Ν.Ε. Νεολαία ΠΑΣΟΚ Χανίων: Όχι στην απαξίωση των τοπικών συμβουλίων Νεολαίας

Κανένα σχόλιο

Τα τοπικά συμβούλια νέων υπάρχουν και λειτουργούν σε πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης και επιτρέπουν σε νέους και νέες απο 15 έως 28 ετών να γίνουν ενεργοί πολίτες. Μέσα απο τα τοπικά συμβούλια, όπου είναι ένα θεσμός που προωθήθηκε πρώτη φορά απο το ΠΑΣΟΚ, ο νέος παίρνει πρωτοβουλίες και συμμετέχει ενεργά στα κοινά αναδεικνύοντας προβλήματα της νέας γενιάς και προτείνοντας λύσεις μέσα απο ένα υγειή και ανοιχτό διάλογο.

Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ συστρατεύεται στο πλευρό όλων των εκλεγμένων νέων στα δημοτικά συμβούλια και τους εύχεται καλό αγώνα. Θεωρούμε οτι είναι ένα πολυ σημαντικό βήμα για την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού το οποίο δυστυχώς είναι πλήρως απαξιωμένο για τους νέους και στελεχωμένο από ανθρώπους που δε μπορούν και δε θέλουν να απαλαγούν απο τα βαρίδια του παρελθόντος μακριά και έξω από τις πραγματικές ανάγκες της Νεολαίας. Καταγγέλλουμε συγκεκριμένους Δήμους που είναι οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις και δυστυχώς μπήκαν στη διαδικασία και κατάφεραν να απαξιώσουν το θεσμό κάνοντας κατα συρροήν παρατυπίες. Ειδικότερα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να καταγγείλουμε συγκεκριμένες στρατηγικές και παράτυπες κινήσεις στους Δήμους Ακρωτηρίου, Αρμένων και Χανίων.

"Sponsored links"

ΔΗΜΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟY
Την τελευταία ημέρα των εγγραφών στο Μητρώο Νέων (07 Μαρτίου 2008) του Δήμου Ακρωτηρίου, οι εγγεγραμένοι ήταν 72 άτομα. Όταν αναρτήθηκε το Μητρώο Νέων, όπως προβλέπει η εγκλυκλιος (10 ημέρες πριν τις εκλογές), εμφανίστηκαν 84. Όταν το θέμα τέθηκε από τον πρώην Δήμαρχο Ακρωτηρίου, κ. Γιαννακάκη Αντώνη στο δημοτικό συμβούλιο, η απάντηση που δόθηκε από την κ. Αντιδήμαρχο κα Κοντολαιμάκη, ήταν οτι πέρασε στο Μητρώο Νέων μετά το πέρας της διαδικάσιας εγγραφών, αιτήσεις, τις οποίες παρέλαβε μέσω fax! Οι αιτήσεις αυτές εστάλησαν από “άγνωστο προορισμό” και η κα Αντιδήμαρχος θεώρησε σωστό να τις περάσει στο Μητρώο Νέων, κάτι το οποίο αντιτίθεται στην εγκύκλιο, η οποία αναφέρει ρητά ότι, κάθε νέος από 15 έως 28 ετών μπορεί να κάνει αίτηση στο Δήμο ή την κοινότητα του με την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας, αυτοπροσώπος. Η δήλωση αυτή, της κας Αντιδημάρχου είναι καταγεγραμένη στα πρακτικά του δήμου, εφόσον ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 21/03/2008.

Όσο αφορά τους 72 εγγεγραμένους, διατηρούμε επιφυλάξεις της εγκυρότητας των αιτήσεων διότι την τελευταία μέρα των εγγραφών, δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τα πολιτιστικά θέματα συμπλήρωνε αιτήσεις για λογαριασμό νέων χωρίς να παρευρίσκονταν εκεί θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. Υπουργό κ. Προκόπη Παυλόπουλο αν οι 90.000 νέοι που έχουν γραφτεί Πανελλαδικά στα μητρώα των νέων, ήταν με αυτό τον τρόπο.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΜΕΝΩΝ
Οι διαδικασίες στο Δήμο Αρμένων ξεκίνησαν απο την αρχή με εμφανή στοιχεία διάθεσης απαξίωσης του συγκεκριμένου θεσμού. Απο τη μια πλευρά ο συγκεκριμένος θεσμός απευθύνεται σε όλους τους νέους και τις νέες που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τα κοινά ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων απο την άλλη ο συγκεκριμένος Δήμαρχος επιλέγει συνειδητά να χρωματίζει ΜΠΛΕ το ειδικό μητρώο νέων.

