Εκτεταμένα επεισόδια σε όλη την Ελλάδα – Χιλιάδες κόσμου στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Η είδηση της δολοφονίας του 15χρονου Γρηγορόπουλου Αλέξανδρο Ανδρέα αποτέλεσε τον μοχλό της τεράστιας κοινωνικής έκρηξης, απεριορίστου μεγέθους και ανεξέλεγκτης δράσης. Η αγανάκτηση, η οργή και η θλίψη οδήγησε δεκάδες χιλιάδες έλληνες στους δρόμους και στα στενά όλων των πόλεων της Ελλάδας. Από την Κυριακή τα ξημερώματα που έγινε ευρέως γνωστή η είδηση της στυγνής δολοφονίας του Αλέξανδρου Αντρέα Γρηγορόπουλου (Σάββατο, 21.15, Εξάρχεια), αυθόρμητα, από όλες τις γωνίες της Ελλάδας, οργισμένοι και αγανακτισμένοι πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράζουν την οδύνη και το μένος τους.

Ένα μένος που δεν έχει όρια και που όπως φαίνεται θα πάρει καιρό μέχρι να κοπάσει. Χθες, Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, από το απόγευμα μέχρι και τα ξημερώματα καιγόταν ολόκληρη η Αθήνα. Εκτεταμένα επεισόδια και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως Γιάννενα, Πάτρα, Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισσα, αλλά και στην πόλη μας, τα Χανιά.

"Sponsored links"

Κράτος…κλειστόν

Στην Αθήνα το κράτος έχει στην κυριολεξία κατεβάσει ρολά. Δεν είναι δημοσιογραφική υπερβολή η λέξη χάος, που πραγματικά δεν αρκεί για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα. Δεκάδες εστίες έντασης, εκατοντάδες σπασμένες βιτρίνες, καμένα καταστήματα, η πόλη παραδομένη στην απόλυτη καταστροφή. Μια καταστροφή που ξεκίνησε από την σφαίρα που το κτήνος ειδικός φρουρός τοποθέτησε με ιδιαίτερη επιδεξιότητα στην καρδιά του μικρού, του αθώου Αλέξανδρου. Μολότωφ πέφτουν σωρηδόν στα ΜΑΤ που έχουν υποχωρήσει από τα περισσότερα κέντρα έντασης της Αθήνας.

Το ιστορικό των αντιδράσεων στα Χανιά

Κυριακή 1.00 π.μ.

Περίπου εκατό άτομα, με το πρώτο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του μικρού Αλέξανδρου, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης των Χανίων. Προορισμός τους το αστυνομικό μέγαρο όπου και πετάχτηκαν πέτρες στο κτίριο χωρίς ιδιαίτερες ζημιές πιάνοντας ουσιαστικά τους αστυνομικούς στα πράσα. Στην συνέχεια, έσπασαν τζαμαρίες και προθήκες τραπεζών και δημοτικών υπηρεσιών ενώ στην συνέχεια αποχώρησαν

Κυριακή 13.00

Εκατοντάδες χανιώτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Αγοράς, όπως εξάλλου και σε δεκάδες άλλες πόλεις όλης της χώρας, την ίδια ώρα. Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 14.00 πέρασε από την πλατεία 1866, Κυδωνίας, Αποκορώνου και κατέληξε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο όπου και ακολούθησαν οδομαχίες, ρίψη δακρυγόνων και οδοφράγματα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δευτέρα 18.00

Την χθεσινή ημέρα η παρουσία του κόσμου ήταν πρωτοφανής για τα τοπικά δεδομένα. Ποτέ άλλοτε – με εξαίρεση τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Ιράκ – δεν είχε συγκεντρωθεί τόσος κόσμος στην πόλη μας για να εκφράσει την αγανάκτησή του. Χιλιάδες κόσμου συνέρευσαν από παντού και από όλες τις κοινωνικές – πολιτικές ομάδες, αλλά και από όλες τις οικονομικές τάξεις. Μαθητές, φοιτητές, πολιτικές παρατάξεις, φορείς, απλοί άνθρωποι…όλων των ηλικιών. Δεν επρόκειτο πια για μία διαδήλωση «γνωστών – αγνώστων» αλλά για μια μαζική, ηχηρή και πολύ δυναμική κραυγή οργής. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς, πέρασε στην πλατεία 1866, Κυδωνίας ως την συμβολή με Περίδου. Σε εκείνο το σημείο, αντί να ακολουθηθεί η προδιαγεγραμμένη διαδρομή της πορείας, δηλαδή η πλατεία Αγοράς και στη συνέχεια η Νομαρχία, ο κόσμος σύσσωμος, ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσδιορισμού, κινήθηκε προς το Αστυνομικό Μέγαρο. Έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας είχαν προετοιμαστεί και με την πρώτη ρίψη μίας φωτοβολίδας από έναν διαδηλωτή ακολούθησαν τα πρώτα χημικά. Ακολούθησε πανικός, χιλιάδες κόσμου έτρεχαν αποδιοργανωμένοι στα παράπλευρα στενά και δρόμους της γύρω περιοχής, αγωνιώντας για μια ανάσα οξυγόνου. Παρά ταύτα, ο συγκεντρωμένος κόσμος δεν αποχώρισε από την περιοχή αλλά αναδιοργανώθηκαν στον οδό Τζανακάκη στο ύψος περίπου της Τράπεζας Κύπρου ενώ εκατοντάδες άλλοι συγκρούσθηκαν σφοδρά με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Εκτοξεύθηκαν δεκάδες δακρυγόνα ενώ υπήρχε επιβεβαιωμένα ένας τραυματίας στο κεφάλι από ρίψη δακρυγόνου. Στις 21.30 πολλοί διαδηλωτές προχώρησαν προς την Νομαρχία όπου και έκαψαν ολοσχερώς το κτίριο του ΚΕΠ αλλά και το ισόγειο της Νομαρχίας. Ακολούθησαν οδοφράγματα, σπασμένες τζαμαρίες σχεδόν στο σύνολο των βιτρινών των τραπεζών της πόλης και «κλεφτοπόλεμος» με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

