H ώρα του Γιάννη Αλευρά

Κανένα σχόλιο

Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Στη νομοθετική λειτουργία της Βουλής (συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων) ο «Κώδικας της Κοινοβουλευτικής Δικονομίας» δηλαδή ο Κανονισμός της, προβλέπει τρεις διαδικασίες: Την τακτική, την επείγουσα και την κατεπείγουσα διαδικασία. Η τακτική διαδικασία αποτελεί  τον κανόνα, η επείγουσα την εξαίρεση από την κανόνα και η κατεπείγουσα την εξαίρεση της εξαίρεσης.

Η προσφυγή στις δύο τελευταίες διαδικασίες υπαγορεύεται από απρόβλεπτες περιστάσεις. Στις εξαιρετικές διαδικασίες υπάγονται ακόμα  η διαδικασία της οργανωμένης  συζήτησης (άρθρο 107), και η περιορισμένη συζήτηση του άρθρου 108 του ΚτΒ.

"Sponsored links"

Ο χαρακτηρισμός (πρόταση) ενός νομοσχεδίου ως κατεπείγοντος ανήκει στην κυβέρνηση. Στη Βουλή ανήκει η αποδοχή του (απόφαση). Στη μεταπολιτευτική λειτουργία της Βουλής και στο πλαίσιο του Συντάγματος  του 1975 και  του Κανονισμού της Βουλής, η τακτική διαδικασία ως κανόνας κάμφθηκε ελάχιστες φορές και παρακάμφθηκε σχεδόν ολοσχερώς  μόνο κατά τη Βουλευτική Περίοδο 1990 – 1993 (Κυβέρνηση Μητσοτάκη), η οποία πιεζόμενη από την οριακή πλειοψηφία (151 βουλευτές)  εισήγαγε όλα σχεδόν τα νομοσχέδια με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος.

Για να γίνουν κατανοητές οι διαδικασίες αυτές στον αναγνώστη, λίγες μόνο λέξεις: Στη συζήτηση νομοσχεδίου με την τακτική διαδικασία η οποία γίνεται μέσα σε εύλογο αριθμό συνεδριάσεων, ο οποίος συναποφασίζεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων, το δικαίωμα συμμετοχής, δηλαδή το δικαίωμα λόγου (πρωτολογία και δευτερολογία), το έχουν όλοι οι βουλευτές. Στην επείγουσα διαδικασία (άρθρο 110 του ΚτΒ) κατά την οποία ο αριθμός των συνεδριάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις (κατά κανόνα) έχουμε μερική φίμωση των  βουλευτών αφού το δικαίωμα του λόγου περιορίζεται στο ήμισυ του χρόνου  της τακτικής διαδικασίας, καταργουμένου του δικαιώματος της δευτερολογίας.

Εκεί όμως που ο βουλευτής στην κυριολεξία φιμώνεται  είναι η κατεπείγουσα διαδικασία, κατά την οποία  η συζήτηση του νομοσχεδίου  ολοκληρώνεται μέσα σε μια και μόνη συνεδρίαση διάρκειας μέχρι δέκα ώρες. Όμως, το σημαντικότερο είναι ότι στη συζήτηση με τη διαδικασία αυτή μετέχουν ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι αρχηγοί των κομμάτων και από ένας εκπρόσωπος τους και   οι εισηγητές.  Ουδείς άλλος.

Αυτή η στραγγαλιστική της ελευθερίας του λόγου των βουλευτών, συνταγματική διάταξη, η οποία έχει τεθεί για την αντιμετώπιση εξαιρετικών  περιστάσεων, τείνει τελευταία να αποτελέσει τον κανόνα στη νομοθετική λειτουργία της Βουλής. Την διάταξη αυτή ο αείμνηστος Γιάννης Αλευράς, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ το 1979, την είχε χαρακτηρίσει σταλινική, δήλωνε δε   (είναι καταχωρημένη στα πρακτικά της Βουλής) ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έλθει στην εξουσία δεν θα την εφαρμόσει. Τη δήλωση αυτή ο Γιάννης Αλευράς, αυτός ο ασυμβίβαστος υπερασπιστής των κοινοβουλευτικών θεσμών, την τήρησε απαρέγκλιτα καθόλη της διάρκεια της προεδρικής του θητείας. Δεν την εφήρμοσε ούτε μια φορά.  Ας μου επιτραπεί εδώ να αναφερθώ σε σχετικό περιστατικό του οποίου υπήρξα  αυτήκοος μάρτυς: Επισκέφθηκε τον Γιάννη Αλευρά στο γραφείο του στη Βουλή ο Μένιος Κουτσόγιωργας, ο οποίος αφού προηγουμένως είχε συνεννοηθεί με τον  Πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου, ζήτησε την επιψήφιση ενός νομοσχεδίου με την κατεπείγουσα διαδικασία.  Ο Αλευράς αντί άλλης απαντήσεως έθεσε στη διάθεση του Πρωθυπουργού την παραίτησή του από Πρόεδρος της Βουλής, ώστε να διευκολυνθεί η ψήφιση  του νομοσχεδίου  από τον διάδοχό του. Έφυγε ο Μ. Κουτσόγιωργας και μετά από λίγο  κτύπησε το πορτοκαλί τηλέφωνο του Αλευρά. Ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Ο Αλευράς αφού μου έκανε νεύμα να καθίσω,   παρακολούθησα τον  εξής περίπου διάλογο.

