Μαθηματικό παραμύθι: «Περιπέτεια στο Μουσείο Σχηματοτέχνης

Κανένα σχόλιο

Παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 6.30μμ στο χώρο του 16ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων το βιβλίο-παραμύθι «Περιπέτεια στο Μουσείο Σχηματοτέχνης» υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νεκτάριος Πετράκης θα συντονίσει την εκδήλωση, ενώ ομιλητές θα είναι η Σχολική Σύμβουλος της 50ης Περιφ. Προσχολικής Αγωγής του νομού κ. Πόπη Κασσωτάκη, η εκλεγμένη στο ΔΣ του Συλλόγου νηπιαγωγός κ. Βαγγελιώ Σταμελάκη και η ίδια η συγγραφέας καθώς και ο Ρεθυμνιώτης εικονογράφος Στέλιος Καλογεράκης ακολούθως.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα πρωτότυπο μαθηματικό παραμύθι που έχει γράψει η Νίκη Δεληκανάκη-Χαλκιαδάκη, Δρ Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο αντικείμενο της μαθηματικής σκέψης των παιδιών, Σχολική Σύμβουλος της 19ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Ν. Ηρακλείου και πατρικής καταγωγής από το Βατόλακο Χανίων.

Το βιβλίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς προσχολικής ηλικίας και δημοτικής εκπαίδευσης (τάξη Α΄ Δημοτικού) και σε παιδιά πρωτοσχολικής ηλικίας. Μπορεί να λειτουργήσει πολλαπλά στα χέρια του εκπαιδευτικού, καταρχήν ως διδακτικό υλικό Μαθηματικών εννοιών χώρου (σχήματα και σχέσεις) με σύγχρονη μεθοδολογία (ομάδες), αλλά και ως διαθεματικό κείμενο (γλώσσα, εικαστικά, θεατρική τέχνη).

"Sponsored links"

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μουσείο με πίνακες διάσημων ζωγράφων ελλήνων και ξένων, ενώ συμπεριλαμβάνεται ακόμα και πρόσφατα δημοσιευμένο μαθηματικό έργο του μεγάλου έλληνα μαθηματικού Αρχιμήδη από το Παλίμψηστον. Γράφτηκε ως ανάγκη ανάπτυξης υψηλής ποιότητας μαθηματικής γνώσης για την πρωτοσχολική εκπαίδευση, συνδυάζοντας παράλληλα ανθρώπινες αξίες, ιστορικές και πολιτισμικές αναφορές, μέριμνα για τη γλώσσα, καλαισθησία και πολλή αγάπη για τα παιδιά.

Το περιεχόμενο που διαπραγματεύεται μαθηματικές έννοιες σχημάτων στο πεδίο της γεωμετρίας, πρώτης επιστήμης η οποία αναπτύχθηκε στην ανθρωπότητα, αναπτύσσεται στις παρακάτω τρεις διαστάσεις:

1η Διάσταση: Μαθηματικά, πόσο απαραίτητα στη ζωή μας; Σε αυτό το ερώτημα θα απαντούσαμε όλοι ότι βρίσκονται στην καθημερινότητα μας και ότι είναι η βάση των περισσότερων επιστημών. Όμως επειδή είναι αφηρημένη γνώση δυσκολεύει τα παιδιά με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη σχολική αποτυχία να σημειώνεται σε αυτό το αντικείμενο. Στο παρόν βιβλίο η συγγραφέας επιδιώκει να τα προσεγγίσει διαθεματικά μέσα από τις εικαστικές τέχνες, δηλ. με πασίγνωστα έργα ζωγραφικής.

2η Διάσταση: Η τέχνη θεωρείται ότι αναβαθμίζει ποιοτικά τη ζωή, μας ψυχαγωγεί, μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα. Ακόμα, κάνοντας τα παιδιά να βλέπουν πολλές πλευρές στα πράγματα αναπτύσσει τη νοημοσύνη τους και εμπλουτίζει τη σκέψη τους. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί στο παραμύθι πίνακες σπουδαίων ελλήνων και ξένων ζωγράφων, όπως του Μιρό και του Πικάσο που βρίσκονται σε γνωστά μουσεία, καθώς και του Παναγιώτη Τέτση και Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα που βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη.

3η Διάσταση: το κοινωνιολογικό περιεχόμενο του βιβλίου:

Τα μαθηματικά και η τέχνη μπορούν να περνούν στους μαθητές μέσα από τους ήρωες-πρότυπα του βιβλίου, τους Μαθηματικοφάγους Μάγους, οι οποίοι εμπλέκονται στο «Μουσείο Σχηματοτέχνης» σε ένα σενάριο με περιπετειώδη πλοκή για να υπάρχει ενδιαφέρον. Οι ήρωες αυτοί για να εμπνέουν τα παιδιά έχουν σχεδιαστεί έτσι από τη συγγραφέα ώστε να είναι έξυπνοι, αλληλέγγυοι, τολμηροί, σύγχρονοι.

Ελπίζουν σε μια κοινωνία της δικαιοσύνης, όπου με την τόλμη, τα…Μαθηματικά και την εξυπνάδα τους φτάνουν στη δικαίωση. Η κεντρική αξιακή ιδέα είναι η πάλη του καλού με το κακό, που συμβολίζονται αντίστοιχα με τους Μαθηματικοφάγους Μάγους από τη μια και τον Κουτόμαγο από την άλλη πλευρά. Τελικά μπορούμε να ελπίζουμε έχοντας πρότυπα–ήρωες με ιδιαίτερες ικανότητες που εμπνέουν και επηρεάζουν τους πολλούς.

Κατά την παρουσίαση, η συγγραφέας θα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς μαζί με το βιβλίο ένα cd με εκπαιδευτικό υλικό για τα μαθηματικά (άρθρα, ανακοινώσεις σε συνέδρια, δειγματικές διδασκαλίες).

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live