"Sponsored links"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

[flashvideo filename=”wp-content/uploads/video/1.flv” /]

[flashvideo filename=”wp-content/uploads/video/2.flv” /]

[flashvideo filename=”wp-content/uploads/video/3.flv” /]

Οι μαθητές των Χανίων

Οργή, θλίψη, αγανάκτηση αλλά και απορία. Συναισθήματα τα οποία  ξεχείλιζαν την Δευτέρα το πρωί από τα μάτια αλλά και τις καρδιές των μαθητών των Χανίων  που βρέθηκαν στην πλατεία της δημοτικής αγοράς ζητώντας απαντήσεις από το κράτος δικαίου, για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή από τον ειδικό φρουρό. Η διαμαρτυρία των μαθητών μετά την αγορά συνεχίστηκε και με πορεία στους δρόμους της πόλης όπου με ιδιαίτερη αποφασιστικότητα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους αλλά και τον αποτροπιασμό τους για τον άδικο χαμό του Αλέξανδρου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τι θα ακολουθήσει

Η εξέλιξη των καταστάσεων είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Οι εντάσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν σήμερα ή αύριο. Οι διαδηλώσεις και οι καταστροφές, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχιστούν για αρκετές ημέρες ακόμα, αφού η οργή για τον θάνατο του μικρού Αλέξανδρου ενώθηκε με την αγανάκτηση αλλά και την συσσωρευμένη αηδία από τις εξελίξεις στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα της χώρας μας όπως η Ανεργία, οικονομική δυσφορία, τα εκκλησιαστικά και πολιτικά σκάνδαλα.

Η ΣΦΑΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ – ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Grigoropoulos Ale3andros
Μιλάμε για μια χώρα-ιλαροτραγωδία όπου οι “αναρχικοί” είναι φαντάσματα και οι “αστυνομικοί” πατσοκοιλαράδες τραμπούκοι της διπλανής πόρτας χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία. Όπως κάποιοι δεν βλέπουν διαφορά μεταξύ ενός “κουκουλοφόρου” και ενός κοινού εγκληματία, έτσι κι εγώ δεν βλέπω διαφορά μεταξύ ενός ένστολου και ενός κοινού μαφιόζου τραμπούκου.
Δεν μπορείς όμως να απαιτείς λογική από όσους επιθυμούν να καταστρέψουν αυτή τη κοινωνία. Εκείνοι θα κατέβαιναν να κάψουν και για ένα πιο ασήμαντο λόγο. Μπορείς όμως να απαιτήσεις λογική και ευαισθησία από όσους πρεσβεύουν και κρατούν την εξουσία. Αυτή είναι η θέση τους στην κοινωνία.
Σε μια τέτοια χώρα λοιπόν, που δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό οικοδόμημα που να εξασφαλίζει μια κοινή και εύλογη συναίνεση, όπου ο παραλογισμός αποκτηνώνει και τον πιο ανυποψίαστο, οι ισορροπίες είναι λεπτότατες και με το παραμικρό “κραχ” ξεσπά η κόλαση. Σε μια τέτοια κοινωνία, οι “πραιτοριανοί” της θα είναι ο καθρέφτης της και θα έχουν ανδρωθεί με τις “αρετές” που την εκφράζουν.
Σε μια χώρα που οι αστυνομία δεν είναι αστυνομία αλλά άσυλο για κουκουλωμένο έγκλημα, όπου η εκκλησία δεν είναι εκκλησία αλλά ο φερετζές για την άγια κονόμα, όπου ο πολιτισμός δεν είναι πολιτισμός αλλά ένα μάτσο θεατρίνοι και ξέκωλα που περιφέρονται χυδαία μπροστά μας, όπου οι “κομουνιστές” δεν είναι “κομμουνιστές” αλλά κόκκινοι μασόνοι και οι “δεξιοί” δεν είναι “δεξιοί” αλλά καλοντυμένα απολιθώματα που διαχειρίζονται την μιζέρια μας… μη μου μιλάτε για δημοκρατία και Πλάτωνες και Παρθενώνες. Αυτά έχουν ξεφτιλιστεί πολύ πιο πριν, έχουν εκπορνευτεί για τις τσέπες των τουριστών και τα θυμούνται ορισμένοι γραφικοί αγκυλωμένοι μπάσταρδοι κάθε που γίνει αυτό το “κραχ”.
Οι φωτιές των “αναρχικών” τρομοκρατούν και συσπειρώνουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα… όταν κάηκε πέρυσι η μισή Ελλάδα για να γίνουν ξενοδοχεία και γήπεδα γκολφ και η πολιτεία αγνάντευε την καταστροφή κανείς δεν θίχτηκε. Πήραν όλοι από 3000 ευρώ και ρίξανε το φακελάκι ήσυχα και χωρίς πολύ ζόρι.
Αν οι “αναρχικοί” είναι το άλλοθι για να επιβεβαιώνουν τις σάπιες θεωρίες τους ορισμένοι πολιτικά και κοινωνικά νεκροζωντανοί, η “εξουσία” είναι το άλλοθι για τα μεγαλύτερα εγκλήματα. Όλα έχουν και την σκοτεινή τους πλευρά. Αλλά ορισμένοι έχουν μάθει να ζουν καλύτερα όντας μονόφθαλμοι και αυτιστικοί.
Το αίμα του Αλέξανδρου είναι ο πιο εκκωφαντικός θόρυβος της πλήρους κατάρρευσης αυτής της πολιτείας σε ηθικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Η γενικευμένη ψυχική και υλική διαφθορά, που βρίσκει απέναντί της μόνο ένοχες σιωπές και σκυμμένα κεφάλια, όπλισε το χέρι αυτού του κτήνους και το έστρεψε ενάντια σε ένα αγνό σώμα, πριν αυτό προλάβει να συνειδητοποιήσει πλήρως σε τι βόθρο ζει. Όταν μπορούσε ακόμα να χαμογελάει και να ελπίζει.
Είναι ένα προμελετημένο έγκλημα μιας ηθικής αποσάθρωσης που μας έχει καθηλώσει ΟΛΟΥΣ. Ας μην φοβάστε όμως την εξέγερση. Αυτή δεν θα έρθει αν καούν μερικά αυτοκίνητα και σπάσουν μερικές τζαμαρίες. Η εξέγερση θα έρθει όταν καταλάβουμε πως τα πόδια μας δεν πατούν σε στέρεο έδαφος, μα σε κινούμενη άμμο που μας οδηγεί μεθοδικά και σίγουρα σε έναν απύθμενο ΒΟΘΡΟ. και τότε θα είναι αργά για δάκρυα και φιλοσοφίες.
… Εγώ κοίταξα το παιδί μου σήμερα και ευγνωμονούσα που είναι μωρό και δεν μπορεί να καταλάβει σε τι κόσμο το έφερα. Αυτές οι ενοχές έγραψαν τα παραπάνω. Καμία ιδεολογία και καμιά φιλοσοφία. Οσο για τους αστείους που πάνε να δικαιολογήσουν ένα στυγνό έγκλημα με την δήθεν μόρφωση και εμπειρία τους, ας πάνε αύριο στον Ευαγγελισμό να το πουνε στη μάνα του νεκρού πως “αυτά συμβαίνουν”. λίγη τσίπα ρε….. λίγη μόνο.

