14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Κατάργηση ασύλου, επαναφορά Νόμου Διαμαντοπούλου και “βάση του 10” από την ΝΔ

Ημερομηνία:

Με την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ηγετική ομάδα του υπουργείου Παιδείας (υπουργός η Νίκη Κεραμέως, υφυπουργός για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση η Σοφία Ζαχαράκη και υφυπουργός για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Βασίλης Διγαλάκης) θα πέσει αμέσως στα βαθιά.

Κι αυτό επειδή – παρότι δεν θα προέλθει από το υπουργείο Παιδείας – μια από τις πρώτες και «εμβληματικές» κινήσεις της νέας κυβέρνησης θα αφορά τον χώρο της Παιδείας, καθώς, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει έως τώρα ο νέος πρωθυπουργός, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα περιλαμβάνει και το «καυτό» θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τέλος εποχής

Το πόσο μεγάλο βάρος δίνει η Ν.Δ. στο ζήτημα της κατάργησης του ασύλου φάνηκε και από το ότι στην τελευταία προεκλογική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha o Mητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. Θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη».

Πρόσθεσε δε ότι «το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. Θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο νόμος του 2017 περί πανεπιστημιακού ασύλου που ισχύει έως σήμερα ορίζει ρητά ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση», ήτοι η αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει σε ανώτατα ιδρύματα αυτεπάγγελτα, αν τελούνται στους χώρους τους κακουργηματικές πράξεις.

Επιστροφή στη Διαμαντοπούλου

Παραμένοντας στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρεται αποφασισμένη να… αναστηλώσει τον Νόμο Διαμαντοπούλου, κομβικά σημεία του οποίου είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται και η επαναφορά του Συμβουλίου Ιδρύματος στα ΑΕΙ καθώς και η επαναφορά του θεσμού του γενικού γραμματέα στα ανώτατα ιδρύματα.

Πληροφορίες από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τα νέα ΑΕΙ που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το οποίο προήλθε από συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Η Ν.Δ. είχε αντιταχθεί έντονα στη συγκεκριμένη κίνηση και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να αναζητήσει τρόπο αναστροφής της κατάστασης, αλλά χωρίς να προκαλέσει αναταραχή ή νομικό χάος.

Τώρα, σχετικά με τον… καημό της Ν.Δ., δηλαδή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, ώστε να επιτραπεί και στην Ελλάδα η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αν και η πρότασή της δεν πέρασε από την προηγούμενη Βουλή, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να επανέλθει όταν θα τεθούν σε ψηφοφορία τα υπό αναθεώρηση άρθρα, εξετάζοντας κάποιες ερμηνείες ως προς τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις το άρθρο να αλλάξει από την επόμενη Βουλή που θα προκύψει από εθνικές εκλογές.

Πίσω στη «βάση του δέκα»

Ένα άλλο μείζον ζήτημα για τη Ν.Δ. στον χώρο της Εκπαίδευσης (άλλωστε περιλαμβάνεται σαφώς στο πρόγραμμά της) αφορά αυτό που το κόμμα ονομάζει «καθορισμό ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ», δηλαδή αυτό που πιο… λαϊκά ονομάζεται «βάση του δέκα». Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας θα αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης σε αυτό μόνο αν συγκεντρώνουν μόρια πάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο, δηλαδή τα 10.000 (με άριστα τα 20.000).

Το μέτρο αυτό δεν είναι νέο: το 2006 το είχε θεσμοθετήσει η τότε υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και είχε διατηρηθεί έως το 2010, όταν το κατάργησε η Άννα Διαμαντοπούλου ως μέτρο «χωρίς νόημα και αποτέλεσμα». Το μέτρο είχε ξανασυζητηθεί το 2012, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, και τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Το μέτρο έχει υποστεί κριτική από την ΟΛΜΕ ως αντιπαιδαγωγικό, ενώ είχε προκαλέσει και αναστάτωση στον χώρο της… Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς πόλεις με χαμηλόβαθμες σχολές είχαν δει τον φοιτητικό πληθυσμό και το τοπικό εισόδημα να μειώνονται. Πάντως, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ν.Δ., το σύστημα πρόσβασης από τη Δευτεροβάθμια στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν θα αλλάξει για δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα επανεξεταστεί, ενώ προβλέπεται ότι τα ΑΕΙ θα μπορούν να καθορίζουν ετήσιο αριθμό εισακτέων και βάση εισαγωγής σε αυτά.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...