Παρακολουθώντας απο την αρχή όλη τη διαδικασία έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:
Την Πέμπτη 6/03/2008 και ώρα 14:00 ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε μετά απο ερώτηση που του κατέθηκε νωρίτερα οτι ήταν γραμμένος στο ειδικό μητρώο ένας νέος. Την επόμενη και τελευταία ημέρα της προθεσμίας οι Δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου απεργούσαν και έτσι ΚΑΝΕΝΑΣ απο τους 20 σε αριθμό νέους που επιχείρησαν εκείνη την ημέρα να γραφτούν δεν τα κατάφερε. Λήγοντας η απεργία επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο για να δούμε την ειδική λίστα των νέων που ο δημαρχος είχε ήδη αναρτήσει.ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!!! Μετά τη λήξη της προθεσμίας των εγγραφών και ενώ το Δημαρχείο ήταν κλειστό (λόγω απεργίας) γράφτηκαν άλλοι 121 νέοι!!!

Όταν απαιτήσαμε να μας εξηγήσουν πως έγινε αυτό μιας και δικαίως το θεωρήσαμε παράτυπο και παράνομο ο Δήμαρχος αρνήθηκε να δεχτεί οτι το Δημαρχείο ήταν κλειστό λόγω απεργίας ενώ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έγγραψε νέους στο ειδικό μητρώο μόνο με τη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους, ενώ η εγκύκλιος ανέφερε σαφώς οτι όλοι οι νέοι μπορούν να εγγράφονται στο ειδικό μητρώο μόνο αυτοπροσώπως. Και εδώ θέλουμε να επισημάνουμε οτι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, λόγου και εγγραφής μόνο τα παιδιά των ψηφοφόρων τους! O θεσμός προωθήθηκε σιωπηλά προς όφελος της γαλάζιας δημοτικής ομάδας, ενώ η ενημέρωση ήταν ελλειπής έως ανύπαρκτη!!! Ο εν λόγω Δήμαρχος με τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη πρακτική του ούτε το κόμμα του τιμά ούτε και τις δημοκρατικές διαδικασίες.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στο Δήμο Χανίων μετά τη λήξη της προθεσμίας εγγραφής των νέων στα μητρώα, το σύνολο των εγγεγραμένων δεν υπερέβαινε τους 70. Τελικά όταν η δημοτική αρχή ανάρτησε τις καταστάσεις ως όφειλε σύμφωνα με την εγκύκλιο ο αριθμός ώς δια μαγείας αυξήθηκε στους 129. Τέτοιου είδους λογικές δεν απαξιώνουν μόνο εν τη γένεση του το θεσμό αλλά πολύ περισσότερο υποτιμούν τη νοημοσύνη των νέων ανθρώπων. Δεν νοείται σε σύγχρονες Δημοκρατίες να επικρατούν αναχρονιστικές λογικές που θέλουν τους νέους όμηρους των μηχανισμών και των μικροκομματικών συμφερόντων. Αν βέβαια η χαμηλή συμμετοχή αποτελούσε το κίνητρο για τις εγγραφές απο το παράθυρο θα μπορούσε η Δημοτική αρχή να αυξήσει τον αριθμό των εγγεγγραμένων απο τους 129 στους 7000!!! Γιατί όμως δεν το έκανε;

Πιστεύουμε οτι :
Όλοι οι νέοι που είναι εγγεγραμένοι στο Δηματολόγιο των δήμων, θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να παίρνουν μέρος στη ψηφοφορία για την εκλογή μελών ή ακόμα και την εκλογή των ιδίων, και όχι να γράφονται σε καινούργιο μητρώο νέων, κάτι το οποίο είχαμε αναφέρει στην συνέντευξη τύπου που είχαμε παραχωρήσει στα τοπικά ΜΜΕ, το Σάββατο 08 Μαρτίου 2008.
Από την στιγμή που η Γραμματεία της Νέας Γενιάς αποφάσισε την ύπαρξη νέων εγγραφών στα μητρώα νέων, θα έπρεπε να είχε ορίσει ταυτόχρονα και ένα μέτρο ψηφισάντων σύμφωνα με τους εγγεγραμένους του εκάστοτε δήμου. Θεωρούμε οτι δεν μπορεί να θεσπίζεται το 9μελές όργανο του Δήμου Χανίων από την συμμετοχή 43 μόλις ψηφισάντων, και το όργανο αυτό να είναι αρμόδιο για την λήψη αποφάσεων εκπροσωπώντας την νεολάια του Δήμου Χανίων και για την διαχείρηση του 1% του προϋπολογισμού του δήμου. Στην περίπτωση που θα υπήρχε το μέτρο αυτό, οι δήμοι θα ήταν αναγκασμένοι να ενημερώσουν τους νέους και να απευθυνθούν σε μαζικούς χώρους όπου παρεβρίσκεται η νεολαία (σχολεία, Αθλητικοί σύλλογοι κλπ) κάτι το οποίο δεν έγινε και αποδεικνύεται απο την μικρή συμμετοχή των νέων.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.

Η Νομαρχιακή Συντονιστική Γραμματεία Νεολαιας Χανίων

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live