  • Σχόλιο από έναν πολίτη που αναρτήθηκε σε φόρουμ του Ίντερνετ

[flashvideo filename=”wp-content/uploads/video/4.flv” /]

[flashvideo filename=”wp-content/uploads/video/5.flv” /]

[flashvideo filename=”wp-content/uploads/video/6.flv” /]

[flashvideo filename=”wp-content/uploads/video/7.flv” /]

Οι Ανακοινώσεις φορέων, κομμάτων και οργανώσεων

ΣΥΡΙΖΑ Γραμματεία Χανίων

Η εντελώς απρόκλητη δολοφονία του ανήλικου νεαρού, το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο της Αθήνας, καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το εγκληματικό πρόσωπο της ελληνικής αστυνομίας και της κυβέρνησης της Ν.Δ. Την ώρα που ο λαός χτυπιέται απ’ όλες τις πλευρές, την ώρα που η νεολαία δολοφονείται καθημερινά από την ανεργία, την ανασφάλεια, τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, αστυνομικοί απρόκλητα πυροβολούν και σκοτώνουν νέα παιδιά λες και η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου.Όταν επί χρόνια η ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει και βασανίζει φοιτητές, εργαζόμενους και μετανάστες, όταν οι κινητοποιήσεις της νεολαίας αντιμετωπίζονται με ωμή βία, όταν περιστατικά τύπου “ζαρντινιέρας” μένουν ατιμώρητα, όταν η αστυνομία κινείται στο δρόμο που χάραξαν οι δολοφονίες του Καλτεζά και του Μαραγκάκη, η σημερινή δολοφονία μπορεί να ιδωθεί μόνο ως προμελετημένο έγκλημα, με ενόχους τις κυβερνήσεις της Ν.Δ και του ΠΑΣΟΚ. Ως ένα προμελετημένο έγκλημα που αναδεικνύει το πού έχουμε φτάσει και θέτει γενικότερο πολιτικό πρόβλημα: Η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση της χώρας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΝΑΡ

Να ανατραπεί η κυβέρνηση και το σύστημα που δολοφονεί

Το Νέο Αριστερό Ρεύμα καταγγέλλει την εν ψυχρώ δολοφονία από αστυνομικούς «ειδικούς φρουρούς» του 16χρονου νεαρού το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια ή άτυχη στιγμή. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη. Είχε προετοιμάσει τις δυνάμεις καταστολής: Με τη νομιμοποίηση της χρήσης πυροβόλων όπλων κατά των φοιτητικών διαδηλώσεων. Με το μόνιμο όργιο καταστολής κατά των κινητοποιήσεων της νεολαίας και των εργαζομένων. Με την περικύκλωση των Εξαρχείων από αστυνομικούς και τη μετατροπή του κέντρου της Αθήνας (και άλλων πόλεων) σε κατεχόμενες ζώνες από τα ΜΑΤ κατά του «εχθρού λαού». Με το πρόσφατο στον χανιώτικο λαό πογκρόμ καταστολής από ΜΑΤ, στο κέντρο της πόλης, ενάντια σε διαδηλωτές φοιτητές το 2006.

