15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Ένοχοι ξανά δύο ναυτικοί για παράνομη μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη όμως η ποινή έπεσε από τα 114 χρόνια στα 3

Ημερομηνία:

Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκαν σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης δύο ναυτικοί, οι οποίοι είχαν μεταφέρει παράνομα στην Κρήτη από την Τουρκία 112 πρόσφυγες, τον Μάιο του 2016.

Πρόκειται για έναν 60χρονο Μαυροβούνιο κι έναν 30χρονο Κροάτη οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, άφησαν αβοήθητους τους μετανάστες και εγκατέλειψαν το 16 μέτρων ταχύπλοο σκάφος όταν παρουσίασε βλάβη ενώ γνώριζαν πως αυτό δεν είχε τη δυναμικότητα και τα σωστικά μέσα για τη μεταφορά τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 114 ετών, ωστόσο η εκτιτέα ποινή είναι στα 8 έτη. Παρ’ όλα αυτά τους αναγνώρισε τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη τους και η εκτιτέα ποινή τους μειώθηκε στα 3 έτη κάθειρξης.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα, το δικαστήριο τους είχε επιβάλει συνολικές ποινές 348 ετών φυλάκισης, με εκτιτέα ποινή τα 25 έτη και χρηματική ποινή ύψους 311.000 ευρώ.

Στην απολογία του ο 60χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε πως εξαναγκάστηκε να οδηγήσει το ιστιοφόρο με τους μετανάστες από μέλη της τουρκικής μαφίας οι οποίοι είχαν απαγάγει συγγενικό του πρόσωπο, ενώ ο 30χρονος υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι πρόκειται για παράνομη διακίνηση και πως βρισκόταν στο σκάφος ως μηχανικός.

Τότε, οι 112 μετανάστες, από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν της Συρία και το Μπαγκλαντές είχαν καταφέρει να βγουν μόνοι τους στην ακτή του Αγίου Ανδρέα, κοντά στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...