Κι άλλοι φορείς καταγγέλλουν την φασιστική επίθεση σε βάρος Χανιώτισσας

Κανένα σχόλιο

Πλήθος καταγγελιών εκδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά της φασιστικής επίθεσης από ομάδα κουκουλοφόρων σε βάρος 27χρονης καθηγήτριας. Η 27χρονη χανιώτισσα δέχθηκε επίθεση από τους κουκουλοφόρους, που της χαράκωσαν έναν αγκυλωτό σταυρό στον πήχη του χεριού της ενώ της έσκισαν και το μπουφάν που φορούσε. Αφορμή στάθηκαν τα δωρεάν μαθήματα που παρέδιδε η νεαρή Χανιώτισσα σε μετανάστες του τόπου μας. Η ανησυχητική αυτή φασιστική συμπεριφορά μερίδας των πολιτών της πόλης των Χανίων, μόνο σαν μεμονωμένη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αφού τελευταία παρατηρείται φασιστική έξαρση στην πόλη μας με πολλαπλά κρούσματα σε πολλές και διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Ακολουθούν ανακοινώσεις από την Κ.Ο. Χανίων του ΚΚΕ (μ-λ), τη Νεολαία Συνασπισμού, την Φιλελεύθερη Συμμαχία, τους Οικολόγους Πράσινους, το Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών, το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων

Καταγγελία της Κ.Ο. Χανίων του ΚΚΕ (μ-λ)

Η νέα φασιστική επίθεση σε βάρος 27χρονης Χανιώτισσας αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ,γιατί τέτοιου είδους περιστατικά σε βάρος Ελλήνων και μεταναστών γίνονται όλο και πιο συχνά  σε όλη την Ελλάδα. Η αποθράσυνση των κάθε λογής φασιστοειδών γίνεται σε μια περίοδο που :

"Sponsored links"

  • Κλιμακώνεται η επίθεση του συστήματος σε βάρος των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων και του λαού.
  • Οι ξένοι πράχτορες αλωνίζουν τη χώρα και η πολιτική της κυβέρνησης εναρμονίζεται πλήρως με τις απαιτήσεις  και τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών .

Τα κάθε λογής φασιστοειδή ανέκαθεν ανέπτυσσαν δραστηριότητα με την ανοχή και την κάλυψη του επίσημου κράτους. Κράτος και παρακράτος λειτουργούσαν παράλληλα και μαζί ενάντια στο λαό και στα δικαιώματα του .

Η πολιτική του συστήματος ,η πολιτική της εξάρτησης ,της φτώχειας, της ανεργίας της τρομοκρατίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι η πολιτική που ανοίγει το δρόμο και δίνει τη δυνατότητα να δρουν και να προκαλούν τέτοιου είδους φασιστοειδή.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία οφείλουν να δυναμώσουν τις αντιστάσεις απέναντι σ’ αυτή την πολιτική. Να παλέψουν από κοινού μαζί με τους μετανάστες εργαζόμενους που βρίσκονται στη χώρα μας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για το δικαίωμα στη ζωή, κόντρα στο κλίμα μίσους, ξενοφοβίας και ρατσισμού που καλλιεργείται

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για την επίθεση κατά εκπαιδευτικού

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων καταγγέλλουν την επίθεση κατά εκπαιδευτικού που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνοικία των Χανίων, 8.15 το βράδυ. Οι τρεις θρασύδειλοι δράστες επέλεξαν να επιτεθούν νύχτα σε μια γυναίκα.

Πρόκειται για μια φασιστική επίθεση κατά μιας εκπαιδευτικού που το «έγκλημα» που διέπραξε ήταν ότι έκανε εθελοντικά μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες. Τη φασιστική τους ιδεολογία αποκάλυψαν οι τρεις κουκουλοφόροι απειλώντας την εκπαιδευτικό και προσπαθώντας να χαράξουν σβάστικα στο χέρι της.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουν προηγηθεί στα Χανιά επιθέσεις κατά μεταναστών, εμπρησμός και αναγραφή ναζιστικών συμβόλων στο Στέκι Μεταναστών, διπλός εμπρησμός της εβραϊκής Συναγωγής των Χανίων. Τώρα, στόχος άρχισαν να γίνονται και Έλληνες εκπαιδευτικοί, επειδή δραστηριοποιούνται διδάσκοντας Ελληνικά σε μετανάστες.(Τόσο πολύ υπερασπίζονται την «πατρίδα», που χτυπάνε αυτούς που διδάσκουν την Ελληνική Γλώσσα! Αυτό κι αν είναι «εθνικό» έργο!). Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος, κι αν θα πρέπει να θρηνήσουμε νεκρούς, πριν η κυβέρνηση κι οι τοπικές αρχές αφυπνισθούν και φροντίσουν να υπάρξουν συλλήψεις και παραδειγματικές τιμωρίες.

