H Ουκρανική κυβέρνηση απέλυσε την Ουκρανή Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για διάδοση ψευδών ειδήσεων περί βιασμών από Ρώσους

Κανένα σχόλιο

Τους τελευταίους δύο μήνες τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, και τα ελληνικά, γέμισαν με ιστορίες φρίκης για τους βιασμους που κάνουν οι Ρώσοι στρατιώτες. Οι αναφορές πολλές για άγρια εγκλήματα, για βιασμούς μωρών, για βιασμούς ανήλικων κορίτσιών, για βιασμενα και ακρωτηριασμενα παιδιά, για το βιασμό ενός αγοριού μπροστά στη μητέρα του αφού το έδεσαν σε σταυρό.

Μια ιστορία όμως τράβηξε την περισσότερη προσοχή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times 25 έφηβα κορίτσια κρατήθηκαν σε ένα υπόγειο και βιάζονταν ομαδικά από Ρώσους στρατιώτες. 9 από αυτές μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια αναφορά, έμειναν τώρα έγκυες. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές από τους Times, ηλικιωμένες γυναικες βιαστηκαν από Ρώσους ενώ βρέθηκαν και  πτώματα παιδιών – αγοριών και κοριτσιών – που ήταν γυμνά με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη και τα γεννητικά τους όργανα ακρωτηριασμένα.

Σύμφωνα με την αναφορά στην Ουκρανία πραγματοποιείται “μια συστηματική, συντονισμένη εκστρατεία σεξουαλικής βίας”.

"Sponsored links"

Η σεξουαλική βία και η χρησιμοποίηση του βιασμού ως όπλο στον πόλεμο είναι μια καλά καταγεγραμμένη πραγματικότητα με πολλά παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. Όμως στην περίπτωση της Ουκρανίας, τα γεγονότα που έχουν αποκαλυφθεί δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Κοινό σημείο των αφηγήσεων που είχαν γεμίσει τον διεθνή τύπο για τους ομαδικούς βιασμούς ανηλίκων κοριτσιών στην Ουκρανία είναι ότι είχαν μια και μόνη πηγή: τη Lyudmila Denisova, την Επίτροπο για τα Ανθρώπινα δικαιώματα της Ουκρανικής Βουλής.

Η κ. Denisova ανεβαζε αυτές τις ιστορίες φρίκης στο προφίλ της στο facebook. Ακολούθως, οι καταγγελίες, εφοσον γινόταν και απο την Επίτροπο επί των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία, γινόταν πρωτοσέλιδο σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως οι Times.

Ο Μπάιντεν με αφορμή αυτές τις αναφορές ζήτησε την παραπομπή των Ρώσων σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

Η κ. Ντενίσοβα, εμφανίζεται και σε αυτό το άρθρο στο Newsweek :

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι Ρώσοι στρατιώτες βίασαν παιδιά κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

"Sponsored links"

Σε μια  ανάρτηση της στο Facebook , η Ντενίσοβα ισχυρίστηκε ότι ένα 11χρονο αγόρι βιάστηκε από Ρώσους μπροστά στα μάτια της μητέρας του, η οποία ήταν δεμένη σε μια καρέκλα και την ανάγκασαν να παρακολουθεί καθώς συνέβαινε στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Η Lyudmyla Denisova

Πολλές τέτοιες ιστορίες που παρουσίαζαν όλο και πιο τρομακτικές ιστορίες απο τον πόλεμο στην Ουκρανία έγιναν viral, ιδιαίτερα μεταξύ των φιλο-Ουκρανών ακτιβιστών στο Twitter και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σημείο που εξέχοντες ειδήμονες άρχισαν να συμφωνούν μεταξύ τους ότι οι Ρώσοι είναι απλώς «ζώα».

