27.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Ο Νετανιάχου τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς προσθέτοντας νέες απαιτήσεις

Ημερομηνία:

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εισήγαγε νέους όρους που περιέπλεξαν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την απελευθέρωση ομήρων και την αναστολή των μαχών στη Λωρίδα της Γάζας τον Μάιο, σύμφωνα με Αμερικανούς και ξένους αξιωματούχους.

Οι New York Times ανέφεραν για πρώτη φορά τις πρόσθετες απαιτήσεις του Νετανιάχου, επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα της ισραηλινής κυβέρνησης που περιγράφουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου, επικεντρώθηκαν σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που θα σταματήσει προσωρινά τη σύγκρουση και θα εξασφάλιζε την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς και των Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Νετανιάχου πρόσθεσε νέους όρους ζητώντας οι ισραηλινές δυνάμεις να διατηρούν τον έλεγχο των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και ότι να τεθούν περισσότεροι περιορισμοί στους Παλαιστίνιους που επιδιώκουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στον θύλακα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, με το Ισραήλ να εκπροσωπείται από τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του και άλλους αξιωματούχους, είχαν προχωρήσει κοντά σε συμφωνία. Αλλά όταν τα περιγράμματα μιας πιθανής συμφωνίας μεταφέρθηκαν πίσω στην Ιερουσαλήμ, «ο Νετανιάχου θα μετακινούσε τότε τα γκολπόστ και θα πρότεινε νέους όρους», είπε ένας αξιωματούχος της Μέσης Ανατολής στο NBC News.

Το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε την Τρίτη ότι οι αναφορές ότι το Ισραήλ πρόσθεσε νέους όρους στην πρόταση είναι «ψευδείς» και ότι μια επιστολή του τον περασμένο μήνα «δεν εισάγει επιπλέον όρους και σίγουρα δεν έρχεται σε αντίθεση και δεν υπονομεύει την πρόταση της 27ης Μαΐου».

Εκπρόσωπος της Χαμάς στον Λίβανο είπε στο Sky News την Τρίτη ότι η ομάδα δεν θα συμμετάσχει στις προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή. «Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει εντελώς την επιθετικότητα», είπε ο εκπρόσωπος. «Αλλά μάλλον εξαπατά και αποφεύγει και θέλει να παρατείνει τον πόλεμο και ακόμη και να τον επεκτείνει σε περιφερειακό επίπεδο».

Το Ισραήλ σχεδίαζε να στείλει αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις την Πέμπτη, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας θα διεξαχθούν αύριο στο Κατάρ, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο τρεις πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, την ώρα που η συμμετοχή της Χαμάς θεωρείται αβέβαιη.

Αυτές οι νέες συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός, για τις οποίες απηύθυναν κάλεσμα οι μεσολαβήτριες χώρες (το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος) θα λάβουν χώρα στην Ντόχα, επιβεβαίωσε μία πηγή προσκείμενη στη Χαμάς και μια άλλη με γνώση των διαπραγματεύσεων, παρουσία του διευθυντή της CIA Ουίλιαμ Μπερνς, σύμφωνα με μια τρίτη πηγή.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από...

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της...

Ακινητοποιήθηκε το «Έλυρος» της ΑΝΕΚ – Επέστρεψε στον Πειραιά μετά από 6ωρη περιπέτεια

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Έλυρος» της ΑΝΕΚ βίωσε μια απρόσμενη...