Οι ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι υπεύθυνες για την έξαρση των ρατστικών φαινομένων και των φασιστικών επιθέσεων όχι μόνο γιατί επί των ημερών τους παραμένουν όλες αυτές οι υποθέσεις ανεξιχνίαστα εγκλήματα, αλλά και γιατί η πολιτική λιτότητας και όξυνσης της φτώχειας και της ανεργίας που ακολουθούν, οξύνει και πολλαπλασιάζει τέτοια φαινόμενα.

Ο οικολογικός χώρος έχει θέση αρχής τη μη βίαιη δράση. Είναι υπέρ μιας ανεκτικής κοινωνίας, στην οποία διαφορετικοί άνθρωποι συνυπάρχουν ειρηνικά. Στη φύση, η βιοποικιλότητα, η ποικιλομορφία ενός οικοσυστήματος αποτελεί δύναμη και όρο επιβίωσής του. Αντίθετα, η μονοκαλλιέργεια αδυνατίζει ένα οικοσύστημα, το κάνει ευάλωτο σε ασθένειες κι οδηγεί σε κατάρρευση. Έτσι και στην κοινωνία, μια κλεισμένη στον εαυτό της κοινωνία είναι καταδικασμένη να καταρρεύσει. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από άλλους πολιτισμούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η ελληνική γλώσσα επιβίωσε σε ανοιχτή επαφή με γειτονικούς πολιτισμούς, αξιοποιώντας στοιχεία από αυτή την επαφή.

"Sponsored links"

Η χανιώτικη κι η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να ξεχάσουν τι σημαίνει φασισμός και ναζισμός. Δεν ξεχνάμε τις σφαγές γυναικοπαίδων στην Κάντανο, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο, σε δεκάδες μαρτυρικά χωριά και πόλεις της Ελλάδας. Δεν ξεχνάμε το Νταχάου, τα κρεματόρια και την εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, επειδή ήταν Εβραίοι, αντιστασιακοί, τσιγγάνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, επειδή είχαν διαφορετική άποψη από τους Ναζί, επειδή δεν αποτελούσαν μέλη της «ανώτερης Άρειας φυλής». Εμείς δεν πιστεύουμε σε ανώτερες και κατώτερες φυλές, σε ανώτερους και κατώτερους ανθρώπους, σε γεννημένους ελεύθερους και γεννημένους σκλάβους. Εμείς θέλουμε μια κοινωνία ελεύθερων δημοκρατικών πολιτών, χωρίς σκλάβους, χωρίς ταπεινούς και καταφρονεμένους.

Δεν ξεχνάμε το καθεστώς τρόμου που επέβαλαν και τα ερείπια που άφησαν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι Ναζί. Ποτέ πια φασισμός! Ποτέ πια ναζισμός!

Νεολαία Συνασπισμού

Να μπει τέλος στη δράση των φασιστικών συμμοριών στην Κρήτη

Την Τετάρτη 24 Φλεβάρη στα Χανιά, νεαρή κοπέλα, δέχθηκε επίθεση από δύο νεοναζί που την ακινητοποίησαν και χάραξαν στο βραχίονα της τον αγκυλωτό σταυρό.

Αυτό είναι το τελευταίο και πλέον χαρακτηριστικό περιστατικό που καταδεικνύει τη δράση που έχουν αναπτύξει τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη οι ακροδεξιές οργανώσεις. Μόνο τον τελευταίο χρόνο έχουν καταγραφεί δεκάδες φασιστικές επιθέσεις και αμέτρητες απειλές εναντίον μεταναστών αλλά και  γηγενών που δραστηριοποιούνται στο τοπικό αντιρατσιστικό κίνημα, κατά κύριο λόγο στις πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου.

Είναι πλέον καιρός, οι αρχές της Κρήτης και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι να πάψουν να εθελοτυφλούν και να δουν κατάματα το πρόβλημα της ανάπτυξης των φασιστικών συμμοριών στο νησί. Είναι χρέος κάθε πολίτη της Κρήτης να δώσει την απάντηση στην εξάπλωση των φασιστικών ιδεών σε ένα τόπο που έχουν γραφτεί ένδοξες σελίδες αντίστασης ενάντια στο ναζισμό και τον φασισμό, πριν σχεδόν 70 χρόνια.

Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, η ακροδεξιά και ο εθνικισμός βρίσκουν πάτημα να διοχετεύουν την απάνθρωπη ιδεολογία τους και να παραπλανούν το λαό για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων του.

Η Νεολαία Συνασπισμού έχοντας μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία θα είναι παρούσα σε κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων Ελλήνων και μεταναστών και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στην δράση των φασιστικών συμμοριών στην Κρήτη.

Οργανώσεις Κρήτης της Νεολαίας Συνασπισμού

Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών

Ανοιχτή επιστολή προς τις πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες της πόλης

Στην αρχή χτύπησαν τους τσιγγάνους, δεν είπα τίποτα,

μετά τους μετανάστες, σιώπησα,

μετά τους αντιφασίστες, ξανά σιώπησα

ύστερα τους γείτονες, δεν φώναξα

μετά που ήρθαν να χτυπήσουν εμένα, δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει

Στην αρχή τα χτυπήματα σε πλατείες της πόλης, στην Αμπεριά , στην πλατεία 1866.

Έπειτα σχηματισμός ναζιστικών συμβόλων σε σπίτια φοιτητών, μολότοφ σε σπίτι Χανιώτη ακτιβιστή, όλα πέρασαν σχεδόν στα ψιλά. Η επίθεση στο Στέκι Μεταναστών, δημιούργησε μια χλιαρή αντίδραση. Η κοινωνία μας δεν αντιμετώπισε σοβαρά αυτά τα φαινόμενα.

Συνεχή φαινόμενα ξυλοδαρμών, επιθέσεων, ακόμη και απόπειρες εμπρησμού  μεταναστών και αστέγων της πόλης μας, όπως πριν λίγες μέρες στη Χαλέπα.  Τώρα έχουμε μία νέα επίθεση. Σε μία δασκάλα, στη Χαλέπα, με ότι αυτό μπορεί να συμβολίζει. Αποτύπωμα στο σώμα της, απόπειρα με ξυράφι να χαραχτεί ο αγκυλωτός σταυρό, από νέους ανθρώπους.

Αποτελεί προσβολή στη μνήμη αυτού του τόπου, της ματωβαμένης από τους ναζί  Κρήτης, με τους χιλιάδες σκοτωμένους στις μάχες, εκτελεσμένους αμάχους, φυλακισμένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Θα εξακολουθήσουμε να μένουμε απαθείς, θα επικυρώσουμε με τη σιωπή και τη στάση μας τέτοια γεγονότα; Θα ανεχθούμε τα φασιστοειδή στα Χανιά; Θα πάρουνε θέση οι φορείς, τα κόμματα της πόλης;

Την επιστολή αυτή την απευθύνουμε σε όλους τους φορείς της πόλης, σε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους, στη νεολαία και στις οργανώσεις της, στα κινήματα, στο δήμαρχο και στους βουλευτές και τους καλούμε να πάρουν θέση, να αρχίσουν να κινητοποιούνται με όποιο μέσο κρίνουν πρόσφορο αλλά και από κοινού.

Τέλος, τους καλούμε να συνυπογράψουν αυτήν την επιστολή, η οποία θα δημοσιοποιηθεί μαζί με το κείμενο υπογραφών στον Τύπο και στα ΜΜΕ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ – ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Φιλελεύθερη Συμμαχία

Με αφορμή το πρόσφατο κρούσμα ρατσιστικής βίας στην Χαλέπα Χανίων η Περιφερειακή Κίνηση Κρήτης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα παρακάτω:

Σε μια σειρά φαινομένων ρατσιστικής βίας που σημειώνονται τελευταία στην Κρήτη ήρθε χθες να προστεθεί η  εγκληματική επίθεση που υπέστη 28χρονη καθηγήτρια, την οποία νεαροί κουκουλοφόροι ακινητοποίησαν, χαράσσοντας στα ρούχα και το δέρμα της αγκυλωτούς σταυρούς.
Η Περιφερειακή Κίνηση Κρήτης της Φιλελεύθερης Συμμαχίας εκφράζει αμέριστη συμπάθεια στην παθούσα και καταδικάζει με τον πλέον απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την παρατηρούμενη έξαρση ακροδεξιών εκδηλώσεων μίσους. Μετά από τον εμπρησμό στο κοινωνικό στέκι μεταναστών, την διπλή εμπρηστική επίθεση κατά της Εβραϊκής συναγωγής Ετς Χαΐμ και τα αλλεπάλληλα κρούσματα ξυλοδαρμού μεταναστών, η πρόσφατη αυτή επίθεση δεν μπορεί παρά να προβληματίσει και τον πλέον αδιάφορο για την προσπάθεια οργανωμένων ομάδων να τραυματίσουν τον κοινωνικό ιστό και να κλονίσουν το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.