Παρακάτω άλλο παράδειγμα μεταξύ πολλών άλλων, το οποίο βασίζεται σε “αναφορές”

Ένα ολόκληρο παγκόσμιο κίνημα ακτιβιστών ξεπήδησε, το οποίο επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των ρωσικών σεξουαλικών εγκλημάτων στην Ουκρανία, με βάση την υπόθεση ότι ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τον «βιασμό ως εργαλείο» ως μέρος του οπλοστασίου του για να εξαπλώσει μια εκστρατεία τρόμου…

Αλλά πρόσφατα, μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ερευνητές άρχισαν να προσπαθούν να δουν κατά πόσο ισχύουν όλα αυτά που έχουν γραφτεί. Και από τότε που άρχισαν να ερευνούν άρχισαν να λιγοστεύουν και οι ιστορίες που δημοσιεύονταν στα μέσα ενημέρωσης.

Το ιστολόγιο γεωπολιτικής ανάλυσης Moon of Alabama εξηγεί λεπτομερώς τι ακριβώς συνέβη:

Ένα σωρό πρόθυμες ΜΚΟ στην Ουκρανία, ελπίζοντας σε νέες χρηματοδοτήσεις από τη Δύση για έργα «παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής και αποκατάστασης για βιασμούς», προσπάθησαν να βρουν πραγματικές περιπτώσεις βιασμού. Απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι είχαν γίνει βιασμοί.

Στις 25 Μαΐου, ορισμένα μέσα ενημέρωσης και ΜΚΟ δημοσίευσαν μια ανοιχτή έκκληση προς τη Λιουντμίλα Ντενίσοβα ζητώντας καλύτερη επικοινωνία σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.Οι υπογράφοντες επιμένουν ότι η Ντενίσοβα  θα πρέπει να αποκαλύπτει μόνο πληροφορίες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή στοιχεία, να αποφεύγει τον εντυπωσιασμό και τις υπερβολικές λεπτομέρειες στις αναφορές, να χρησιμοποιεί σωστή ορολογία και να φροντίζει για την εμπιστευτικότητα και την ασφάλεια των θυμάτων.

«Τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου είναι οικογενειακές τραγωδίες, ένα δύσκολο τραυματικό θέμα, όχι ένα θέμα για δημοσιεύσεις στο πνεύμα της «σκανδαλοθηρίας». Πρέπει να έχουμε κατά νου τον στόχο: να επιστήσουμε την προσοχή στα γεγονότα των εγκλημάτων», αναφέρει η έκκληση.

Και τώρα την Τρίτη, το  Interfax, το Politico,  η Wall Street Journal και άλλοι (όχι όμως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης) αναφέρουν ότι η Λιουντμίλα Ντενίσοβα απολύθηκε.

Η ουκρανική βουλή ψήφισε την αποπομπή της Denisova και την απόλυση της από τη θέση της Επιτρόπου διότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν παρείχε καμία απόδειξη για τις καταγγελίες της για βιασμούς στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Την κατηγόρησαν ότι εσκεμμένα παρουσίαζε αβάσιμες καταγγελίες βιασμών ενώ ήταν ανεπαρκής στα καθήκοντά της ως Επίτροπος, παρεμπόδισε τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών για την εκκένωση αμάχων και υπονόμευε την μεταφορά Ουκρανών από τις κατεχόμενες περιοχές στην υπόλοιπη χώρα ενώ περνούσε τον περισσότερο καιρό στο εξωτερικό και όχι στην Ουκρανία. Αυτά τα αναφέρει η Wall Street Journal όχι το Russia Today.

The unclear focus of the Ombudsman’s media work on the numerous details of ‘sexual crimes committed in an unnatural way’ and ‘rape of children’ in the occupied territories that could not be confirmed by evidence, only harmed Ukraine.”

Η Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του ρόλου του Επιτρόπου και διαμαρτυρήθηκε χλιαρά, χωρίς όμως να γίνει αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης.

Με πληροφορίες από zerohedge.com, Wall Street Journal

 

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live