22.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Ποδηλατικός αγώνας στα Σφακιά

Ημερομηνία:

Με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Σφακίων και άλλους φορείς, μια σειρά εκδηλώσεων σχεδιάζονται και θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Δάσους της Ανώπολης/Αγ. Ιωάννη του Δ. Σφακίων.

Το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 θα διεξαχθεί ποδηλατικός αγώνας κατάβασης ανώμαλου εδάφους στο μονοπάτι Ταύρη-Ασκύφου στα Ασκύφου και στο τμήμα Ρουσσιές – Ανώπολη στην Ανώπολη-Σφακίων (https://vimeo.com/49001588 και http://www.downhill.gr/). Στον αγώνα θα συμμετέχουν, κατόπιν προσκλήσεως, οι καλύτεροι αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Οι διαγωνιζόμενοι θα αγωνιστούν το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στα Ασκύφου  (11:00 – 15:00) και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στην Ανώπολη – Σφακίων (12:00 – 14:30). Επιπλέον τόσο στα Ασκύφου όσο και στην Ανώπολη θα διεξαχθεί αγώνας «μικρών ανεξάρτητων» όπου έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου της περιοχής (Ασκύφου 29/09/2012 ώρα 08:30 και Ανώπολη 30/09/2012 ώρα: 09:00).

Η διοργάνωση του αγώνα γίνεται από το σύλλογο TALOS – ANEKLINES, το ΜΑΙΧ και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Χρυσοί χορηγοί είναι η ANEKLINES και τα σούπερ-μάρκετ INKA.

Οι εκδηλώσεις σχεδιάζονται και οργανώνονται στο πλαίσιο του έργου SylvaMED «Μεσογειακά Δάση για Όλους» που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (MED 2007 -13) και εθνικούς πόρους και συντονίζεται από το Κέντρο Δασικών Επιστημών της Καταλονίας (CTFC – Ισπανία). Το έργο βρίσκεται ήδη στο τρίτο και τελευταίο έτος υλοποίησης του ενώ εκτός των άλλων εταίρων συμμετέχει το ΜΑΙΧ και συνεργαζόμενοι φορείς είναι ο Δ. Σφακίων, η Δ/νση Δασών Χανίων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς. Για την Ελλάδα η περιοχή του δάσους της Ανώπολης/Αγ. Ιωάννη του Δήμου Σφακίων επιλέχτηκε ως πιλοτική περιοχή.

Στόχος των παραπάνω ενεργειών αλλά και μιας σειράς άλλων δράσεων (καθαρισμός, ανακατασκευή και σήμανση του μονοπατιού Ανώπολη-Πάχνες συνολικού μήκους 14 χιλιομέτρων, αγώνας τοξοβολίας που διεξήχθη στην Ανώπολη 16/09/2012, εκτύπωση βοτανικού οδηγού πεδίου με φυτά της περιοχής με υψηλή οικολογική αξία) είναι ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ανταποδοτικών μηχανισμών που θα αξιοποιούν την κοινωνική διάσταση του δάσους και θα χρησιμοποιούν τα έσοδα που παράγονται από τις κοινωνικές χρήσεις του (αναψυχή, εκπαίδευση, αθλητισμός, τουρισμός, κλπ) για την προστασία και αειφόρο διαχείριση του δασικού πλούτου. Για το λόγο αυτό επισημαίνομε ότι μέρος των εσόδων που θα εισπραχθούν από τους διαγωνιζόμενους για την συμμετοχή τους στον συγκεκριμένο ποδηλατικό αγώνα θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση ενεργειών προστασίας – διατήρησης του δάσους.

Επιστημονικός Υπεύθυνος έργου: Δρ Γ. Μπαουράκης

Πληροφορίες: Ε. Σταματάκη (τηλ. 2821 0 35020) και Χ. Καλαϊτζίδης (τηλ 28210 35040)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παζάρι Μεγάλης Παρασκευής στις Βουκολιές του Δήμου Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά σας προσκαλεί και φέτος, τη Μεγάλη...