20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Χρέη Εφορίας: Με ΠΝΠ δίνονται οι 120 δόσεις και σε επιχειρήσεις

Ημερομηνία:

Την πόρτα των 120 δόσεων και για τις επιχειρήσεις οι οποίες με τα έως σήμερα δεδομένα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε έως 24 (για τακτικές οφειλές) ή το πολύ 36 δόσεις ( για έκτακτες ) ανοίγει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το περιεχόμενο της οποίας ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις «επεκτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ακαθάριστα έσοδα έως δύο εκατομμύρια ευρώ, η δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των οφειλών τους προς την εφορία, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ήδη υπαχθεί στη ρύθμιση».

Μέχρι τώρα, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση οφειλών ήταν περιορισμένη καθώς ο περιορισμένος αριθμός δόσεων λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την ένταξη οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό σχέδιο το οποίο είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή υπήρχε πρόβλεψη για 18-24 δόσεις προκειμένου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων την οποία τροποποίησε στη συνέχεια η κυβέρνηση προς το ευνοϊκότερο (24-36) χωρίς όμως και πάλι οι διατάξεις να τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από την επιχειρηματική κοινότητα.

Πρακτικά, μετά την ενεργοποίηση της ΠΝΠ – για να συνεχίσει να ισχύει προϋποθέτει κύρωση από τη Βουλή εντός 40 ημερών- οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ θα μπορούν να αντιμετωπιστούν έναντι της ρύθμισης όπως και οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα. Για τα φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) κατά το φορολογικό έτος 2017 μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως 120 δόσεις, με την κάθε δόση να μην μπορεί όμως να είναι μικρότερη από 30 ευρώ.

Για τους ως άνω οφειλέτες με εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση το συνολικό εισόδημα (ατομικό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, πραγματικό) του οφειλέτη κατά το φορολογικό έτος 2017 και το ύψος της ρυθμιζόμενης οφειλής, με την εφαρμογή προοδευτικά κλιμακωτών συντελεστών.

Αν ο οφειλέτης επιλέξει εξόφληση σε λιγότερες δόσεις από αυτές που θα του «δίνει» η πλατφόρμα , θα κερδίζει μεγαλύτερη μείωση τόκων και προσαυξήσεων. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης, διαγράφεται το 100% τόκων και προσαυξήσεων.

euro2day.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...