Κυβέρνηση και κράτος ετοιμάζουν τη «σιδερένια φτέρνα» τους για να συντρίψουν τις κοινωνικές αντιστάσεις, που θα οξυνθούν λόγω της τρομερής επίθεσης που ετοιμάζει το κεφάλαιο στους εργάτες και εργαζόμενους για να ξεπεράσει την κρίση του. Με το νέο κύμα απολύσεων, τη νέα φτώχεια και τις προτάσεις Μίχαλου για μισή δουλειά – μισή ζωή, το σύστημα πρέπει να θωρακιστεί. Τρομοκρατία του κεφαλαίου στο εργοστάσιο, τρομοκρατία της αστυνομίας στους δρόμους.

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για την δήθεν απονομή δικαιοσύνης τους συστήματος. Είδαμε πρόσφατα πως έπεσαν στα μαλακά οι μπάτσοι – ζαρντινιέρες που βασάνιζαν τον κύπριο φοιτητή στην Θεσσαλονίκη. Η τιμωρία θα είναι πολιτική, θα δοθεί από το κίνημα και θα είναι σκληρή! Η κυβέρνηση Καραμανλή δολοφονεί! Η κυβέρνηση της λεηλασίας των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας, της διαρκούς καταστολής, πρέπει να ανατραπεί.

Το σύστημα που θυσιάζει τους 16χρονους στο βωμό της κρατικής βίας θα πάει στη χωματερή της ιστορίας. Για μια κοινωνία που οι νέοι θα περπατούν και θα ζουν ελεύθεροι! Απαιτείται άμεση αντίδραση. Το μαζικό λαϊκό κίνημα να βγει στους δρόμους, με συγκεντρώσεις – διαδηλώσεις – καταλήψεις, συντονισμό των εργατικών και νεολαιίστικων σωματείων και συλλόγων και με συντονισμό των αριστερών δυνάμεων, για ένα πολιτικό μαζικό κίνημα ανατροπής του οργίου κρατικής – κυβερνητικής βίας και αντεργατικής επίθεσης.

Να παραιτηθούν τώρα οι Παυλόπουλος – Χηνοφώτης, άμεση παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων της ΝΔ. Άμεσος αφοπλισμός της αστυνομίας, έξω οι δυνάμεις κατοχής από το κέντρο της Αθήνας. Διάλυση τώρα των ΜΑΤ. Κίνημα ανατροπής για τις ελευθερίες της εποχής μας, σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό που σκοτώνει (στη δουλειά, στον πόλεμο και στην πόλη) και τον σύγχρονο κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ (μ-λ)
Στους δρόμους! Ενάντια στην πολιτική που δολοφονεί!

Το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει σε όλο το λαό και τη νεολαία την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου από τις δυνάμεις καταστολής. Η δολοφονία είναι η φυσική συνέπεια της καθημερινής ενίσχυσης και αποθράσυνσης των δυνάμεων καταστολής. Είναι η φυσική συνέπεια της δολοφονίας του πακιστανού μετανάστη στις 26 Οκτώβρη. Είναι η φυσική συνέπεια της «ζαρντινιέρας», της καθημερινής άγριας καταστολής των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων. Η πρόσφατη καταστολή απέναντι στην φοιτητική πορεία της Πέμπτης και ο άγριος ξυλοδαρμός των φοιτητών προϊδέαζε για την πολιτική απόφαση της έντασης της κρατικής τρομοκρατίας από μεριάς της κυβέρνησης.

Το όργιο ψεμάτων από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης δεν μπορεί να κρύψει ότι έχουμε να κάνουμε με μια καθαρή, απροσχημάτιστη και εν ψυχρώ δολοφονία. Όπως η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με τη δολοφονία του Καλτέζα, έτσι και η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να βάψει με το αίμα του μαθητή Αλέξη τα χέρια της στην επιδίωξή της να τρομοκρατήσει το λαό και τους εργαζόμενους μπροστά στην ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια που η κρίση και η αντιλαϊκή της πολιτική προκαλούν. Είναι δεδομένο ότι όσο η κρίση του συστήματος εντείνεται, όσο η φτώχεια και η ανεργία οξύνονται, τόσο θα κλιμακώνεται η καταστολή και η τρομοκρατία απέναντι στον εχθρό λαό.Ο λαός και η νεολαία όμως ΔΕ ΘΑ ΣΚΥΨΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ. Στους δρόμους! Ενάντια στην πολιτική που δολοφονεί!

Οικολόγοι Πράσινοι και Νέοι Πράσινοι

Στην Ελλάδα η ανθρώπινη ζωή είναι αναλώσιμη!

Να γίνει δεκτή η παραίτηση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και της Αστυνομίας

Μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του 16χρονου παιδιού χτες στα Εξάρχεια από τις δυνάμεις καταστολής φάνηκε γα άλλη μα φορά ότι η κυβέρνηση δεν σπαταλάει μόνο τους φυσικούς και οικονομικούς πόρους, αλλά σπαταλάει και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Όταν αφαιρείται εν ψυχρώ η ζωή ενός ανήλικου με όπλο που του έχει παραχωρήσει η πολιτεία, τότε η κρίση είναι πολύ βαθύτερη, είναι κρίση προσανατολισμού της κοινωνίας μας.

