14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Έντονος προβληματικής της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για την «ενιαία διαχείριση των νερών της Κρήτης»

Ημερομηνία:

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη σχεδιαζόμενη «ενιαία διαχείριση των νερών της Κρήτης» που συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Παγκρήτιας Ένωσης Δήμων της Κρήτης που έγινε στα Χανιά.

Όπως και παλιότερα είχαμε τονίσει με αφορμή την ενοποίηση των Οργανισμών Ανάπτυξης Δυτικής και Ανατολικής Κρήτης, η «ενιαία διαχείριση των νερών της Κρήτης», εγκυμονεί μια σειρά σοβαρούς κινδύνους:

  • Διευκολύνει ενδεχόμενη απόπειρα ιδιωτικοποίησης – παραχώρησης σε ιδιωτική εταιρεία ή όμιλο εταιρειών του συνόλου του νερού της Κρήτης. Θα αρκεί μια υπογραφή. Αυτός είναι ένας υπαρκτός κι όχι αμελητέος κίνδυνος καθώς ήδη η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων ΄Ύδρευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), παρά την καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, η οποία εκφράστηκε και με το συντριπτικό «ΟΧΙ» του τοπικού Δημοψηφίσματος που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Η πρόθεση ανάληψης της διαχείρισης των νερών και της Κρήτης έχει ήδη εκφραστεί από τα ίδια ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
  • Καλλιεργεί την ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι «νερά υπάρχουν άφθονα, συνεχίστε να καταναλώνετε με αφροσύνη». Νερό όμως πόσιμο δεν υπάρχει άφθονο, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες διακοπές νερού στα Χανιά αυτό το καλοκαίρι, όπως απέδειξε η μετατροπή της λίμνης Αγιάς σε νερόλακκους και η πρωτοφανής μείωση της στάθμης της λίμνης Κουρνά.
  • Καλλιεργεί τη λογική του συγκεντρωτισμού αντί της αποκέντρωσης, του ελέγχου των νερών από ένα κέντρο, μια λογική καταλήστευσης των τοπικών φυσικών πόρων από υπερτοπικούς φορείς που αδιαφορούν για την οικολογική ισορροπία, για το αν οι φυσικοί αυτοί πόροι θα καλύπτουν πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ντόπιων όπως πρέπει και είναι σωστό.
  • Καλλιεργεί τα παιχνίδια λαϊκιστών πολιτικών του τύπου «μην ανησυχείτε, θα πάρουμε νερό από τα Χανιά και θα φέρουμε στο Ηράκλειο ή και στη Σητεία για να υποστηρίξουμε την ιδιωτική επένδυση στο Κάβο Σίδερο με τα γήπεδα γκολφ» [ένα γήπεδο γκολφ καταναλώνει νερό όσο μια πόλη 11.000 κατοίκων και το Λασίθι ήδη φιγουράρει σε όλους τους χάρτες με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν ξηρασία κι ερημοποίηση], που οξύνουν τον τοπικισμό και τις αντιπαραθέσεις, προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών και συμφερόντων.
  • Αγνοεί την κλιματική αλλαγή που οδηγεί στις ελλείψεις νερού ακόμη και στα Χανιά αλλά και σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες.
  • Αγνοεί την αναγκαιότητα ανάληψης εκστρατείας εξοικονόμησης νερού, τη στιγμή που το μισό νερό που πηγαίνει σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο χάνεται στο δρόμο από το κακό δίκτυο, βλάβες ή παράνομες συνδέσεις, την ώρα που 85% του νερού καταναλώνεται στη γεωργία με κατασπατάληση νερού για υδροβόρες καλλιέργειες ή πρακτικές ή για παραγωγή προϊόντων που καταλήγουν στις χωματερές.

Συνεπώς, αν κάτι πρέπει να γίνει ενιαία, σε όλη την Κρήτη, σε ό,τι αφορά το νερό είναι η κοινή εκστρατεία εξοικονόμησης νερού με έμφαση στην επισκευή των δικτύων και στη μείωση της κατανάλωσης νερού στη γεωργία(με πρακτικές άρδευσης με σταγόνες π.χ.) αλλά και στον τουρισμό (με ανακύκλωση νερού και αξιοποίηση νερού των βιολογικών καθαρισμών για ποτίσματα), η αξιοποίηση τοπικών πηγών και αποθεμάτων πρώτα απ’ όλα για τοπική χρήση για να μην έχουμε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις (π.χ. είναι αδιανόητο να μένει χωρίς επαρκές νερό ο Αποκόρωνας και να πηγαίνει νερό της λίμνης Κουρνά στο Ρέθυμνο, τη στιγμή που από το πολλαπλάσιο νερό του φράγματος των Ποταμών που βρίσκεται κοντά στο Ρέθυμνο αξιοποιείται ελάχιστο για άρδευση και το υπόλοιπο το αφήνουν για να κολυμπά ο Σήφης ο κροκόδειλος!)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...