– Γιάννη, τόσο τραγική είναι αυτή η διαδικασία;

– Πρόεδρε. Για μένα είναι θέμα αρχής αλλά και συνέπειας. Και στον υπουργό που με επισκέφθηκε του έδωσα την λύση, την οποία ελπίζω να σας τη μετέφερε σωστά. Η παραίτησή μου νομίζω  ότι σας διευκολύνει.

– Όχι βρε Γιάννη, δεν θα φθάσουμε ως εκεί.

– Αν δεν θέλετε να φτάσουμε ως εκεί Πρόεδρε σας εισηγούμαι  την  Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία προβλέπει το άρθρο 44 του Συντάγματος, και η οποία ναι μεν δεν τροποποιείται στις ουσιαστικές της διατάξεις όταν έρθει  για κύρωση στη Βουλή, όμως δεν στερεί από κανένα βουλευτή το δικαίωμα του λόγου. Βέβαια οι σύμβουλοί σας υστεροβούλως σκεπτόμενοι δεν σας  εισηγήθηκαν αυτή τη λύση, (υπονοώντας εκείνους που ήθελαν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις Ανδρέα – Αλευρά, για να προωθήσουν τις ηγετικές τους φιλοδοξίες)

– Γιάννη συγχαρητήρια. Έδωσες τη λύση. Και αυτό έγινε.

"Sponsored links"

****

Η εκάστοτε κυβέρνηση στο όνομα της ηγεμονικής αντίληψης από την οποία ενίοτε διακατέχεται, αλλά και για άλλους λόγους (πιέσεις, δεσμεύσεις, κλπ.) ελάχιστα ευλαβείται τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και την κορυφαία συντεταγμένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, δηλαδή τη Βουλή  της οποίας σε κάθε ευκαιρία φαλκιδεύει την κυριαρχία. Η Βουλή εκφράζει συντεταγμένα μεν αλλά ελεύθερα και αβίαστα τη φωνή του λαού, και σε καμία περίπτωση δεν γίνεται  ταχυπιεστήριο σύνθλιψης των  δικαιωμάτων των βουλευτών στο όνομα καμίας  σκοπιμότητας.  Και είναι παρήγορο γεγονός ότι πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης με αφορμή το τελευταίο πολυανατρεπτικό νομοσχέδιο προέβαλαν έντονη κριτική στην κατά σύστημα εφαρμογή της κατεπείγουσας διαδικασίας.

Με  την επικυριαρχία του Μνημονίου  στα δικαιώματα της Βουλής, με την εκχώρηση δικαιωμάτων δεσμευτικών για το Έθνος, τη Δημοκρατία και τη Λαϊκή Κυριαρχία στον υπουργό Οικονομικών, κυρίως με την εξουσιοδότηση στον εν λόγω υπουργό  για την κύρωση της  εκάστοτε επικαιροποίησης του Μνημονίου, με ταυτόχρονη ακύρωση της νομοθετικής δικαιοδοσίας της Βουλής, δεν έχουμε απλά περιορισμό της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, έχουμε στην ουσία, εκτροπή από τη συνταγματική  τάξη. Η ακολουθούμενη πρακτική από την κυβέρνηση στην παρούσα Βουλή όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην υπεσχημένη προεκλογικά αναβάθμιση των κοινοβουλευτικών θεσμών , αλλά αποτελεί σαφή υποβάθμισή τους.

Είναι η ώρα οι βουλευτές να γίνουν μικροί Αλευράδες.

* Ο Παναγιώτης Ν. Κρητικός είναι Πρόεδρος του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ» και πρ. Αντ/δος της Βουλής.

email : pkritikos14@yahoo.gr

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live