Η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας ευθύνεται για την κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Ευθύνεται, επίσης , για το γεγονός ότι δεν έχει ενδιαφερθεί ως τώρα να εκπαιδεύσει τα «όργανα της τάξης» σε μεθόδους αυτοσυγκράτησης, σε τεχνικές μη βίαιης επίλυσης κρίσεων και συγκρούσεων και μη χρήσης των όπλων τους. Η τόσο συχνή και εντελώς αδικαιολόγητη χρήση των όπλων είναι αποτέλεσμα της ατιμωρησίας ή των ελαφρών ποινών που επιβάλλονται σε όσους χρησιμοποιούν το όπλο τους είτε για προληπτικό εκφοβισμό και χειραγώγηση κάθε αντίδρασης απέναντι στο «απεχθές» καπιταλιστικό μοντέλο life style ανάπτυξης, είτε για να επιδείξουν την ισχύ τους απέναντι σε άοπλους ανήλικους, μετανάστες, ακόμα και σε συγγενικά τους πρόσωπα (κυρίως στις συντρόφους τους).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Νέοι Πράσινοι:

  • Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους γονείς του δολοφονηθέντος παιδιού.
  • Ζητάμε την αποδοχή της παραίτησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αλλά και της αστυνομίας μια και έχουν πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του νέου παιδιού, ως ελάχιστη απόδειξη της ανάληψης ευθύνης, μετά τις ζαρντινιέρες, τις εκτελέσεις μεταναστών, και τις παρόμοιες εκτελέσεις παιδιών (Καλτεζάς κα). Τίποτα δεν φαίνεται να διδάχθηκε η αστυνομία και η πολιτική ηγεσία.
  • Ζητάμε έναν απολογισμό για τις συνέπειες που αντιμετώπισαν όσοι αστυνομικοί σκότωσαν πολίτες, νέα παιδιά, συζύγους, επικαλούμενοι τη δικαιολογία ότι το «όπλο εκπυρσοκρότησε τυχαία» ή ότι «η σφαίρα εξοστρακίστηκε».

Τώρα χρειάζεται να απαντήσουμε όλοι, τα πολιτικά κόμματα, οι κοινωνικές οργανώσεις και οι πολίτες, στα κρίσιμα ερωτήματα: πώς η οργάνωση της κοινωνίας θα βάλει φραγμό στην κατάχρηση της εξουσίας εκ μέρους των οργάνων τήρησης της τάξης και πως η πολιτεία επιτέλους θα προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπά! Τα δικά μας λεφτά για τις τράπεζές τους, οι σφαίρες τους για τα παιδιά μας! Όταν σκοτώνουν τα παιδιά μας σκοτώνουν τα όνειρα για μια άλλη κοινωνία!

Ανακοίνωση Π.Ε. ΠΑΣΟΚ, Χ. Καστανίδη

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, σχετικά με τα τραγικά γεγονότα στα Εξάρχεια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τα δραματικά γεγονότα στα Εξάρχεια μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας για την απώλεια της ζωής ενός ανήλικου παιδιού. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Υπάρχουν πελώρια ερωτηματικά για όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ. Επισημαίνουμε την απόλυτη ανάγκη να παραμείνουν προσηλωμένες στη διαπίστωση και την αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων και της αλήθειας όσες αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνα. Ευθύνες υπάρχουν και είναι διαβαθμισμένες. Δεν αρκεί να καταλογισθούν στα χαμηλότερα κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας. Πρέπει να αποδοθούν προς πάσα κατεύθυνση, αφού προηγουμένως διερευνηθεί ποια ήταν η πολιτική που διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό για το κέντρο της Αθήνας και ποιες εντολές πήραν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να είναι αποτελεσματική και δημοκρατική ταυτόχρονα. Να είναι αποτελεσματική, δημιουργώντας ασφάλεια στην καθημερινότητα του πολίτη και δημοκρατική, προστατεύοντας ατομικές ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα.

Τις επόμενες ώρες και μέρες οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να είναι απολύτως ψύχραιμες στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων εντάσεων, ώστε να μην υπάρξουν εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πλήρεις εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό

Ανακοίνωση Παπαθεμέλη

«Ο φόνος του έφηβου στα Εξάρχεια, είναι γεγονός τραγικό και καταδικαστέο», τόνισε σε δήλωσή του στα ΜΜΕ, ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής. Και πρόσθεσε: «Το δραματικό αυτό συμβάν και όσα το ακολούθησαν, επικαιροποιούν το ερώτημα, που έρχεται και ξανάρχεται: Πότε επιτέλους θα αποφασίσει η Πολιτεία, να θέσει τέρμα στο περιβόητο «κράτος των Εξαρχείων», που λειτουργεί ως κράτος εν κράτει;

Ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ.

Ήταν θέμα χρόνου να χυθεί αίμα. Η ανεξέλεγκτη συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από την μία ή την άλλη πλευρά. Είναι τραγικό ότι έπληξε ένα δεκαπεντάχρονο παιδί, με άριστη οικογενειακή, κοινωνική και σπουδαστική υποδομή, το οποίο από ανεξήγητους λόγους, επιστράτευσε εαυτόν, στους «γνωστούς αγνώστους». Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει, τόσο για την διερεύνηση των πραγματικών περιστατικών του τραγικού συμβάντος, όσον και για την αντιμετώπιση της αδίστακτης βίας των ομάδων κρούσης των αναρχικών και συγγενών δυνάμεων του «επαναστατικού στρατού», τη δημιουργία διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Η στρατιωτικού τύπου δράση, αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, πρέπει να μελετηθεί υπεύθυνα από την Πολιτεία, όπως επίσης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια απόκρουσης βανδαλισμών και λεηλασιών αθώων προς το ακραίο περιστατικό, πολιτών. Τόσο το θλιβερό γεγονός, όσο και τα συνοδά στοιχεία του, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως βατήρας άκαιρων μικροκομματικών εντυπώσεων.

