8ο Αντιπολεμικό Διήμερο Ενωτικής Πρωτοβουλίας φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Το 8ο αντιπολεμικό διήμερο πραγματοποιείται στην συγκλονιστική εποχή, που έφερε η “άνοιξη” του νεολαιίστικου Δεκέμβρη. Του μήνα όπου διακόπηκε η κανονική ροή των πραγμάτων και σφραγίστηκε από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις της ελληνικής νεολαίας από την εποχή της μεταπολίτευσης. Η σφαίρα του αστυνομικού που στόχευσε στην καρδιά του 15 χρόνου Αλέξη, έκανε τις καρδιές εκατομμυρίων να χτυπήσουν πιο δυνατά. Ήταν ο μήνας που περίκλειε τόσους άλλους μήνες μέσα του και για αυτό ίσως να ξεδιπλώθηκε με έναν τόσο πρωτότυπο, δυναμικό και μαχητικό τρόπο.

Από το κέντρο της Αθήνας, μέχρι το νησί της Κρήτης και από εκεί μέχρι την Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, την ημερήσια διάταξη δεν την όριζαν τα τρομοκρατικά δελτία των 8, αλλά οι φωνές αντίστασης των χιλιάδων νέων, της γενιάς που νιώθει ότι οι νόμοι της αγοράς δεν τη χωράνε. Είναι η γενιά που μεγαλώνει μέσα στην παγκόσμια οικονομική κρίση, που μαθαίνει ότι τα πάντα πουλιούνται και αγοράζονται, που ζει μέσα στη βία του συστήματος που πετάει βιτριόλι σε μετανάστριες εργαζόμενες σαν την Κ. Κούνεβα, που μαθαίνει να σκέφτεται έχοντας ως πρότυπο τον πολιτισμό των ΜΜΕ και να διασκεδάζει μόνο αν ταυτόχρονα καταναλώνει.

"Sponsored links"

Φαίνεται όμως πως τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν τη νεολαία της Ελλάδας να εξεγείρεται και να συμπαρασέρνει μαζί της τους συνομήλικους της στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία μέχρι και το Μεξικό δεν σταμάτησαν να υπάρχουν. Η όλο και διογκούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση χρησιμοποιείται σαν απειλή και φόβητρο για εκατομμύρια εργαζομένους ανά τη γη. Με νέους τρόπους προωθούνται οι πιο ελαστικές και απάνθρωπες μορφές εργασίας. Από τα όλο και πιο συχνά εργατικά ατυχήματα, την τοποθέτηση εργαζομένων στο ψυγείο (μεταφορικά και πραγματικά), το πάγωμα των μισθών και την έξαρση των απολύσεων, γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια από τα αδελφά κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να εφαρμόσουν την εντολή των ευρωπαίων ηγετών για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Γίνεται ακόμα προσπάθεια η παγκόσμια αγορά να ανοίξει νέους δρόμους κερδοφορίας και να σταθεροποιήσει την κυριαρχία της.

Τα 60 χρόνια ΝΑΤΟ θα σηματοδοτήσουν την ελπίδα που έχουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και τις ΕΕ να απαντήσουν με τρόμο και με πόλεμο σε αυτούς που τους αμφισβητούν. Από τη μαζική σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας, τον πόλεμο στον Λίβανο και το Ιράκ μέχρι και το εσωτερικό των χωρών της Δύσης, όπου ο στρατός κατεβαίνει στους δρόμους ο πόλεμος θα υπάρχει πάντα σαν δυνατότητα. Το 8ο αντιπολεμικό διήμερο, θέλει να συμβάλει ενεργά στην υπόθεση του αντιπολεμικού κινήματος στα Χανιά και πανελλαδικά.

Θέλει να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός άλλου πολιτισμού κόντρα στον αγοραίο, να τάσσεται ενάντια στην εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής μας, ενάντια στο lifestyle που μας επιβάλλουν. Θέλουμε να γεννά και γεννιέται από τα κινήματα ανατροπής, να ζει και να αναπνέει από απ’ τις νικηφόρους αναμετρήσεις του μέλλοντος. Σε αυτή τη λογική το αντιπολεμικό διήμερο δεν έχει εμπορευματικό χαρακτήρα, κανένα χορηγό και μοναδικό κριτήριο και σκοπό τη συνεισφορά του στους αγώνες.

Παλιό Τελωνείο – Χανιά, Γενική Είσοδος: 7 ευρώ

Παρασκευή 20 Μάρτη

17:00 – Προβολή Ταινίας

18:00 – Συζήτηση

Θέμα: “Πόλεμος και εσωτερικός εχθρός (Παλαιστίνη και εργοδοτική τρομοκρατία)”

Ομιλητές: Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος Ελληνικής αποστολής αλληλεγγύης στη Γάζα, μέλος ΔΣ Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας

"Sponsored links"

Νίκος Χαραλαμπόπουλος, Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση

21:00 – Συναυλία

Χαλικούτηδες – Χαϊνηδες

Σάββατο 21 Μάρτη

17:00 – Προβολή Ταινίας

18:00 – Συζήτηση

Θέμα: “Κρίση, εξέγερση του Δεκέμβρη και τα κινήματα του μέλλοντος”

Ομιλητές: Βασίλης Τσιράκης, Συγγραφέας, μέλος Ελληνικής αποστολής στο Συνέδριο του NPA

Άρης Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφος ΣΚΑΪ (InfoWar)

Βασίλης Αντωνόπουλος, μέλος Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αλληλεγγύης στην Κ.Κούνεβα, μέλος Σωματείου Βιβλίου-Χάρτου Αθήνας

21:00 – Συναυλία μαθητικά συγκροτήματα – PlaygroundedMaraveyas Ilegal

Το Αντιπολεμικό Διήμερο είναι αφιερωμένο στον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Τα έσοδα θα διατεθούν στον λογαριασμό αλληλεγγύης για την Κ.Κούνεβα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Κανένα σχόλιο

  1. NEKTARIOS

    Καλή περίπτωση και καλές συζητήσεις.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live