Καλούμε τις αρχές του τόπου να πατάξουν άμεσα και αποτελεσματικά κάθε εγκληματική ενέργεια με ρατσιστικά κίνητρα και απευθύνουμε έκκληση για ακόμα μεγαλύτερη επαγρύπνηση ενάντια στη βία και τον ολοκληρωτισμό που επαγγέλλονται τα άκρα. Στόχος μας παραμένει η διασφάλιση μιας ανοικτής, φιλελεύθερης κοινωνίας, με ανοχή στο διαφορετικό και με πίστη στον κάθε άνθρωπο και τις δυνατότητες του.

φιλελεύθερη συμμαχία
Περιφερειακή Κίνηση Κρήτης

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Η επίθεση στην νεαρή κοπέλα είναι ένα μήνυμα προς όλη τη κοινωνία των Χανίων. Αυτοί που χαράζουν αγκυλωτούς σταυρούς με ξυράφια μας λένε ότι η νεοχιτλερική τρομοκρατία αγγίζει την πόρτα του καθενός μας. Από τους μετανάστες, πέρασαν σε ντόπιους οργανωμένους πολιτικά και τώρα… το θύμα χαρακώθηκε επειδή ίσως να την είδαν σε μια πορεία αλληλεγγύης ενάντια σε κάποια από τις δεκάδες επιθέσεις που έχουν προηγηθεί. Εναντίον όλων. Καμία αναστολή πλέον δεν έχουν. Χτυπούν όποιον και όποιαν τους παίρνει να χτυπήσουν.

Εμείς, τα μέλη του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, δηλώνουμε απερίφραστα ότι αυτό που ζούμε στην πόλη δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε σημείο των καιρών. Σε περιόδους κοινωνικής αντίδρασης, ο φασισμός είναι το μεγάλο κόλπο των ισχυρών για να διασπάσουν τους λαούς και για να στρέψουν το βλέμμα της κοινωνίας μακριά από τα εγκλήματά τους. Πρώτα βρίσκουν έναν εύκολο εχθρό – τους μετανάστες. Μετά τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους.

Στην πόλη, κανένας δεν θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζει τις ξενοφοβικές κουβέντες όπως πριν. Τώρα, όλοι θα πρέπει να ξέρουν ότι οι κουβέντες φέρνουν τα γρονθοκοπήματα, τους λοστούς, τα ξυράφια …και αλίμονο τί άλλο. Οι πολιτικοί χώροι που αβαντάρουν την ξενοφοβία – ας το καταλάβουμε πια όλοι – είναι οι προθάλαμοι και το καταφύγιο των συμμοριών του μίσους. Καλούμε την κοινωνία των Χανίων να αντισταθεί στους κήρυκες του μίσους με κάθε τρόπο τώρα, για να μην ζήσουν αύριο τα παιδιά μας μέσα στη βαρβαρότητα του ολοκληρωτισμού.

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χανίων

Παρακολουθούσαμε με αποτροπιασμό το τελευταίο διάστημα να αυξάνονται ραγδαία τα περιστατικά βίας με σαφή ρατσιστική και ξενοφοβική στόχευση. Δυστυχώς είδαμε μετά και το τελευταίο κρούσμα της φασιστικής επίθεσης σε μια συμπολίτισσα μας, με την αποκρουστική ενέργεια χάραξης ναζιστικών συμβόλων πάνω της, να επαληθεύονται φόβοι που είχαμε εκφράσει όταν άρχιζε αυτή η ακολουθία ρατσιστικών και φασιστικών επιθέσεων, ότι ίσως υπάρχει ένα «αυγό του φιδιού» στη πόλη μας.

Το Εργατικό Κέντρο και οι εργαζόμενοι του Νομού καταδικάζουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο όλες αυτές τις απεχθείς και εγκληματικές πράξεις που γίνονται στην πόλη μας και ζητά για άλλη μια φορά απ’ την πολιτεία την εξιχνίασή τους όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Επίσης, από τον κάθ’ ένα από εμάς, με τη στάση και τη συμπεριφορά του, να δείξει ότι τέτοιες πράξεις, άναδνρες και φασιστικές, δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης και της κοινωνίας μας.

Για το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Χανίων

Ο Πρόεδρος

Λιονάκης Μανούσος

Ο Γ. Γραμματέας

Μαλανδράκης Γιάννης

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live