15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Άποψη: Προς απάντηση ανησυχιών αγαπητής…. σχετικά με το airbnb

Ημερομηνία:

Μένος λοιπόν ορισμένων προς το airbnb. Γιατί; Οι τουρίστες που χρησιμοποιούν αυτό το είδος τουρισμού ανήκουν στην κατηγορία των πολιτών που είναι πιο «ψαγμένοι», πιο ελεύθεροι. Δεν βολεύονται στα ξενοδοχεία. Θέλουν την ελευθερία τους. Θέλουν την άπλα τους. Θέλουν την δική τους επιλογή. Να ξυπνήσουν ό,τι ώρα θέλουν μόνοι τους, ή με την φίλη-ο τους ή με την οικογένειά τους και ενίοτε με τον σκύλο τους. Να μιλήσουν με τους ντόπιους, να κουβεντιάσουν, να πουν «καλημέρ». Να δουν τον τρόπο ζωής μας, τα έθιμά μας, τον χαρακτήρα μας. Αφιλτράριστο χωρίς το φίλτρο του tour operator. Θέλουν να πάνε στα πανηγύρια μας, να διαλέξουν οι ίδιοι την ταβέρνα τους, να επισκεφτούν τα φαράγγια, τα αρχαία, τις ομορφιές μας, τις θάλασσές μας. Οι περισσότεροι τις θέλουν χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, τις θέλουν σε περιοχές NATURA. Οι ντόπιοι τους δείχνομε τις ομορφιές που είναι για λίγους.

Είναι οι περισσότεροι μορφωμένοι και δεν τους αρέσει το «μαζικό» αλλά η «επιλογή».

Γι’ αυτό αυτή η μορφή τουρισμού δεν πλήττει τους ξενοδόχους. Που και αυτού βέβαια προσφέρουν στον τομέα αυτό και είναι σημαντικό να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Όμως, άλλη μορφή τουρισμού είναι των ξενοδοχείων και των groups και άλλη των τουριστών της airbnb.

Και το ψευτοεπιχείρημα για τα σπίτια, ότι δεν υπάρχουν δήθεν για τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των φοιτητών και των στρατιωτικών δεν ευσταθεί. Πώς υπάρχουν τόσα σπίτια με το πρόγραμμα «Εστία» που στεγάστηκαν και στεγάζονται καθημερινά τόσοι μετανάστες; Σε πολυκατοικίες, σε μονοκατοικίες, παντού. Που δεν μπορεί, τόσο πολλοί που έχουν έρθει να είναι πλέον πολιτικοί πρόσφυγες. Που δεν μπορεί να είναι όλοι πρόσφυγες πολέμου. Που δεν μπορεί να είναι όλοι αυτοί οικονομικοί μετανάστες. Η γυναίκα με την μπούργκα και με την μαντήλα υπάρχει περίπτωση να δουλέψει σε ξένη δουλειά; Όχι. Προσφέρουν στην Οικονομία του τόπου και να τους προσφέρομε και εμείς; Όχι! Αυτοί που έρχονται τελευταία δεν δουλεύουν. Δεν πληρώνουν το νοίκι τους με την εργασία τους, με τον ιδρώτα τους, με την αγωνία τους, όπως κάνομε εμείς. Δεν πληρώνουν τίποτα. Τα ηλεκτρικά σκεύη δωρεάν! Εμείς τα πληρώνομε με δόσεις μήνα-μήνα. Παίρνουν μισθό χωρίς να δουλεύουν. Κάααθονται! Τους βλέπομε! Είναι σκάνδαλο! Είναι πρόκληση! Επιδοτείται με χρήματα το κάθε παιδί τους. Πώς υπάρχουν σπίτια γι’ αυτούς; Και μιλάτε πως δεν υπάρχουν σπίτια λόγω του airbnb που χάρη σ’ αυτό κινούνται σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Που δουλεύοντας τίμια πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους για να ζήσουν, και δεν ζουν τζάμπα.
Δουλεύουν οι μηχανικοί με τις ανακαινίσεις των σπιτιών, οι διακοσμητές, οι μαστόροι, μπετά, τοιχοποιίες, σοβάδες, πλακάκια, έπιπλα, δουλεύουν οι καθαρίστριες, οι μάγειροι, οι ταβέρνες, τα σούπερ – μάρκετ ελεύθερα, και αυτά τα μαγαζιά που δεν είναι στις λίστες των tour operators με την μεθοδευμένη διακίνηση των τουριστών. Δουλεύουν και ζουν και αυτοί που ενοικιάζουν τα σπίτια τους. Που ήταν τα σπίτια που είχαν να ξεκουράζονται αφού πολλοί ακόμα και τις καλές μέρες δεν είχαν δυνατότητα όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά για διάφορους, να πάνε διακοπές.

Προς τι, λοιπόν τόσο μένος για τη λειτουργία του airbnb;

Τι υποκριτές, Θε μου, που είναι οι ενοχλημένοι!

Κυριακή Τζιρτζιλάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...