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός, σεβόμενος τις αρχές του, δεν θα συμμετάσχει σε καμία εκπομπή μέχρι την κηδεία του θύματος. Συλλυπούμεθα την οικογένεια του νεκρού παιδιού και αναλογιζόμαστε τον Γολγοθά των παιδιών του Ειδικού φρουρού.

Ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας

Η Ταξική πορεία καταγγέλλει απερίφραστα την ωμή, εν ψυχρώ δολοφονία του 16χρονου παιδιού από τα ένοπλα όργανα κρατικής καταστολής. Η πολιτική της τρομοκρατίας και της καταστολής έχει στόχο τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και την καταπίεση. Οι δυνάμεις του συστήματος οπλίζονται και ενεργούν με σκοπό να αναστείλουν τους δίκαιους αγώνες του λαού και της εργατικής τάξης ενάντια σε μια πολιτική που δίνει προκλητικά προνόμια στο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις από τους εργαζόμενους. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, όλο τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη δολοφονία αυτή ,να δώσει τη δική του αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας της καταστολής. Μια πολιτική που δε διστάζει να δολοφονεί!

Ανακοίνωση «Πορεία Αριστερή»
Για την εν ψυχρώ δολοφονία 15χρονου από ειδικό φρουρό

Η Πορεία Αριστερή καταγγέλλει απερίφραστα την ωμή, εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου από τα ένοπλα όργανα κρατικής καταστολής. Η συγκεκριμένη δολοφονία δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Είναι ένα ακόμα κομμάτι της κρατικής καταστολής ενάντια σε οποιοδήποτε ορθώνει το ανάστημά του ενάντια στην περιορισμό των ελευθεριών μας και στην εξαθλίωση που μας επιβάλλουν. Ως φοιτητές ζήσαμε και ζούμε (ειδικά τα τελευταία χρόνια) καθημερινά την καταστολή στο πετσί μας στον αγώνα που δίνουμε για την ΑΠΟΣΥΡΣΗ του νέου Νόμου – Πλαίσιο. Οι μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις και η άγρια καταστολή τους στις 8 Ιούνη του 2006 και στις 8 Μάρτη του 2007, ο ξυλοδαρμός του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη είναι μερικά μόνο παραδείγματα…
Με τους εργαζόμενους που μάχονται για το δικαιώματά τους στην εργασία και στην ασφάλιση και που συνεχίζουν τον αγώνα τους χωρίς να πτοούνται από το άγριο κυνηγητό και την καταστολή με την οποία προσπαθούν να τους φιμώσουν.
Όλοι στις πορείες που οργανώνονται σε όλη τη χώρα! Να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και οι ηθικοί αυτουργοί αυτού του εγκλήματος! Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ, ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ!

Ανακοίνωση ΚΟΕ – παράρτημα Χανίων

Η δολοφονία του 16χρονου από ειδικό φρουρό στο κέντρο της Αθήνας έχει ηθικό αυτουργό και πολιτικό υπεύθυνο. Η Ελλάς Ελλήνων Αστυνομικών δολοφόνησε εν ψυχρώ ανήλικο παιδί. Χωρίς να δεχτεί επίθεση όπως αναπαράγεται από τα ΜΜΕ και τις διαρροές της αστυνομίας. Οι ειδικοί φρουροί επιτέθηκαν με πρόθεση να σκοτώσουν. Με το θράσος που τους δίνει η αιώνια ατιμωρησία (έως και επιβράβευση) της αστυνομικής θηριωδίας. Ο Υπουργός Παυλόπουλος εκφράζει χωρίς ντροπή τη λύπη της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Καραμανλή είναι αυτή που με την ατιμωρησία των αστυνομικών που δολοφόνησαν στη Λευκίμη, με την ατιμωρησία των δολοφόνων του Ηρακλή Μαραγκάκη, με την ατιμωρησία των αστυνομικών που δολοφόνησαν τον μετανάστη Μοχάμεντ Ασράφ πριν ενάμισι μήνα, με την ατιμωρησία όλων των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας, όπλισε το χέρι των δύο αστυνομικών – φονιάδων. Η κυβέρνηση έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη. Το έγκλημα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο. Όλοι στο δρόμο. Να πληρώσουν οι δολοφόνοι και οι πολιτικοί υπεύθυνοι. H μη αποδοχή των μαϊμού παραιτήσεων Παυλόπουλου – Χηνοφώτη από τον πρωθυπουργό σημαίνει ότι ο Καραμανλής αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη. Να πληρώσει η κυβέρνηση Καραμανλή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) συγκλονισμένο από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, εγκλήματος που ξεπερνά κάθε προηγούμενο γεγονός αστυνομικής βίας, απευθύνεται στους συναδέλφους και στα ΜΜΕ και απαιτεί:

Πληρέστατο σεβασμό στις αρχές της δεοντολογίας. Την αντίσταση σε κάθε απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καταγγέλλει κάθε προσπάθεια συμψηφισμού της ζωής ενός παιδιού με τις κατεστραμμένες βιτρίνες εμπορικών καταστημάτων και τραπεζών.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί σε εγρήγορση και κινητοποίηση για ανατροπή του καθεστώτος ανασφάλειας, που σκόπιμα καλλιεργείται, και σε αντίσταση στον εντεινόμενο αυταρχισμό, στον οποίο οδήγησαν αντιδημοκρατικοί νόμοι και αντιτρομοκρατική υστερία.


