19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Αντιπολεμική – αντιρατσιστική εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία και υπέρ όλων των προσφύγων

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Αντιρατσιστική, αντιπολεμική και αντιφασιστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/3 στο Εργατικό Κέντρο Χανίων από την τοπική επιτροπή της ΚΕΕΡΦΑ. Η εκδήλωση οργανώθηκεμεαφορμή τις κινητοποιήσεις στα Χανιά, στην Αθήνα, σε μια σειρά πόλεις στην Ελλάδα και διεθνώς πουθα πραγματοποιηθούν στις 19 Μάρτη, σεπανελλαδικό και παγκόσμιο συντονισμό για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό και την ώρα που η Ουκρανία φλέγεται κι ενώ τα καραβάνια των προσφύγων φτάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στην Ευρώπη. Η διαδήλωση στα Χανιά έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 19/3 στην πλατεία Αγοράς και στις 12 το μεσημέρι.

Στην εκδήλωση μίλησαν, με τη σειρά που παρουσιάζονται, ο Σεραφείμ Ρίζος από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων, ο Μουσταφά Χασάν, Αιγύπτιος μετανάστης και ο Μπάμπης Μαγουλάς από την Κατάληψη ΡόζαΝέρα. Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους.

Ο Σεραφείμ Ρίζος ανάφερε ότι «Απέναντι στις πιέσεις που βάζει η άρχουσα τάξη σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα ότι τώρα τα κεφάλια μέσα γιατί η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι η κλιμάκωση του πολέμου, η κλιμάκωση του ρατσισμού και των pushbacks και των δολοφονιών στη Μεσόγειο, η απάντηση είναι ότι όλα τα μέτωπα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Ότι απέναντι στις πιέσεις δεν υποχωρούμε αλλά εντείνουμε τα αιτήματα μας και την κινηματική μας προσπάθεια. Διευρύνουμε τη μάχη που δίνουμε αυτή τη στιγμή. Δεν είναι όμως για ότι ζούμε μέχρι στιγμής αλλά για το επόμενο διάστημα που ο πόλεμος θα διογκώσει όλα τα ζητήματα και τις επιθέσεις».

Σχετικά με τη φασιστική απειλή τόνισε ότι «Μπορεί ο Μιχαλολιάκος ναδιασωληνώθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας από covid αλλά οι φασίστες μέσα σε αυτές τις πολιτικές παίρνουν τα πάνω τους. Ο Μηταράκης και η Μενδώνη στρώνουν το καταλληλότερο έδαφος αυτή τη στιγμή για να αναπτυχθούν οι φασίστες. Το είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα το ξαναδούμε. Προσπαθούν μετά την ήττα και τη διάλυση της Χρυσής Αυγής να συγκροτηθούν» ενώ σημείωσε ότι «Είναι ανοιχτά όλα τα ζητήματα όταν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας βάζουν ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία είναι κανονικοί πρόσφυγες ενώ οι άλλοι δεν είναι. Ότι οι ορθόδοξοι λευκοί είναι πρόσφυγες σε σχέση με τους άλλους. Επαναφέρουν ουσιαστικά λογικές του βιολογικού ρατσισμού. Με τους διαχωρισμούς που κάνουν το επόμενο διάστημα θα έχουμε βαρβαρότητα σε αυτά που θα αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες».

Ο Μουσταφά μίλησε για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ανάφερε ότι «Εμείς οι πρόσφυγες που είμαστε εδώ έχουμε δυσκολίες. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε κανονικά και χωρίς χαρτιά. Εγώ είμαι από την Αίγυπτο και λένε ότι προερχόμαστε από “ασφαλή χώρα”. Ο Μητσοτάκης και ο Σίσι συμφωνούν μεταξύ τους, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να πάρουμε άσυλο στην Ελλάδα εφόσον η Αίγυπτος είναι ασφαλής. Όλους εμάς από τον Τρίτο κόσμο μας αντιμετωπίζουν ως διαφορετικούς πρόσφυγες. Όμως όλοι εμείς από την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ουκρανία δεν διαφέρουμε. Γι’ αυτό θα είμαστε όλοι μαζί στις 19 Μάρτη».

Τέλος, ο Μπάμπης Μαγουλάς ανάφερε ότι «Οι λόγοι που έχουν συσπειρώσει ένα κίνημα αλληλεγγύης γύρω από το προσφυγικό εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν και δυστυχώς, οι λόγοι εντείνονται μέρα με τη μέρα όσο τα γεωπολιτικά παιγνίδια είναι η κυρίαρχη πολιτική ατζέντα της Δύσης και της Ανατολής. Στον κόσμο που ζούμε όχι μόνο δημιουργούνται πόλεμοι, οι οποίοι έχουνε ενεργειακή βάση ως επί το πλείστον και οικονομική υφή, αλλά έχουν να κάνουν και με γεωπολιτικά σχέδια. Δημιουργούν ολόκληρα κύματα ανθρώπων οι οποίοι προσφεύγουν σε χώρες οι οποίες θεωρητικά ευημερούν ή τουλάχιστον ευημερούσαν μέχρι πρότινος. Δημιουργούνε συνθήκες πολέμου στο πέρασμα τους και στο ταξίδι τους, ποινικοποιούν την ύπαρξη τους με το που πατούν το πόδι τους στη χώρα υποδοχής αλλά ταυτόχρονα έφτασαν στο σημείο να ποινικοποιούν την αλληλεγγύη και να τη βάζουνε σε κίνδυνο ώστε να γίνει η μέγιστη δύναμη αποτροπής για να μην αναδειχθεί η δυστυχία που υπάρχει και δεύτερον οι αιτίες της δυστυχίας. Πρέπει νααναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τους πολέμους και γι’ αυτό στηρίζουμε την διαδήλωση στις 19 Μάρτη».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...