεμπόδιστη… Όπως φανέρωσε και η τελευταία επίθεση που δέχθηκαν Παλαιστίνιοι ψαράδες από πάνοπλο ταχύπλοο του Ισραηλινού ναυτικού στα νερά της Γάζας. Το ταχύπλοο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο Παλαιστίνιο καΐκι προκαλώντας μεγάλες ζημιές και βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων μέσα. Μέσω ενός μεγαφώνου, ένας αξιωματικός του Ισραήλ απείλησε τους ψαράδες: «Μόλις φύγουν οι ακτιβιστές τη Γάζα, όλοι σας θα το πληρώσετε πολύ ακριβά!».

Η επίθεση αυτή, έγινε μέσα στο όριο των 6 μιλιών από την ακτή που έχει παράνομα επιβάλλει το κράτος του Ισραήλ. Η ομάδα των ακτιβιστών που παραμένουν στην Παλαιστίνη θεωρούν τη δέσμευσή τους να σπάσουν αυτό τον περιορισμό, μεγάλης διάρκειας. Που σημαίνει πως θα μείνουν στη Γάζα ως παρατηρητές για όσο καιρό χρειάζεται. Ακόμη παραπάνω εθελοντές πρόκειται να φτάσουν στη Γάζα μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Κίνησης Free Gaza με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Sponsored links"

Η Κίνηση Free Gaza συνεχίζει τις προσπάθειές της να σπρώξει από την ακινησία τους τις διεθνείς κυβερνήσεις για το ζήτημα της Γάζας. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, στις 11 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Κίνησης με επικεφαλή τον Paul Larudee, μίλησε στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, και τον σπάσιμο του αποκλεισμού της Γάζας τον Αύγουστο από την Κίνηση. Κάλεσαν την διεθνή κοινότητα να ενώσει τις προσπάθειές της με τις προσπάθειες της Κίνησης, για να μειώσουν τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο στραγγαλισμός της Γάζας από το Ισραήλ.

«Ο Ισραηλινός αποκλεισμός προκαλεί αχρείαστο ανθρώπινο πόνο στη Γάζα» είπε ο Paul Larudee στην αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών που ασχολείται με το ζήτημα της Παλαιστίνης. «Αποδείξαμε ότι η θαλάσσια αρτηρία προς τη Γάζα είναι ανοικτή. Αλλά οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα είναι τεράστιες και τα δύο μικρά μας καΐκια δε μπορούν ν’ ανταποκριθούν. Σήμερα σας καλούμε σε μία πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Συγκεκριμένα, καλούμε και άλλα μέλη της διεθνής κοινότητας, κυβερνήσεις, Μ.Κ.Ο και άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, να ενωθούν μαζί μας με τα δικά τους πλοία, αγαθά και κεφάλαια για ν’ ανοίξουμε διάπλατα τις διόδους επαφής της Γάζας με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι μία ευκαιρία που, απλά, δε μπορεί να πεταχθεί στα σκουπίδια».

Μία ευκαιρία που δε μπορεί να πεταχθεί στα σκουπίδια; Αν πάρουμε υπόψη τη στάση των κυβερνήσεων του κόσμου, συμπεριλαμβανόμενων των Αραβικών, η επιτυχία της Κίνησης κάθε άλλο παρά επιθυμητή ήταν. Μένει να δούμε αν κάτι έχει αλλάξει.

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε την ιστοσελίδα της Κίνησης (www.freegaza.org) στην οποία, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά. Χρήματα που είναι αναγκαία για κάλυψη άμεσων αναγκών.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live