Διήμερο πένθος κηρύσσει η ΕΛΜΕ

Το ΔΣ  της ΕΛΜΕ κηρύσσει την 8η και 9η Δεκέμβρη ημέρες πένθους και έκφρασης της οργής της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη δολοφονία του 16χρονου μαθητή. Προτείνουμε να μη γίνουν μαθήματα την 4η και 5η ώρα στις 8/12/08 σε κανένα σχολείο του νομού ώστε οι εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να εκφράσουν με όλους τους πρόσφορους τρόπους  την οργή τους και να καταγγείλουν την πολιτική κλιμάκωσης της βίας και του αυταρχισμού που φτάνει να αφαιρεί τη ζωή του 16χρονου μαθητή μας. Καλούμε τους συναδέλφους μας  σε όλα τα σχολεία να συζητήσουν στις 2 αυτές ώρες με τους μαθητές για όσα συμβαίνουν  στη χώρα μας και να «παραδώσουν» το μάθημα της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατου αγαθού, της καταγγελίας των πολιτικών της κρατικής βίας της τρομοκρατίας  και του αυταρχισμού.

Προτείνουμε επίσης τα εξής:

– να παραμείνει κενό το 1ο θρανίο κάθε τμήματος συμβολικά για το δολοφονημένο μαθητή μας

– Να εκδοθούν ψηφίσματα διαμαρτυρίας των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων του νομού

– Οι  σημαίες των σχολείων να κυματίσουν μεσίστιες

– Να διοργανωθούν στα σχολεία συζητήσεις για την παιδεία και τους αγώνες για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Να διώξουμε την κυβέρνηση της καταστολής και του ρατσισμού

Να διαλυθούν ΜΑΤ – Ειδικοί Φρουροί – Συνοριοφυλακή

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15/χρονου μαθητή είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνει κατόπιν εορτής η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., ο Παυλόπουλος, ο Χηνοφώτης και ο ίδιος ο Καραμανλής είναι υποκριτικά και ψεύτικα. Μόλις χθες αστυνομικοί ξυλοκοπούσαν άγρια μετανάστες στο Τμήμα Αλλοδαπών, προχτές επιτέθηκαν με αγριότητα σε φοιτητές που διαδήλωναν στην Αθήνα, αντιπροχτές δολοφόνησαν Πακιστανό μετανάστη στην Πέτρου Ράλλη, πιο πριν ξεβράκωναν μετανάστες στο δρόμο, ακόμα πιο πριν είχαν γίνει ένα με Χρυσαυγίτες που μαχαίρωναν αντιφασίστες διαδηλωτές, είχαν σαπίσει στο ξύλο τον Κύπριο της «ζαρντινιέρας», διαδηλωτές νεολαίους στις περσινές πανεκπαιδευτκές κινητοποιήσεις, είχαν σκοτώσει ένα τσιγγανόπουλο, είχαν βασανίσει ανήλικους μετανάστες στο Α.Τ. Ομόνοιας, Αφγανούς πρόσφυγες στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα…. Ο κατάλογος της καταστολής και του ρατσισμού δεν έχει τελειωμό.

Όταν αποκαλύπτονται τα αίσχη της ΕΛ.ΑΣ. και δεν καταφέρνουν να τα συγκαλύψουν, μιλάνε για μεμονωμένα περιστατικά από κάποιους κακούς αστυνομικούς, που αμαυρώνουν το Σώμα. Όμως όλοι πια το ξέρουμε καλά, κι ακόμα περισσότερο από όλους η νεολαία και οι μετανάστες: η ΕΛ.ΑΣ. δολοφονεί και δέρνει αυτούς που αντιστέκονται. Ξεσπάνε ακόμα παραπάνω πάνω στα πιο αδύναμα εξιλαστήρια θύματα: φταίνε οι «λαθρομετανάστες», τα «φρικιά», οι τσιγγάνοι, οι κρατούμενοι. Στόχος; Η κοινωνία που αγωνίζεται να σωπάσει και να αποδεχτεί το νόμο και την τάξη τους. Να αποδεχτούμε τη φτώχεια, το ρατσισμό και τα σκάνδαλα, να στραφούμε απέναντι στους «εχθρούς» αντιεξουσιαστές, μετανάστες και πρόσφυγες και όχι απέναντι στην πολιτική της φτώχειας, του ρατσισμού και της άγριας καταστολής τους.

Δηλώνουμε πως αυτό το σχέδιο δεν θα περάσει. Κατεβαίνουμε όλοι στους δρόμους: Μαθητές και φοιτητές, μετανάστες και πρόσφυγες, εργαζόμενοι, δάσκαλοι και καθηγητές. Όλοι και όλες μαζί. Για να σταματήσουμε την καταστολή και το ρατσισμό, να πάρουμε τα λεφτά που δίνουν στους τραπεζίτες για τις ανάγκες μας, για παιδεία, υγεία, μισθούς και συντάξεις. Για κέντρα φιλοξενίας στους πρόσφυγες αντί στρατόπεδα συγκέντρωσης και σκούπες. Απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που κάνει ότι μπορεί για να μας τα στερήσει και πρέπει να φύγει τώρα. Μαζί με την πολιτική της που δολοφονεί τις ζωές όλων μας.

Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ

Κλείσιμο των υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοίκησεων σήμερα σε όλη τη χώρα

Kλείσιμο των υπηρεσιών των ΝΑ σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια προτείνει η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» Το κλείσιμο των υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας, σήμερα Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008, από τις 12 έως το πέρας λειτουργίας, σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για την δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια προτείνει με επιστολή της προς το πρόεδρο της ΕΝΑΕ, η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ». Στην επιστολή που υπογράφουν ο επικεφαλής Γιάννης Μίχας και όλα τα μέλη της παράταξης στο Δ.Σ. της ΕΝΑΕ αναφέρεται συγκεκριμένα ότι :

«Τις τελευταίες ημέρες και ώρες ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονισμένη, θρηνεί τον άδικο και τραγικό χαμό ενός νέου παιδιού, ενός εφήβου, που το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα, εξαιτίας της επίδειξης αυταρχικότητας και αυθαιρεσίας αστυνομικών οργάνων στο κέντρο των Αθηνών. Δυστυχώς, το βράδυ του Σαββάτου, η δημοκρατική μας λειτουργία έπεσε θύμα αυτών, που υποτίθεται ότι πρέπει να την προστατεύουν από τέτοιες συμπεριφορές. Η δημοκρατία μας επλήγη και για αυτό ζητάμε σαν Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Ζητάμε την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, των αστυνομικών δυνάμεων. Η παράταξή μας «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», μετά τα παραπάνω αισθάνεται την ανάγκη να καταδικάσει το αποτρόπαιο συμβάν, με την προσδοκία ο αδικοχαμένος μαθητής να αποτελέσει το τελευταίο θύμα αυθαίρετων και αυταρχικών συμπεριφορών που διχάζουν την κοινωνία και προκαλούν αναστάτωση και αναταραχή. Αισθανόμαστε ακόμη την ανάγκη να εκφράσουμε τη συμπαράσταση μας και τα πλέον θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του νέου παιδιού και σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας προτείνουμε το κλείσιμο των υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων όλης της χώρας, αύριο ημέρα Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, από τις 12 μ.μ. μέχρι το πέρας λειτουργίας τους».

νεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το Προεδρείο της ΕΝΑΕ, οι Νομάρχες που πρόσκεινται στην παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ» θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της παραπάνω πρότασης.

Ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

«Συγνώμη»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου ανήλικου παιδιού και εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη, τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του, την οδύνη και τον αποτροπιασμό της. Ζητάμε μια μεγάλη συγνώμη από την οικογένειά του για την τραγική απώλεια του σπλάχνου της, αλλά και από την Ελληνική κοινωνία η οποία είναι σοκαρισμένη από το τραγικό συμβάν το οποίο έκανε τον γύρο του κόσμου.

Αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί

  • γιατί δεν δέχτηκε το υπερώριμο αίτημά μας για τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω μιας διακομματικής επιτροπής και τη συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, ώστε να απαντηθεί ξεκάθαρα το ερώτημα ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ
  • γιατί δεν ενδιαφέρθηκε για την αλλαγή νοοτροπίας και αντιλήψεων και την εμπέδωση αστυνομικής συνείδησης με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών (κεντρικό αίτημά μας και στο 18ο συνέδριο πέρυσι το Δεκέμβριο)
  • γιατί, γιατί, γιατί…,

έρχεται σήμερα να ρίξει κροκοδείλια δάκρυα, καλύπτοντας την ανεπάρκεια και τις ευθύνες, που απαντώνται σε πολλά επίπεδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Έρχεται να καλύψει τη μοναδική και αδιάψευστη αλήθεια ότι στα ανώτατα κλιμάκια της Φυσικής Ηγεσίας έχει εδραιωθεί η αντίληψη ότι πρότυπο και καλός αστυνομικός είναι ο «ράμπο», γιατί αυτή η φιλοσοφία προτάσσεται με την συρρίκνωση και την στρατικοποίηση της εκπαίδευσης, ως τελευταία υιοθετήθηκε, για το Αστυνομικό Σώμα και απορρέει από την φιλοσοφία του νέου πειθαρχικού δικαίου και κυρίαρχα από την αντίληψη που θέλει ως πρότυπο – ιδανικό αστυνομικό τον ανεπαρκή, συνοπτικά εκπαιδευόμενο και ελαστικά προσλαμβανόμενο.

Δυστυχώς, η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αυτοσχεδιάζει, λειτουργεί «εμπειρικά», με βάση παρωχημένες συνταγές άλλων εποχών, που εφαρμόζονταν σε κάθε περίπτωση σε άλλο περιβάλλον και υπό άλλους όρους και το χειρότερο, προτείνει μέτρα για την έξοδο από την κρίση, χωρίς διάλογο, χωρίς να αφουγκράζεται την ελληνική κοινωνία και χωρίς να έχει επαφή με την ελληνική πραγματικότητα.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τους επίπονους μακροχρόνιους αγώνες του συνδικαλιστικού μας κινήματος να πείσει την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη να διάκειται φιλικά προς τον Έλληνα αστυνομικό, με όλα όσα συμβαίνουν τελευταία, ανησυχούμε βαθύτητα για τις αλλαγές που συντελούνται γύρω μας και ασφαλώς για το αν οι συνάδελφοί μας είναι σε θέση να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία των συμπολιτών μας, αλλά και να διασφαλίσουν τον οργανισμό της ΕΛ.ΑΣ.

Τις δύσκολες αυτές ώρες για όλους μας, συνιστούμε στους συναδέλφους μας -για μια ακόμα φορά- να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή υπηρεσιακή – επαγγελματική και συνδικαλιστική ωριμότητα, καθώς η Ελληνική Αστυνομία διέρχεται κρίσιμες στιγμές.

Η Ομοσπονδία με υψηλό αίσθημα ευθύνης, σταθμίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων και σεβόμενη απολύτως τον πόνο της οικογένειας που θρηνεί το αδικοχαμένο παιδί της, οφείλει να συνεχίσει να αγωνίζεται για μια σύγχρονη και δημοκρατική αστυνομία. Στον αγώνα μας αυτό και για την έξοδό μας από την κρίση ζητούμε την στήριξη και την βοήθεια όλης της κοινωνίας.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις